The Happy Toe este o afacere cu șosete, începută de patru ani de trei prieteni vechi. Proiectul din Cluj-Napoca, pornit cu o investiție de 15.000 de euro și mai multe colaborări cu fabricile din țară, vrea să rămână 100% românesc, pentru a demonstra că se poate și aici, local, scrie Retail.ro.

Afacerea clujenilor a început cu 15.000 de euro în primul an și a ajuns la o investiție totală de aproximativ 50.000 de euro. Pentru a se putea dezvolta cum și-ar dori și pentru a putea avea un flux continuu de stocuri și producție ar mai fi nevoie de încă cel puțin 100.000 de euro.

Întrebați cum este procesul de producție în România, fondatorii Ionuț Dâmbu, Sorina și Constantin Bindea recunosc că munca nu este ușoară, iar produsele de calitate, complexe și limitate costă.

„Dezavantajele sunt că producția în România ajunge la un preț dublu pe pereche față de Turcia, de exemplu. Ne-ar fi mult mai simplu să producem cantitate dublă cu același capital. Și totuși am ales calea mai complicată pentru că suntem idealiști. Un alt dezavantaj ar fi că unii mai compară produsele noastre cu ceea ce văd prin supermarketuri unde predomină o altă categorie de produse, cu costuri mult mai mici de producție”, spun cei trei.

În ciuda greutăților cu care se confruntă, producția va rămâne în România: „Suntem ferm convinși că se poate face orice și în România. Dacă ultimul an ne-a învățat ceva, e că trebuie să fim self sufficient, să învățăm să ne descurcăm în orice situație, să ne ajutam semenii, să cumpărăm cât mai mult local și de la producătorii mici, ca să creștem împreună”.

Șoșetele lor se găsesc online și în câteva magazine fizice, în puține locații din rețeaua Cărturești și în unele magazine mici independente - boutique stores. Anul 2020 s-a încheiat cu o cifra de afaceri de aproximativ 300.000 lei, iar pentru 2021, compania estimează peste 500.000 lei.

Citește mai multe pe Retail.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Anca Olteanu
Sunt redactor coordonator al publicației Retail.ro, parte din InternetCorp. Înainte am lucrat la site-urile Ziare.com și Wall-street.ro și la agenția de presă Mediafax, unde am fost reporter al departamentului Economic. Am absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării a Universității din București.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Start Up »Setari Cookie-uri