Din pasiunea si iubirea fata de animale pornesc adevarate afaceri, un exemplu oportun de concretizare a acestui sentiment reprezentandu-l deschiderea de cabinete si clinici veterinare sau de saloane de ingrijire si infrumusetare pentru caini si pisici.

Prima locatie a cabinetului pentru animale Crystal Vet a aparut in septembrie 2006, pe Ferdinand I, numarul 101, iar cea de a doua s-a deschis la inceputul acestui an, pe Soseaua Iancului, numarul 11.

Doctorul Cristian Enciu, fondatorul clinicii Crystal Vet, a inceput sa se gandeasca serios la aceasta idee de afacere in timpul facultatii, mai exact in anul 4, iar de atunci nu i-a mai trebuit decat un an ca sa-si puna in aplicare visul.

In cazul Alinei Dascalu, proprietarul Pet4All, ideea de afacere a venit imediat dupa absolvirea Facultatii de Medicina Veterinara Bucuresti. “Lucram intr-un cabinet veterinar din anul 2 de facultate, lucru care mi-a fost extrem de folositor. Am inceput ca asistent veterinar – nu aveam voie sa ating nimic, doar primeam explicatii si ajutam medicul cand mi se cerea –, apoi am inceput sa lucrez si pe partea administrativa, fapt care m-a ajutat atat in viitoarea mea cariera de doctor veterinar, cat si ca administrator al propriei firme”, povesteste Dascalu.

Functionarea unui cabinet veterinar trebuie sa treaca in primul rand de proba administrativa: “A trebuit sa obtinem toate avizele necesare functionarii, selectarii unui colectiv care sa poata raspunde cerintelor clientilor si incheierii de contracte cu furnizorii de medicamente si hrana pentru animale de pe piata romaneasca”, declara Enciu.

La fel, Alina Dascalu spune ca functionarea cabinetului sau s-a ridicat destul de greu. Nu doar ca a fost nevoie de o multime de aprobari, insa dupa doua luni de facut munca de birou mai mult decat medicina, s-a continuat cu o campanie de publicitate si cu contactarea vechilor clienti pentru a-i instiinta de noul cabinet deschis. Pet4All exista pe piata din februarie 2008.

Crystal Vet furnizeaza servicii medical veterinare in care sunt incluse consultatii, investigatii clinice si paraclinice, analize de laborator, interventii chirurgicale de diferite grade de dificultate, tratamente de ultima ora cu medicamente aduse din strainatate.

Cele doua clinici detinute de doctorul Cristian Enciu detin aparatura de laborator, care ajuta ca rezultatul analizelor efectuate sa fie obtinut in timp util pentru depistarea afectiunilor animalelor si interventia cat mai rapida a medicului. De asemenea, in ambele clinici exista personal specializat in toaletarea animalelor de companie.

“Igiena este un factor important pentru sanatatea animalelor de companie. Astfel, toaletarea trebuie facuta la intervale de timp bine stabilite, dar nu oricum sau de catre oricine”, spune doctorul. Toaletarea completa de intretinere cuprinde servicii ca frizerie canina si felina, descalcire, periere, pieptanare, toaletare auriculara, taiere unghii, vidare glande perianale, spalare si uscare.

In ceea ce priveste planurile pentru viitorul apropiat al clinicii Pet4All, Dascalu sustine ca va fi deschisa o mini-pensiune canina si felina si ca va introduce o ambulanta veterinara.

Despre investitia intr-un cabinet veterinar

Investitia intr-un cabinet veterinar este conditionata de aparitia unor aparate sau instrumente noi. Tehnologia si descoperirile in materie de medicamente evolueaza constant, dupa cum spune Enciu, de aceea, este greu de spus la ce suma s-a ridicat investitia initiala. In plus, marea majoritate a necesarului de materiale dintr-o clinica veterinara provine din strainatate si, de aceea, costurile pot fi destul de ridicate.

“Niciodata nu am renuntat, insa, la un medicament in favoarea unui produs romanesc de o calitate indoielnica datorita costului sau ridicat, am pus baza pe calitate si siguranta”, sustine seful clinicii Crystal Vet. Numai in acest mod s-a reusit afirmarea pe piata romaneasca, care este deja plina de cabinete veterinare, adauga el.

De cealalta parte, Alina Dascalu spune ca investitia initiala (care a curpins inchirierea unui spatiu comercial, amenajarea lui conform normelor sanitar-veterinare, achizitionarea instrumentarului si aparaturii medicale, hrana si accesorii in pet-shop) s-a ridicat la 15.000 euro.

In primul an de functionare, cabinetul Crystal Vet a avut o cifra de afaceri de aproximativ 10.000 euro, iar in 2007 clinica veterinara si-a crescut afacerile la o valoare de circa 70.000 euro.

In ceea ce priveste numarul clientilor, este greu de facut o estimare – cert este ca, in prezent, se ridica la cateva mii si ca marea majoritate a acestora provine din zona cabinetului (Pantelimon, Iancului, Obor, Dristor, Dimitrov, Baicului, Colentina), cat si de la periferia Bucurestiului sau din zone rezidentiale.

Cabinetul din Strada Badea Cartan are 200 de pacienti inregistrati, si “mult mai multi clienti cu solzi, fulgi si blana la hrana si accesorii”, spune Dascalu.

Clinica lui Enciu are, in momentul de fata, cinci angajati, iar tarifele pe care le practica difera in functie de serviciul efectuat, pentru fiecare operatiune fiind stabilit un pret fix. De asemenea, la Pet4All sunt angajati doi medici, doi studenti la medicina veterinara si un hair-stylist pentru catei.

Referitor la planurile de viitor pe care le are in privinta cabinetelor veterinare, Enciu spune ca vrea sa mareasca portofoliul de clienti si sa se afirme si mai mult din punct de vedere profesional, sa stabilizeze cele doua clinici pe piata bucuresteana si sa le faca mai cunoscute decat sunt ele acum.

Planuri de extindere a cabinetului Pet4All exista, conform lui Dascalu. Aceasta vrea sa mai deschida un cabinet si un pet-shop in Bucuresti, si, probabil, si intr-un cartier de vile de la Saftica. Cel mai greu moment pe care l-a intampinat aceasta a fost la inceput: “Imi trebuiau bani multi si toti odata”. Resursele materiale care au ajutat-o sa puna cabinetul pe picioare au venit din partea parintilor si a prietenilor. Pentru urmatorii ani, aceasta viseaza la o clinica veterinara pe care s-o deschida si la un numar mai mare de angajati.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Start Up »Citeste si
Familia Dascalu a pariat 700.000 euro pe o franciza de mobila de lux