Pentru perioada sarbatorilor de iarna s-au dublat vanzarile city break si sejururi de vacanta, cele mai cautate destinatii fiind Dubai, Viena, Budapesta, Paris, Praga, Costa del Sol si Cipru, potrivit lui Remus Visan deputy managing director Paravion Tour.
Wall-Street.ro: Care sunt cele mai vandute destinatii pentru perioada sarbatorilor de iarna?

Remus Visan:
Pentru perioada sarbatorilor de iarna s-au dublat vanzarile pe parte de city break si sejururi de vacanta. In online se vand 80-90% bilete de avion, pe companii traditionale sau low-cost poate chiar 99%.

In acest moment iti cumperi pachetul de charter fara sa mai vorbesti cu un agent de ticketing. Ai toate documentele si poti plati fara costuri suplimentare pe Paravion.ro. Putem spune ca suntem o agentie de turism online.

Cele mai vandute destinatii in online sunt Viena, Budapesta, Paris, Praga, Dubai si sejururile Costa del Sol si Cipru.

Un sejur de 7 nopti cu avion inclus si cu demipensiune in Dubai costa de la 600 de euro. Cererea a fost mai mare decat ne-am asteptat.

Pentru Malaga biletul de avion cu o cursa low-cost ajunge la 200 de euro fara cazare, iar cu o cursa de linie biletul este intre 400-500 de euro.

Wall-Street.ro: Cum a mers piata de rezervari turistice online?

Remus Visan:
In Romania, aceasta piata s-a consolidat. In ultimul timp am avut si clienti din Spania, Italia si Franta. Ca procente avem intre 12-15% din afara tarii.

Wall-Street.ro: Cate bilete de avion s-au vandut online anul acesta?

Remus Visan:
Piata de bilete de avion a urcat anul acesta in Romania cu 7-8% la circa 350 de milioane de euro, iar din acestea 8-9% sunt vanzari online.

Numarul biletelor de avion a crescut, insa pentru ca pretul acestora a scazut valoarea pietei a fost mai mica decat in alti ani.

Cel mai bun an a fost 2008 cu o piata de 420-430 de milioane de euro.

Wall-Street.ro: HappyTour vinde bilete de avion mai bine in online sau prin agentii?

Remus Visan:
Piata biletelor de vanzare offline este dominata de corporate. Sunt din ce in ce mai putini clienti care intra din agentii in agentii sau suna la telefon, pe acesti oameni i-am castigat in online. Offline-ul traditional pierde teren din ce in ce mai mult pentru ca dureaza 20-30 de minute pana cumperi un bilet de avion, in online in 20 de secunde ai rezultatele, compari preturi si in 5 minute ai biletul de avion.

Wall-Street.ro: Ce procent din cifra de afaceri a grupului HappyTour este adus de Paravion.ro?

Remus Visan:
Paravion.ro are o pondere de 20% la cifra de afaceri a grupului format din 4 companii, leisure, corporate, luxury, travel.

Wall-Street.ro: La ce cifra de afaceri va asteptati anul acesta si ce estimari aveti pentru 2012?

Remus Visan:
Bugetul pe care ar trebui sa il atingem la finalul anului este de 9,2 milioane euro. Pentru anul viitor tintim o crestere de doua cifre, intre 10-20% daca criza nu ia amploare.

Wall-Street.ro: V-ati simtit afectat de criza?

Remus Visan:
Am gasit oportunitati in criza, ne-am dat seama ca in criza timpul este gestionat foarte bine. Avantajul de a face parte din HappyTour ne-a permis sa avem acces la surse de finantare pentru a investi in tehnologie si a iesi cu produse noi pe piata. Ne-am informat clientii ca biletele de avion sunt mai ieftine in online si pot fi cumparate mult mai rapid.

Wall-Street.ro: Cand ati simtit prima data criza?

Remus Visan:
Am simtit-o in 2009. Aveam nevoie de un investitor pentru a transporma criza in oportunitate. Stiam unde gasim tehnologie pentru Paravion.ro dar aveam nevoie si de bani. Am fost abordati de catre HappyTour, respectiv fondul de investitii spaniol GED. In 2009 au inceput discutiile iar in 2010 am batut palma si ne-am integrat in grupul HappyTour.

Wall-Street.ro: Cand a fost infiintat Paravion.ro si ce investitie a fost necesara?

Remus Visan:
Paravion.ro s-a lansat pe piata in 2005 fiind primul business online care a inceput sa vanda bilete de avion cu disponibilitate in timp real. Investitia a fost pana in 20.000 de euro la vremea aceea.

Am ales ca partener in materie de sistem de distributie Amadeus. Toate companiile aeriene isi incarca rezervarile intr-un sistem global de distributie, iar cel mai performant este Amadeus.

Actionarii Happy Tour sunt atat GED cat si oamenii de afaceri Mircea Vladu si Remus Visan.

Principalii concurenti ai Paravion.ro sunt platforme precum Vola.ro, eSky.ro, Decoleaza.ro sau BileteAvion.ro.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri