[UPDATE] Grapini: Mareea era in regula cu licenta, lipsea doar o anexa

Agentia de turism Mareea, care a organizat circuitul in care se aflau turistii din Muntenegru, era in regula cu licenta, insa lipsea de la punctul de lucru din Bucuresti o anexa cu licenta, neregula pentru care a fost amendata cu 20.000 de lei, a declarat ministrul pentru turism, Maria Grapini, potrivit Mediafax.

"Despre firma de turism Mareea, care are sediul in Deva si punct de lucru in Bucuresti, s-a spus ca nu are licenta. Ea are licenta, este in regula din punct de vedere al licentei, lipsea doar o anexa la punctul de lucru. Dupa cum stim, legislatia prevede ca si punctele de lucru sa aiba reinnoite si ele toate documentele legate de firma, de valabilitate a licentelor, de conditiile de lucru, tot ce este legat de firma de baza trebuie sa fie afisat si existent si la punctele de lucru. Asta a fost o pedeapsa data pentru lipsa acelui document", a afirmat Grapini, intrebata de jurnalisti despre situatia agentiei de turism.

Ea a precizat ca trebuia sa se faca si o anexa la punctul de lucru cu licenta pe care firma o avea si care era in ordine. Aceasta prevedere legislativa a fost incalcata, iar firma a fost amendata cu 20.000 de lei.

"Facem precizarea ca toate autoritatile statului care au verificat de la producerea tragicului accident din Muntenegru, intreaga activitate a Mareea au constatat ca documentele companiei sunt in legalitate. (...) Singura deficienta descoperita si asumata de Mareea este un viciu de procedura identificat la unul din punctele de lucru, unde s-a omis reinnoirea anexei licentei aferente", spun reprezentantii touroperatorului, intr-un comunicat de presa.

Agentia a facut totodata publica nota de constatare emisa marti de Autoritatea Nationala de Turism (ANT) in urma controlului, precum si licenta de turism care este eliberata in urma cu 15 ani si reinnoita, conform legii, in anul 2011si are numarul 1238.

Reprezentantii agentiei de turism isi reafirma solidaritatea cu victimele tragicului eveniment produs, precizand ca in acelasi timp trebuie facute "precizarile care se impun pentru a nu dezinforma opinia publica".

Ministrul delegat pentru Turism Maria Grapini a declarat, potrivit Mediafax, in urma controlului efectuat de ANT la agentia de turism ca "Mareea nu are nicio vina in cazul accidentului din Muntenegru, iar toate obligatiile revin firmei de transport".

Autoritatea Nationala pentru Turism a declansat doua actiuni de verificare a agentiilor de turism Mareea si Gregory Tour, in urma accidentului petrecut in Muntenegru.

"In urma verificarilor efectuate la SC Mareea Comtur SRL, la punctul de lucru situat in soseaua Stefan cel Mare, reprezentantii ANT au constatat ca agentia functiona cu licenta de turism expirata. Acest lucru reprezinta contraventie si a fost sanctionata cu suma de 20.000 lei, conform prevederilor legale in vigoare. Referitor la acest aspect, Autoritatea Nationala pentru Turism va sesiza organele abilitate cu privire la aspectele ce depasesc aria sa de competenta. La acest punct de lucru a fost incheiat un singur contract de comercializare a serviciilor turistice, cu una din persoanele implicate in incidentul din Muntenegru", se arata intr-un comunicat transmis de ANT.

Proprietarul Mareea, Marius Usturoiu, a declarat ca agentia are o singura licenta, valibila si disponibila pe site-ul firmei, iar deficienta constatata de reprezentantii ANT vizeaza o anexa la unul dintre cele zece puncte de lucru, al carei termen era expirat.