Romania a atras mai multi vizitatori de peste hotare in 2013, potrivit datelor INS, care arata ca sosirile cetatenilor straini au crescut cu peste 60.000 comparativ cu anul anterior. Actorii din turism chestionati de wall-street.ro spun insa ca industria nu simte imbunatatiriT, multi dintre cei veniti alegand sa nu "consume" produse turistice, iar problemele de infrastructura si concurenta neloiala influenteaza in continuare negativ businessurile.

Sosirile si innoptarile in unitati turistice au crescut anul trecut, fata de 2012, cu 3,5%, respectiv cu 1,1%. Astfel, sosirile au totalizat 7,91 milioane, iar innoptarile 19,3 milioane. Sosirile turistilor romani au reprezentat 78,3% din total, pondere apropiata de cea din 2012.

Si numarul sosirilor turistilor straini a fost in crestere in ultimii ani si a ajuns la 1,71 milioane in 2013 de la 1,65 milioane cu un an inainte.

Din totalul turistilor straini, de 1,71 milioane, cei mai multi au provenit din Germania (228.592), Italia (181.894) si Franta (118.649). Sosirile in hoteluri au detinut o pondere de 74,7% din totalul sosirilor in structurile de cazare. Fata de anul anul 2012, sosirile in hoteluri sunt in crestere cu 2,4%.

Durata medie a sederii a fost de 2,6 zile la turistii romani si de 2 zile la cei straini. Sosirile vizitatorilor straini in Romania, inregistrate la punctele de frontiera, au fost anul trecut de 8,01 milioane, in crestere cu 1% fata de 2012.

Sosiri ale turistilor straini dupa tara de provenienta

Cei mai multi vizitatori straini au ales sa mearga in Bucuresti si alte orase de resedinta (1,3 milioane), mult mai putini preferand statiunile montane (126.945), pe cele litorale (31.540) sau Delta Dunarii (22.790).

Lucia Morariu"Este normal sa aiba loc o crestere pentru ca exista un interes pentru zona de business. Acesta este motivul pentru care vin mai multi straini in tara, care in cele ajung in cele din urma sa consume si servicii turistice. Si este normal sa vina in special in Bucuresti, fiind capitala Romaniei. De fapt, inca din 2007 se inregistreaza cresteri in ceea ce priveste numarul de sosiri ale cetatenilor straini. Era normal sa se intample dupa intrarea in Uniunea Europeana", a declarat pentru wall-street.ro Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT).

Aceasta a explicat insa ca actorii din turism nu sunt neaparat multimiti de aceste cifre, turismul de leisure inregistrand cresteri mici in perioada de criza.

"Sa nu uitam ca intre aceste cifre, multi dintre cetatenii straini vin in vizita si nu consuma neaparat la produse turistice. Pe zona de leisure, de exemplu, au fost cresteri mici anul trecut, de pana in 5%, avans generat insa in cea mai mare parte de romani in Romania", a adaugat Morariu.

Pe de alta parte, Ion Antonescu, fondatorul companiei Marshal, care detine agentia Marshal Turism si doua hoteluri in Capitala, sustine ca datele INS nu sunt reale si ca turismul merge din ce in ce mai prost.

"Raspunsurile la statistica sunt date de toata lumea din burta. 2013 a fost un an foarte prost pentru turism, dovada stau si tarifele unitatilor de cazare. In prezent, chiar si hoteluri de cinci stele vand camerele cu 50 de euro pe noapte, tocmai din cauza ca nu au turisti. Multi dintre cei care apar in statisticile nationale merg de fapt la rude", a spus Antonescu.

Alin Burcea, proprietarul agentiei de turism Paralela 45, remarca numarul mic al turistilor straini care aleg Romania comparativ cu cifreleAlin Burcea raportate de alte tari.

"Indicatorul «numar de turisti» poate sa fie inselator. Cel mai important este numarul de innoptari, care este cel mai bun indicator. Nu este o crestere mare si, oricum, numarul de turisti este mic. Franta, de exemplu, primeste 59 milioane de turisti anual, deci oricum cifra de 1,7 milioane nu ne clasifica in primele «plutoane», ci mai la coada lor...", afirma Burcea.

Si el este de parere ca anul 2013 a fost mai bun decat 2012, insa nu pe parte de incoming, ci pe outgoing, pe corporate si pe intern.

Turistii vin si pleaca, problemele raman

Operatorii din turism sustin ca in continuare problemele acute ale industriei sunt infrastructura si concurenta neloiala.

"In afara de Bucuresti, circulatia turistica nu este suficient de intensa in alte zone ale tarii, din cauza problemelor de infrastructura. Sunt multe regiuni in tara in care desi exista produse turistice, proprietarii de pensiuni sufera din cauza infrastructurii deficiente, iar oamenii nici nu se mai gandesc sa mearga in acele zone. In plus, hotelierii sufera din cauza concurentei neloiale, prezenta in special pe zona de alimentatie, iar acei actori din turism care sunt platitori de TVA automat au preturi mai mari cu 24%", a explicat Morariu.

La nivel european, mai multi turisti si-au facut vacantele pe continent anul trecut, arata datele publicate de Eurostat, din care reiese ca numarul total al innoptarilor in Uniunea Europeana a crescut la 2,6 miliarde (+1,6).

Cele mai vizitate tari de catre cetateni straini in 2013 au fost Spania (251,9 milioane innoptari), Italia (179,6 milioane) si Franta (132,2 milioane).

Sursa foto: Turisti tineri, Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri