Cetatea de Scaun a Sucevei, aflata in restaurare, va fi inchisa vizitatorilor

Cetatea de Scaun a Sucevei, unde au loc lucrari de restaurare, este inchisa pentru vizitatori, incepand de vineri, din motive legate de protectia publicului.

Potrivit unui comunicat al Muzeului Bucovinei, pana la finalizarea lucrarilor de restaurare Cetatea de Scaun a Sucevei este inchisa pentru public, din motive de securitate, scrie Mediafax.

Cetatea de Scaun a Sucevei este restaurata printr-un proiect cu finantare europeana in valoare de 52,59 milioane lei, din care 35,58 milioane lei reprezinta contributia Uniunii Europene.

Pana in prezent, de la inceperea lucrarilor, in 2010, vizitatorii puteau intra in cetate si parcurge un traseu scurt, dar pentru ca incep lucrari inclusiv la intrarea in cetate accesul a fost interzis.

Lucrarile de reabilitare de la Cetatea de Scaun a Sucevei au ca termen de finalizare aprilie 2015, insa constructorul sustine ca vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an, fiind deja terminata cea mai importanta parte a proiectului, consolidarea versantului de nord.

Citeste si:
Nicușor Dan: Spitalul modular de la Pipera va fi închis
Nicușor Dan: Spitalul modular...

Pe langa consolidarea versantului nordic, lucrarile prevad si refacerea unor parti din cetate, constructia actuala urmand sa fie ridicata cu aproximativ 20 la suta, dar au loc lucrari si la fortul central, zidul de incinta, zidul de contraescarpa si se pregateste iluminatul cetatii, amenajarea unei parcari cu 100 de locuri pentru autoturisme si noua pentru autocare si s-a construit un centru de informare.

Cetatea de Scaun nu va fi refacuta in totalitate, ci doar partile despre care exista izvoare istorice, existand informatii putine care sa arate detaliile acesteia si doar ca era "mare, frumoasa si puternica".

Piatra folosita la refacerea Cetatii este adusa de la Ciumarna, din aceasta zona fiind adusa, potrivit istoricilor, piatra cu care s-a construit initial aceasta cetate.

Pentru cresterea atractivitatii, potrivit proiectului, la intrarea in cetate vor fi proiectate umbre fragmentare de calareti, insotite de zgomot specific, apoi umbre de gardieni si zgomote ce imita strajeri in miscare. Totodata, in cetate se va auzi un fond sonor de slujba religioasa, urmat de prezentarea de umbre de domnite cu fundal sonor de vorbe si rasete. Pe diversi pereti ai cetatii vor fi proiectate umbre de cavaleri luptandu-se, un calau decapitand si un executat cerand mila, gardieni rostogolind butoaie, un fierar turnand metal, iar in finalul spectacolului fascicule de fum pe care vor fi proiectate raze laser ce redau imaginea lui Stefan cel Mare.

Citeste si:
Palatul Universității va fi consolidat și restaurat. Lucrarile vor...
Palatul Universității din...

Firma de constructii doreste ca in luna august 2014 sa se poata intra in Cetate pentru Festivalul Medieval si Bucovina Rock .

Licitatia pentru restaurarea Cetatii de Scaun a Sucevei a fost adjudecata de un consortiu al carui lider este General Construct SA Suceava alaturi de firmele sucevene Loial si Restaco pentru partea de instalatii si, respectiv, restaurare si Grup Corint Alba Iulia, care are experienta in restaurarea unor monumente medievale.

Cetatea de Scaun a Sucevei face parte din sistemul de fortificatii al Moldovei, fiind edificata in perioada mijlocie a domniei lui Petru I (1375 -1391), primul atestat fiind un document din 10 februarie 1388, emis din "fortul musatin" care a fost nucleul initial al Cetatii de Scaun.

Citeste si:
Proiect de reabilitare a Cetatii de Scaun a Sucevei de peste 12...
Proiect de reabilitare a...
Sursa foto: Cetatea de scaun Suceava, Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri