"Cetatea Brasovului este un monument istoric si starea ei tehnica este precara. Aro Palace ar trebui sa investeasca foarte multi bani in reabilitarea zidurilor, aproximativ 2,5-3 milioane de euro, din calculele noastre. Activitatea restaurantului care functioneaza in cetate nu va aduce niciodata atatia bani incat investitia sa poata fi recuperata", a explicat Fercala, potrivit Mediafax.

El a spus ca obiectul de activitate al Aro Palace nu permite incasari din activitatea de muzeu, iar singura sursa de venit este restaurantul. Acesta, spune directorul SIF Transilvania, a fost rentabil doar inainte de 1989 si 1-2 ani dupa. "Pentru Aro Palace, aceasta cetate aduce doar pierderi, gaze, electricitate, salarii. Circulatia turistica a scazut drastic in ultimii ani si nu ne putem acoperi costurile", a adaugat Mihai Fercala.

El a precizat ca un eventual cumparator va trebui sa stie ca nu poate demola zidurile cetatii si sa construiasca in loc un hotel si ca trebuie pastrata in forma actuala, fiind monument istoric. Ca sa o poata vinde, Aro Palace a trebuit, potrivit legii, sa se adreseze mai intai Ministerului Culturii si apoi Consiliului Judetean Brasov, care nu s-au aratat interesate de preluarea monumentului, dupa care a urmat Primaria, care si-a exprimat dorinta de a cumpara cetatea.

Citeste si:

"Aro a cerut un pret, iar Consiliul Local a ramas sa faca propriile evaluari. Acesta va trebui sa acceseze fonduri europene ca sa o poata renova, pentru ca nu are bani. Din acest motiv, noi vrem sa facem un schimb cu Consiliul Local si sa ne de partial bani si partial active, parcari, terenuri... pana ajungem la valoarea de evaluare", a afirmat directorul SIF Transilvania.

In cazul in care municipalitatea nu va cumpara cetatea pana la finalul lunii august, Aro Palace o va scoate la licitatie la toamna. Cetatea Brasovului, construita intre secolele XVI si XVIII, include un turn, o fortificatie patrulatera cu bastioane in colturi, deasupra carora au fost construite turnuri de aparare. Suprafata constructiei depaseste 5.500 de metri patrati.

Sursa foto: Mediafax Foto