Boeing a pierdut o comanda de aproape 5 miliarde de dolari din partea companiei germane Air Berlin, care a renuntat la achizitii ce includeau si avioane 787 Dreamliner, din cauza pierderilor si a reducerii traficului de pasageri, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Air Berlin, detinuta in parte de compania Etihad Airways PJSC din Abu Dhabi, a anuntat ca renunta la achizitia a 18 avioane Boeing 737 cu o singura punte si a 15 aparate Dreamliner, iar Boeing nu are dreptul la compensatii in urma anularii comenzii.

Decizia scoate in evidenta constrangerile financiare ale Air Berlin, care face eforturi sa refinanteze datoriile si sa reduca cheltuielile.
Pentru Boeing, pierderea comenzii pentru aparatele 787 va eroda numarul total de comenzilor pentru aceste avioane, cu toate ca nivelul general al acestora va fi putin modificat.

"Evolutia normala a comenzilor pentru avioane este existenta unui numar urias al acestora la lansarea unor noi avioane, iar apoi in mod inevitabil apar si reduceri ale cererii. In timp vor aparea noi comenzi" a declarat Robert Stallard, analist la RBC Capital Markets in Londra.
La sfarsitul trimestrului al doilea, numarul total al comenzilor primite de Boeing era de aproape 5.200 de avioane. Intre acestea se afla 3.931 de avioane 737 si 869 de aeronave cu doua punti Dreamliner. In acest an, pana la 23 septembrie, Boeing a primit 24 de comenzi pentru 787.

Decizia de anulare a comenzii a dus la cresterea actiunilor Air Berlin, care au incheiat tranzactiile de vineri, de la bursa din Frankfurt, in urcare cu 7,5%.

Titlurile Boeing au crescut cu 1,2% la bursa din New York.

Air Berlin, al doilea mare operator aerian al Germaniei, lucreaza la o noua strategie, dupa ce in decurs de sase ani a acumulat datorii de peste 1 miliard de dolari. Compania concureaza cu operatori low-cost precum Ryanair Holdings, ca si cu liderul german Deutsche Lufthansa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri