Boeing a pierdut o comanda de aproape 5 miliarde de dolari din partea companiei germane Air Berlin, care a renuntat la achizitii ce includeau si avioane 787 Dreamliner, din cauza pierderilor si a reducerii traficului de pasageri, transmite Bloomberg, citat de Mediafax.

Air Berlin, detinuta in parte de compania Etihad Airways PJSC din Abu Dhabi, a anuntat ca renunta la achizitia a 18 avioane Boeing 737 cu o singura punte si a 15 aparate Dreamliner, iar Boeing nu are dreptul la compensatii in urma anularii comenzii.

Decizia scoate in evidenta constrangerile financiare ale Air Berlin, care face eforturi sa refinanteze datoriile si sa reduca cheltuielile.
Pentru Boeing, pierderea comenzii pentru aparatele 787 va eroda numarul total de comenzilor pentru aceste avioane, cu toate ca nivelul general al acestora va fi putin modificat.

"Evolutia normala a comenzilor pentru avioane este existenta unui numar urias al acestora la lansarea unor noi avioane, iar apoi in mod inevitabil apar si reduceri ale cererii. In timp vor aparea noi comenzi" a declarat Robert Stallard, analist la RBC Capital Markets in Londra.
La sfarsitul trimestrului al doilea, numarul total al comenzilor primite de Boeing era de aproape 5.200 de avioane. Intre acestea se afla 3.931 de avioane 737 si 869 de aeronave cu doua punti Dreamliner. In acest an, pana la 23 septembrie, Boeing a primit 24 de comenzi pentru 787.

Decizia de anulare a comenzii a dus la cresterea actiunilor Air Berlin, care au incheiat tranzactiile de vineri, de la bursa din Frankfurt, in urcare cu 7,5%.

Citeste si:
Boeing a prezentat noul sau model de aeronava 787 Dreamliner
Boeing a prezentat noul sau...

Titlurile Boeing au crescut cu 1,2% la bursa din New York.

Air Berlin, al doilea mare operator aerian al Germaniei, lucreaza la o noua strategie, dupa ce in decurs de sase ani a acumulat datorii de peste 1 miliard de dolari. Compania concureaza cu operatori low-cost precum Ryanair Holdings, ca si cu liderul german Deutsche Lufthansa.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si