Numarul turistilor care vin sa se trateze in Romania sa se trateze s-ar putea dubla in 2015, la 500.000, iar veniturile din turismul medical ar putea ajunge la 250 milioane de dolari anual. In plus, cresterea acestui sector ofera posibilitatea medicilor romani de a intoarce in tara, transmite Bloomberg.

Cei mai multi turisti care viziteaza Romania in scop medical vin din Germania, Italia, Israel si Marea Britanie, iar numarul acestora poate ajunge la 500.000, "daca vor fi realizate lucrarile de infrastructura planificate", potrivit directorului Seytour Romania, Andrei Nacea.

Romania, Bulgaria, Croatia, Serbia si Ungaria, unele dintre cele mai afectate tari europene in urma crizei economice, investesc in clinici private care sa atraga vest-europenii si americanii pentru tratamente dentare sau chirurgie plastica, noteaza Bloomberg, potrivit Mediafax.

Strainii aleg serviciile medicale din tarile est-europene pentru preturile mai scazute in comparatie cu tarile de origine, precum si pentru faptul ca asigurarile nationale nu acopera unele servicii, precum chirurgia plastica. "Am prieteni italieni care isi trateaza dintii sau isi fac tomografii in Romania, pentru ca este mult mai ieftin, iar serviciile sunt bune", a declarat Otilia Florescu, o asistenta medicala care lucreaza in Italia de sapte ani. Ea ia in considerare posibilitatea de a se intoarce in Romania, pentru a lucra intr-o clinica privata.

Doctorii romani ar putea fi atrasi in sectorul medical privat

"Un sector privat dezvoltat, care ofera o remunerare adecvata ar putea impiedica plecarea doctorilor, care inseamna o problema mare si generalizata in centrul si estul Europei. Pierderile din sectorul sanatatii publice ar putea fi minimizat, daca medicii ar ramane in tara, ceea ce ar ajuta, de asemenea, si economia", a declarat Dan Bucsa, economist al UniCredit Bank din Londra.

Citeste si:
Spitalul Floreasca a pierdut 36 de angajati in aceasta vara
Lider sindical: Din Spitalul...

In acelasi sens argumenteaza si Zeljko Popadic, un doctor croat care detine o clinica privata. Acesta sustine ca dezvoltarea turismului medical "ar putea ajuta stoparea exodului doctorilor catre alte tari din UE". Aproximativ 40% dintre pacientii care se trateaza la clinica lui Popadic sunt straini, acestia generand 80% din veniturile totale ale institutiei medicale.

De la integrarea in Uniunea Europeana, in 2007, aproximativ 25.000 de doctori si 15.000 de asistente au plecat din Romania in tari ca Germania, Franta, Spania si Italia, potrivit Ministerului Sanatatii. Acestia beneficiaza de regulile UE, care permit libera miscare a fortei de munca, inclusiv in conditiile in care respectiva tara are probleme in a inlocui personalul medical care pleaca in strainatate.

Numarul de medici, mai mic fata de Ungaria sau Croatia

In Romania, peste 70% din personalul medical lucreaza in sistemul public de sanatate. Romania are un numar scazut de medici prin comparatie cu tarile din regiune, respectiv 22,7 doctori la 10.000 de locuitori, potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii. Ungaria, de exemplu, are 30,3 doctori la 10.000 de locuitori, iar Croatia 26 de doctori la 10.000 de locuitori.

Salariul mediu al unui doctor experimentat care lucreaza in Romania este de 20.000 de dolari pe an, in timp ce in Germania acesta se ridica la 82.000 de dolari, iar in Marea Britanie la 120.000 de dolari, potrivit datelor Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, ajustate la costul vietii.

Citeste si:
Salarii: cele mai mari castiguri in IT, cele mai mici in confectii
Salariul mediu net din...

Anul trecut, Romania a avut 1,71 milioane de turisti straini, din care 58% au fost in interes de afaceri, iar restul in scop particular, categorie care include tratamentul medical, alaturi de vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive sau vizitarea prietenilor si rudelor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »Citeste si
Platforma care compara preturile alimentelor a fost lansata