"Am reusit sa rezolvam o problema importanta, chiar daca cu un impact bugetar mai redus, si anume scaderea TVA-ului la pachetele all inclusive din turism, de la 24 la 9%, pentru ca era o problema de competitivitate a sectorului de turism din Romania", a spus Victor Ponta, scrie Mediafax.

El a precizat ca impactul bugetar aferent este de 100 milioane lei, fiind luat in calcul in proiectul de buget pentru anul viitor.

In Romania sunt peste 20 de hoteluri all inclusive, dintre care mai mult de jumatate pe litoral. Majoritatea acestora s-au dezvoltat in ultimii trei ani, iar numarul turistilor este de aproximativ 200.000 pe an.

O asemenea hotarare este una istorica pentru turismul romanesc, cu atat mai mult cu cat cota redusa de TVA este deja aplicata in foarte multe tari membre ale Uniunii Europene, concurente cu Romania pe piata turistica internationala la acest tip de pachete, spun reprezentantii ANAT (Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism).

Citeste si:

"Din cate stim noi, si din cererile formulate in mod repetat de patronatele din turism, in mod deosebit de ANAT si FPTR, cota de 9% TVA se doreste a fi aplicata la toate pachetele de servicii care includ cazare si diverse variante de masa, alaturi de cazare, vandute turistilor sub forma de pachet, inclusiv pachet de cazare cu all inclusive, asa cum a comunicat azi prim-ministrul Victor Ponta.

Apreciem contributia esentiala a initiatorului acestei masuri, care presupunem ca este ministrul responsabil pentru turism, Florin Jianu, dar si capacitatea de negociere a responsabililor Ministerului Finantelor Publice in relatia cu organismele financiare internationale care trebuiau sa accepte un astfel de tratament fiscal.

Patronatele din turism au convingerea ca fara implicarea directa a premierului Victor Ponta nu ar fi fost posibil un asemenea rezultat cu efecte directe si indirecte in asigurarea sustenabilitatii industriei turistice romanesti.

Ne exprimam speranta si increderea ca dupa acest mare succes, pana la finele acestui an, Guvernul Ponta va fi in masura sa marcheze si un al doilea succes foarte important pentru turismul romanesc, respectiv sa puna in aplicare Legea voucherelor de vacanta incepand cu data de 1 ianuarie 2015", a declarat Lucia Morariu, presedinte ANAT si al agentiei de turism Eximtur.

Sursa foto: Oameni fericiti/Shutterstock.com