Ernest Oberländer-Tarnoveanu, directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti, a declarat ca institutia muzeala pe care o conduce se va inchide pentru reabilitare timp de cinci ani, cel mai probabil incepand de anul viitor.

Ernest Oberländer-Tarnoveanu a declarat, marti, reprezentantilor mass-media prezenti la o conferinta de presa ca institutia muzeala pe care o conduce va intra intr-un proces de renovare si va fi inchisa timp de cinci ani din momentul in care va incepe finantarea. Acesta a mentionat ca acest lucru se va intampla, cel mai probabil, incepand de anul viitor, scrie Mediafax.

"Vom organiza noi spatii de depozitare, suntem in discutii pentru a obtine aceste spatii, avem nevoie de o suprafata foarte mare, circa 11.000 de metri patrati, care trebuiesc amenajati conform prevederilor normelor de conservare si de asigurare a securitatii, si pentru perioada pana in 2018 am solicitat si un spatiu pentru organizarea de expozitii, in asa fel incat activitatea muzeului sa nu se intrerupa si publicul sa nu uite ca exista un Muzeul National de Istorie a Romaniei", a declarat Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

Totodata, directorul general al Muzeului National de Istorie a Romaniei a precizat ca cele mai bune spatii pe care le-a vizitat pana in prezent sunt cele din Casa Presei Libere. "Sunt hale foarte mari, usor de amenajat si relativ ieftin, fata de altele, si care prezinta si multe alte avantaje in ceea ce priveste asigurarea securitatii", a completat Ernest Oberländer-Tarnoveanu.

In decembrie 2014, bugetul pe anul 2015 al Ministerului Culturii (MC) a primit o suplimentare de 1 milion de lei pentru inceperea lucrarilor de reabilitare la Muzeul National de Istoriei a Romaniei.

In iunie 2014, reprezentantii Ministerului Culturii declarau ca Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) din Bucuresti are nevoie de peste 27 de milioane de euro pentru lucrarile de consolidare si restaurare, patrimoniul acestuia urmand sa fie mutat, cel mai probabil, la Casa Presei.

Ministerul Culturii preciza la momentul respectiv ca "o viitoare investitie in consolidarea si reabilitarea cladirii-monument istoric a Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) presupune parcurgerea mai multor etape, intre care prioritara ar fi refacerea proiectului, iar cea mai importanta si dificila este asigurarea fondurilor bugetare suficiente unei astfel de restaurari".

In acest context, MC mentiona ca aceste proceduri necesita, in primul rand, "un efort de timp", care nu va permite demararea efectiva a lucrarilor in cursul anului trecut.

"Din estimarile facute de catre Ministerul Culturii in baza analizei documentatiei de specialitate, reiese un total necesar pentru actualizarea proiectului si finalizarea lucrarilor pentru redeschiderea pentru public a tuturor celor 60 de sali de expozitie a muzeului de aproximativ 27 de milioane de euro, fara TVA. Pentru indeplinirea procedurilor de achizitie publica a contractului de proiectare, a celui de executie a lucrarilor si realizarea propriu-zisa a acestora in acord cu importanta istorica, arhitecturala si culturala a edificiului, dar si cu rolul esential al institutiei muzeale ce o adaposteste, estimam o perioada de timp necesara de 36 de luni de la data alocarii fondurilor", au declarat, la momentul respectiv, reprezentantii Ministerului Culturii.

Muzeul National de Istorie a Romaniei (MNIR) a fost infiintat in 1970, fiind "cel dintai muzeu de arheologie si istorie din tara, dintai nu intr-o perspectiva cronologica, ci sub aspectul reprezentativitatii", se arata pe site-ul institutiei.

In consecinta, aici au fost aduse cele mai faimoase tezaure, in primul rand cele din metal pretios, in singurul loc public unde securitatea si vizibilitatea puteau fi asigurate in aceeasi masura. De asemenea, o multime de alte piese de mare valoare arheologica si istorica au poposit in expozitiile MNIR, pentru a ilustra mileniile de istorie ori, pentru mai multa acuratete, istoria de atunci.

Cladirea care adaposteste muzeul este ea insasi monument istoric, ridicat la sfarsitul secolului al XIX-lea, in stil neoclasic de inspiratie germana. Structura cladirii a fost serios afectata de cutremurele din 1940 si 1977, astfel incat procesul de reabilitare a devenit principala preocupare a reprezentantilor muzeului, in ultimul deceniu.

Oportunitatea financiara a aparut insa doar in 2002. In septembrie 2002, expozitia permanenta a Muzeului National de Istorie a fost impachetata, obiectele luand drumul depozitelor. Reabilitarea structurii de rezistenta a inceput in iarna aceluiasi an, lucrarile fiind executate, pana in septembrie 2005, in proportie de aproximativ 50%. Finalizarea lucrarii de reconstructie era asteptata pentru mijlocul anului 2007, termen care nu a putut fi insa respectat.

Potrivit site-ului institutiei, in ciuda dificultatilor pe care reabilitarea le-a generat, s-a reusit ca trei dintre sectiile expozitiei permanente (Tezaurul Istoric, Lapidarium-ul si Columna lui Traian) sa ramana deschise, iar holul central al muzeului, complet refacut, este gazda mai multor expozitii temporare.

Muzeul National de Istorie ocupa 8.000 metri patrati si reuneste in aproximativ 60 de sali exponate. Parcurgandu-le, publicul face cunostinta cu marturii despre prezenta omului pe teritoriul Romaniei inca din paleolitic (600.000 ani - 6.000 ani i.e.n), cultura materiala si spirituala a geto-dacilor, razboaiele daco-romane si transformarea Daciei in provincie a Imperiului roman, aparitia si definitivarea structurilor de putere ale statului in societatea medievala, domniile fanariote, revolutia burghezo-democratica de la 1848, castigarea independentei, declansarea celor doua razboaie mondiale si intrarea Romaniei sub influenta ruseasca.

Printre obiectele de patrimoniu de la Muzeul National de Istorie a Romaniei se numara bratari dacice regale de aur, monede de aur de tip Koson, monede de tip Koson din argint, umbo de scuturi de parada regale dacice din fier, decorate cu reprezentari de animale reale si fantastice, monede grecesti de aur de tip Lysimachos, emise in secolele II-I i.e.n, la Tomis si Kallatis, un depozit de unelte si arme de fier, precum si monede de argint si bronz

Sursa foto: MNIR, Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri