„Am cerut informatii despre situatia refugiatilor partenerilor nostri greci, pentru a ne informa corect turistii despre ce se intampla acolo, si suntem in masura sa informam ca statiunile din insula Kos nu sunt afectate de valul de refugiati proveniti din Siria, Iran, Afganistan si Pakistan. Cei care ajung in orasul Kos sunt imbarcati imediat ce le sunt eliberate documentele si trimisi la Atena, de unde vor pleca spre tari din Europa de Vest. Tot timpul sunt supravegheati de fortele de ordine ca sa nu creeze probleme localnicilor si turistilor”, declara Adriana Goicea, director general Cocktail Holidays.

Refugiatii nu au acces in statiunile Kardamena, Kefalos, Mastichari, Marmari, Tigaki si Lambi, locul unde isi petrec vacantele turistii romani si straini, dau asigurari autoritatile elene. Potrivit acestora, dar si partenerilor greci ai Cocktail Holidays, numarul refugiatilor ajunsi in insula Kos scade semnificativ in fiecare zi, procedurile de inregistrare a acestora fiind grabite in ultimele zile.

„Refugiatii ale caror documente sunt gata pleaca imediat din Kos. In aceasta perioada sunt mai multe locuri libere pe feriboturi, ceea ce inseamna ca numarul celor care pleaca e din ce in ce mai mare.

Kos este numai o punte de legatura pentru ei intre tarile lor de origine si destinatiile unde vor sa ajunga. In ciuda acestei situatii, viata pe insula decurge normal pentru turisti si localnici”, declara Yiannis Kapasakalis, reprezentant al companiei grecesti Dodecanese Travel, partenerul din Kos al turoperatorului Cocktail Holidays.

Citeste si:

Primarul insulei declara ca identificarea refugiatilor are loc intr-o zona cu acces restrictionat, pentru a nu perturba viata orasului.

„In ultimele zile a crescut numarul de birouri de identificare a refugiatilor, pentru a grabi plecarea lor din oras, potrivit procedurilor internationale. Incidentele aparute in aceasta perioada au fost izolate si nu au implicat turisti. Kos este si ramane a patra cea mai populara destinatie turistica din Grecia si facem tot posibilul sa ne intampinam oaspetii in conditii normale”, declara George Kyritsis, primarul insulei, intr-un comunicat remis turoperatorului Cocktail Holidays.

Cocktail Holidays trimite anual in Kos si celelalte insule, Corfu, Creta – Chania, Creta – Heraklion, Mykonis, Naxos, Rodos, Santorini, Zakynthos, aproximativ 10.000 de turisti pe zborurile charter operate din Bucuresti, Cluj-Napoca si Iasi.

Cocktail Holidays este brandul turistic al Prompt Service Travel, lansat in urma cu 11 ani.

Sursa foto: Vito Manzari, Immigranti Lampedusa/Flickr.com