Noua listă semafor a schimbat regulile jocului, iar multe dintre destinațiile favorite ale românilor au ajuns în zona galbenă. Dar, "nu trebuie să ne sperie lista semafor, pentru că noi putem călători în orice situație”, este de părere Ana Goicea, director de vânzări la Cocktail Holidays, unul dintre touroperatorii români.

”Lista semafor nu ne împiedică să călătorim, ea impune un set de norme pe care să le respectăm. Nu trebuie să ne sperie că Grecia sau o altă destinație intră în zona galbenă, turiștii români sunt în continuare primiți în țara respectivă”, a spus Goicea, într-un interviu wall-street.ro.

Dacă scenariul verde este cel mai fericit dintre toate, inclusiv pentru cei nevaccinați, cel galben aduce prezentarea adeverinței de vaccinare sau a unui test PCR, iar cel roșu impune carantina la întoarcere. Dar în foarte multe cazuri, adeverința de vaccinare poate deveni elementul salvator.

Noi restricții în Grecia. Cum reacționează turiștii români?

În plus, aceasta a amintit de regulile nou impuse în Grecia, care limitează, întrucâtva, accesul turiștilor în restaurante, spre exemplu.

”Sunt foarte puțini turiștii care vin și stau în interiorul restaurantelor. Românii aleargă după terase și cât mai multe activități în aer liber. Din nou, această regulă nu trebuie să îi sperie pe turiștii români”, a completat Goicea.

În aceeași ordine de idei, aceasta a precizat și faptul că în Mykonos muzica este oprită începând cu ora 18:00, pentru tot restul nopții. Iar de la ora 1:00 nu mai este permisă circulația pe străzi, cu excepția urgențelor. Însă, din nou, nu este un aspect care să împiedice prezența turiștilor în zonă.

Mykonos este una dintre principalele destinații alese de turiștii români, alături de Creta, Rhodos, Santorini, Zakyntos, dar și Thassos și Halkidiki. Bineînțeles, cei mai mulți dintre turiștii români aleg să meargă în Grecia cu transportul personal sau cu autocarul, deoarece așa cum spune și Goicea, ”vorbim despre un turism pentru cei care nu au bugete mari pentru vacanțe”.

Cât despre oferte la vacanțe în Grecia, Goicea recunoaște că, în prezent, agenția s-a ocupat cu crearea unor curse suplimentare, deoarece cererea a depășit așteptările pe care și le creaseră.

De ce aleg românii destinații străine

Turismul intern nu este foarte bine dezvoltat în România, iar mulți dintre români dau vina pe autorități pentru lipsa de interes și prețurile care nu reflectă realitatea. În plus, în prezent, au mai apărut și discuțiile referitoare la lărgirea plajei din Mamaia, care au alungat încă o bună parte dintre turiști.

”Nu știu cât de mare e plaja de la Mamaia, însă, în mod cert, litoralul românesc nu poate cuprinde tot poporul român, dornic de vacanțe. Nu trebuie să privim România ca pe o sperietoare, ci pur și simplu, suntem mulți și nu este loc pentru toți. Și acesta este unul dintre motivele pentru care românii pleacă peste hotare”, a comentat Goicea.

Cât despre destinațiile din străinătate, românii aleg Grecia, Turcia și Spania, chiar dacă aceasta se află pe lista roșie. Și Bulgaria este printre principalele alegeri, însă Cocktail Holidays nu se axează foarte mult pe această destinație.

”Ar trebui să ne bucurăm de condițiile în care putem călători și de faptul că putem călători. Avem chiar o poziție privilegiată în comparație cu Marea Britanie, unde să nu uităm, vacanțele în străinătate au fost interzise. Cred că românii ar trebui să învețe să fie mai toleranți și să respecte cele câteva reguli de bun simț care au fost anunțate”, a completat Goicea.

Cât despre valul al patrulea al pandemiei și modul în care turismul va fi influențat, Goicea mărturisește că nu poate prezice ce se va întâmpla, însă cu un set de reguli clare, turismul poate funcționa în continuare.

Nu cred că închiderea granițelor este o soluție sau introducere unui nou lockdown. Oamenii s-au obișnuit cu ideea că vom fi nevoiți să trăim multă vreme cu acest virus. Cred că un set de norme clare și menținerea acestei liste semafor, care reprezintă o directivă aplicată la nivel european, vor ajuta la păstrarea turismului pe linia de plutire”, a conchis Goicea.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri