Halkidiki este una dintre destinațiile preferate de turiștii români, când vine vorba de o vacanță aproape de România, dar și la prețuri accesibile. Am fost într-o scurtă vizită pe brațul Sithonia din Halkidiki pentru a vedea cum își așteaptă greci turiștii în acest an extrem de complicat pentru turismul mondial.

Sithonia se află în partea de nord a Greciei, la o distanță de aproape 100 km de Salonic. Este brațul din mijloc al Peninsulei Halkidiki, fiind situată între Kassandra și Athos. Sithonia este o destinație ideală pentru iubitorii de natură și are cele mai frumoase plaje din Halkidiki. Peninsula are aproape 100 de plaje, în jur de 20 dintre acestea fiind cotate cu Blue Flag (o modalitate de recunoaștere internațională care te asigură de faptul că aici sunt cele mai bune condiții, de la apă mării, nisip, curățenie, până la organizare și facilități disponibile).

Portokali Beach, una dintre cele mai frumoase plaje ale Greciei

Dintre toate plajele pe care le-am vizitat în Sithonia cel mai mult mi-a plăcut Orange Beach, (în grecește Portokali) sau Kavourotripes (ascunzătoarea crabilor). Considerată una dintre cele mai frumoase plaje din Halkidiki, numele acesteia vine de la faptul că nisipul de pe plajă are sclipiri aproape portocalii, iar combinația cromatică creată cu apa turcoaz a mării este de-a dreptul superbă. La Orange Beach se ajunge cel mai ușor din stațiunea Sarti, situată la numai câțiva kilometri de plajă, fiind una dintre cele mai sălbatice, dar și aglomerate plaje de pe coasta estică a brațului Sithonia. trebuie să știți că Portokali Beach este una de mici dimensiuni, astfel că este nevoie de rezervare în avans pentru umbreluțe și șezlonguri. Nisipul este foarte fin și plăcut la atingere, iar în zonele stâncoase de pe marginile golfurilor se poate practica snorkeling.

Datorită izolării sale și accesibilitățîi dificile, Orange Beach era odată preferata nudiștilor, dar de când a devenit un loc atât de popular, nudiștii s-au mutat în golfulețele din apropiere în căutare de locuri mai izolate pentru ei.

Retail jobs

Alte plaje din Sithonia care merită vizitate sunt: Kalamitsi Beach, Rodia Beach, Agridia Beach, Psakoudia Beach, Sarti Beach, Platanitsi Beach, Klimataria Beach, Sikia Beach, Vourvourou Beach, Manassu Beach, Valti Beach, Neos Marmaras Beach.

Croazieră la Laguna Albastră

O activitate pe care este musai să o bifați într-o vacanță în Sithonia este croaziera în Laguna Albastră (Blue Lagoon). Sunt mai multe companii care pun la dispoziția turiștilor acestă croazieră de câteva ore, eu am mers cu Sail Halkidiki. Plecarea este din frumoasa localitate Ormos Panagias și se merge spre renumitele ape turcoaz ale plajei Blue Lagoon, trecând prin pasajul îngust dintre insulele Diaporos și Agiou Isidorou. Prețul acestei croaziere este în jur de 30 euro pentru adulți și aproximativ 20 de euro pentru copii și include croazieră, mâncare și băuturi.

Ce mai poți vedea în Sithonia

Pe lângă plaje, în Sithonia poți explora peisajul natural bogat și poți practica diferite sporturi. În același timp, este o destinație ideală pentru cei ce vor să viziteze vestigii arheologice, biserici și mânăstiri sau clădiri cu arhitectură tradițională grecească.

  • Castelul Lekythos este printre cele mai importante situri arheologice din Sithonia. Săpăturile arheologice au început aici încă din 1975 și continuă și astăzi. Numele vechiului oraș care a existat aici era Torone și datează încă din perioada Clasică Grecească, trecând prin multe războaie.
  • Morile de Vânt din Sykia datează din 1890, iar astăzi sunt monument istoric.
  • Basilica Sofronios din Nikiti este o biserică veche de 1600 de ani, ale cărei ruine se pot vizita. Punctul de atracție al acestui obiectiv este podeaua de mozaic care este aproape intactă.
  • Biserica Agios Athanasios a fost construită în anul 1814, însă a suferit numeroase distrugeri de atunci. Reconstruită în anul 1856, o găsim astăzi în centrul vechiului oraș Sykia, în mijlocul peninsulei Sithonia.
  • Sithonia găzduiește și peste 400 de hectare acoperite de viță de vie, fiind cea mai mare regiune producătoare de vin din Grecia. Așadar, ați putea să includeți în itinerariul vostru opriri la crame precum Claudia Papayianni, Domeniul Porto Carras sau Crama Tsantali Agios Pavlos.

Cele mai căutate stațiuni din Sithonia

Neos Marmaras este cel mai mare și animat oraș din Sithonia, situat pe coasta de vest a brațului. Cu o populație de 3500 de locuitori, Neos Marmaras este una dintre cele mai căutate stațiuni din peninsulă în sezonul turistic. Este un sat pitoresc, care a fost construit sub formă de amfiteatru, pe partea de sus a unui deal, fiind înconjurat de mare. Satul a fost fondat în 1922 de unii refugiaţi din Asia Mică. Tinerii aleg această destinație datorită vieții de noapte intense și varietății activităților disponibile.

Citeste si:
TOP CINCI cele mai ieftine hoteluri din Halkidiki, Grecia
TOP CINCI cele mai ieftine...

Chiar lângă Neos Marmaras se află stațiunea de lux Porto Carras, oferind trei hoteluri, un port, un teatru în aer liber, un teren de golf și un cazinou. Porto Carras este definiția exclusivității și serviciilor de cea mai înaltă calitate în Sithonia. Complexul turistic Porto Carras cuprinde și o plantație de peste 45.000 de măslini și una dintre cele mai mari podgorii din Grecia, care se întinde pe o suprafață de peste 450 de hectare. Vinul organic produs la Porto Carras este printre cele mai apreciate din Europa.

Capitală Sithoniei și primul oraș care te va întâmpina odată ce ajungi în zonă este Nikiti. De aici, vei avea acces foarte ușor atât pe coasta de est, cât și pe cea de vest a brațului Sithonia. Cei care doresc să practice scuba diving în zona pot vizita centrul de scufundări Atlantis, unde vor găși tot ce au nevoie pentru sesiuni de scufundări reușite. De asemenea, pasionații de ciclism pot închiria o bicicletă. Centrul vechi al stațiunii este și el un punct de interes pentru turiști, fiind un decor idilic pentru savurarea unei cafele grecești și petrecerea timpului admirând stilul de viață simplu al localnicilor. Centrul este dominat de prezența bisericii Sf. Nikitas, ce datează din anul 1867, în jurul căreia a fost ridicat satul.

Sarti este un mic sat pescăresc care are doar 900 de locuitori, însă este unul dintre cele mai populare locuri din Sithonia. Se află pe coasta de est a peninsulei, între Vourvourou și Sykia. Când ajungi în Sarti, te impresionează în primul rând vegetația, plaja mare și culoarea apei, de un albastru turcoaz intens. Din Sarti se organizează multe excursii în împrejurimi, dar poate cea mai căutată este excursia cu vaporașul în jurul Muntelui Athos. Acesta face parte din Biserica Ortodoxă Grecească și este stat monahal, autoadministrat. În zonă există 20 de mânăstiri, accesul femeilor este interzis, iar bărbații au nevoie de un permis special pentru a putea vizita regiunea.

Sykia este cel mai vechi oraș din Sithonia, iar astăzi este recunoscut că fiind cel mai potrivit loc pentru camping în întreaga peninsulă cu 7 locuri amenajate de campare.

Citeste si:
FOTO | Topul celor mai frumoase piscine publice din lume
FOTO | Topul celor mai...

În toate aceste stațiuni, ca de altfel pe întregul braț Sithonia, găsiți sute de unități de cazare, cu prețuri pentru toate buzunarele. Eu am fost cazată la hotelul de patru stele Philoxenia din localitatea Psakoudia, situat la 300 de metri de o plajă cu nisip fin. Prețul unei nopți de cazare în acest hotel, cu mic dejun inclus, în lunile iulie și august 2021, se ridică la circa 150 de euro/noapte.

Ammouliani, singura insulă locuită din Halkidiki

Dacă mergeți în Halkidiki, puteți dedica o zi și micuței insule Ammouliani, situată între brațele Sithonia și Athos, în golful Agios Oros, singura insulă locuită permanent din Halkidiki (cca 600 de locuitori). Deși se întinde pe o suprafață de doar 6 de km pătrați, Ammouliani are peste 20 de plaje, majoritatea cu nisip, multe dintre ele amenajate, cu numeroase facilități. De altfel, plajele reprezintă principala atracție a insulei, cele mai apreciate fiind Alikes, care a primit distincția Blue Flag, Megali Ammos și Karagatsia. Dacă sunteți pasionat de sporturile nautice, aveți posibilitatea să faceți windsurfing și scuba diving. Unul dintre cele mai importante obiective ale insulei este biserica „Sfântul Nicolae”, construită de călugării Muntelui Athos în 1865.


Te-ar putea interesa si:

Setari Cookie-uri