Administratia locala din Arad va cheltui peste 50 de milioane de euro in competitia pentru titlul de Capitala Culturala Europeana 2021, dosarul de candidatura fiind finalizat, iar banii urmeaza a fi investiti in infrastructura culturala si in "oferta pentru Europa", a anuntat primarul Gheorghe Falca.

Primaria Arad a prezentat public, sambata seara, proiectul candidaturii orasului la titlul de Capitala Culturala Europeana 2021, eveniment care a avut loc in prezenta a peste 1.500 de persoane, intr-un spatiu inedit, mai exact intr-o hala de productie de tramvaie a fabricii Astra Vagoane Calatori, transmite corespondentul Mediafax.

Organizatorii evenimentului si-au justificat alegerea prin faptul ca mediul economic din oras sustine cultura si va exista un parteneriat pentru proiectul candidaturii. Participantii au fost primiti intr-o hala in care erau un tramvai Imperio, un prototip de tramvai si un autobuz. Scaunele au fost asezate printre echipamente de lucru, iar o scena cu ecrane mari a fost pregatita pentru discursuri intr-un capat al halei.

In discursul sau, primarul orasului, Gheorghe Falca, a spus ca exista un sondaj din care reise ca 80 la suta dintre aradeni sustin proiectul candidaturii pentru acest titlu. Potrivit primarului, peste 50 de milioane de euro vor fi cheltuiti pe proiecte culturale in urmatorii ani, in legatura cu aceasta candidatura.

"Vom investi in aceasta competitie peste 50 de milioane de euro. Suntem poate orasul care a pus cei mai multi bani la bataie pentru ca noi lucram atat la infrastructura culturala, cat si la oferta noastra pentru Europa. Noi nu vrem sa fim o capitala culturala in interiorul Romaniei, vrem sa oferim Europei solutii care pleaca din Arad", a declarat edilul-sef. Falca a explicat ca o parte din bani vor merge pe infrastructura culturala, respectiv restaurarea unor cladiri importante.

Primarul a precizat ca suma de peste 50 de milioane de euro estimata se refera la investitii directe, iar daca se iau in considerare si investitiile indirecte in cultura, precum reconversia Cetatii Aradului, suma va depasi 200 de milioane de euro. Referitor la dosarul candidaturii, primarul a declarat ca acesta a fost finalizat, iar la inceputul lunii octombrie, intr-o sedinta a Consiliului Local, va fi aprobata finantarea pentru fiecare obiectiv.

"Ulterior, echipa noastra se va deplasa la Bucuresti pentru depunerea dosarului la Ministerul Culturii, iar in decembrie va sustine candidatura in fata juriului", a spus Falca.

Printre initiativele prezentate de edil si echipa sa se numara valorificarea raului Mures, care trece prin centrul orasului. "Muresul va fi cea mai importanta strada a orasului, va fi pus in valoare", a declarat Falca.

Primarul s-a referit si la bugetul alocat culturii in ultimii ani, spunand ca acesta a fost in crestere, iar pana in 2021 va reprezenta 16 la suta din bugetul municipal. Totodata, primarul a anuntat ca Aradul este singurul oras din Romania care a decis sa candideze si pentru titlul de Capitala Europeana Verde 2018.

"Nu stim daca vom castiga. Niciodata nu a castigat o astfel de competitie un oras care a candidat prima data, dar stim ce directie sa avem. Stim ca ne intereseaza transportul local, spatiile verzi, calitatea aerului", a declarat edilul. Evenimentul de prezentare a candidaturii s-a incheiat cu o receptie, iar la iesire participantii cu primit cate un pachetel in care erau cinci bucati de suhaida, o specialitate locala din ciocolata.

In 5 martie 2013, Aradul si-a lansat oficial candidatura pentru titlul de Capitala Culturala Europeana 2021. Evenimentul a avut loc la Bruxelles, in Parlamentul European, in prezenta a peste 300 de invitati, intre care europarlamentari si membri ai Comitetului Regiunilor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri