Cicloturismul ar putea lua amploare in Romania. Ministerul Economiei, care are in subordine si Autoritatea Nationala pentru Turism, vrea sa amenajeze trasee pentru biciclete in vederea atragerii unui numar mai mare de turisti romani si straini, luand ca model Germania, care furnizeaza anual milioane de cicloturisti ce viziteaza pe biciclete alte tari europene.

Cicloturismul s-ar putea dezvolta si in Romania. Ministerul Economiei a dat asigurari ca exista pentru acest proiect numeroase surse de finantare, inclusiv fonduri nerambursabile comunitare, insa fondurile nu pot fi accesate din cauza ca nu exista un sport legislativ prinvind standardele, metodolofia, proiectarea, implementarea si omologarea acestei categorii de trasee turistice, conform News.ro.

Ce prevede actul normativ

"Crearea, amenajarea si omologarea traseelor de cicloturism va duce la cresterea circulatiei turistice la nivel national, regional sau local", arata un proiect de Hotarare pentru aprobarea normelor metodologice privind crearea, amenajarea si omologarea traseelor de cicloturism.

Ce amenzi pot fi aplicate

Proiectul de act normativ stabileste si amenzi care pornesc de la 3.000 de lei si ajung pana la 20.000 de lei, daca, de exemplu, consiliile judetene nu vor organiza comisiile judetene de ciclotrasee, care vor fi entitatile care vor aviza realizarea de ciclotrasee noi, modificarea sau desfiintarea celor existente.

Amenzi de pana la 20.000 de lei vor primi si cei care emit avize si aprobari pentru declararea unor trasee cicloturistice ca ciclotrasee sau daca le marcheaza fara respectarea legii. Drept avantaje, dezvoltarea cicloturismului necesita investitii relativ reduse si cu recuperare rapida.

"Romania are un potential foarte ridicat in domeniul cicloturismului, dar care in momentul de fata are un nivel extrem de redus de valorificare, iar una din cauzele importante este lipsa unei infrastructuri specifice, in principal lipsa marcarii de trasee de cicloturism (turism pe bicicleta)", arata documentul citat.

Interes in crestere pentru traseele cicloturistice

Autorii proiectului de Hotarare afirma ca exista un interes si o cerere crescuta pentru traseele cicloturistice marcate si omologate atat din partea turistilor individuali, a asociatiilor de cicloturism si a agentiilor de turism din tara si strainatate, cat si din partea autoritatilor publice locale si structurilor asociative de dezvoltare locala si regionala, "care au elaborat deja sau doresc sa elaboreze si sa implementeze proiecte de trasee cicloturistice".

De asemenea, cicloturismul si alte ramuri de turism activ au un impact de mediu redus si sunt considerate de mare viitor in toate statele dezvoltate. Mai mult, aprobarea proiectului aflat in dezbatere ar permite dezvoltarea semnificativa a cicloturismului, "fapt care va genera venituri suplimentare la nivelul agentilor economici, care se vor regasi la nivel macro in cresterea contributiei turismului la PIB".

In prezent, cicloturismul este un segment pentru care exista o cerere in crestere, arata documentul.

Germania, un model pentru cicloturism

"De exemplu, in Germania, cicloturismul este singura ramura de turism care inregistreaza constant cresteri de peste 10% pe an in ultimul deceniu, si implica multe milioane de turisti germani care fac anual concedii pe bicicleta in alte tari europene si sunt tot mai interesati de Estul Europei", se precizeaza in nota de fundamentare.

Altfel, in cuprinsul Master Planului pentru Dezvoltarea Turismului National 2007- 2026 se mentioneaza in cadrul initiativelor strategice, la capitolul referitor la turismul activ, faptul ca ciclismul a devenit o activitate de agrement care cunoaste o popularitate crescuta si faptul ca in Romania acesta se afla intr-o faza incipienta de dezvoltare.

Pe plan european exista deja retele nationale de trasee cicloturistice marcate, si aprobate, acestea fiind in continua dezvoltare.
"Tendinta in ultimele decenii este de dezvoltare a cicloturismului de lung parcurs, context in care importanta traseelor cicloturistice nationale si internationale este in continua crestere", precizeaza autorii.

Ciclotraseele se stabilesc pe piste de biciclete, pe drumuri publice pe care circulatia este interzisa autovehiculelor, pe drumuri de utilitate privata deschise circulatiei biciclistice de catre administratorii acestora, sau in zone cu viteza limitata la 30 km pe ora. Lungimea ciclotraseelor se alege astfel incat durata normala de parcurgere sa fie de: 5-12 zile in cazul celor de rang national, de 2-5 zile in cazul celor regionale si de maximum o zi in cazul celor locale.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri