Proiectul de ordonanta simpla privind transpunerea Directivei Europene pentru garantarea pachetelor turistice, trimis pe circuitul de avizare de Ministerul Turismului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, va avea efecte catastrofale pentru industria de turism autohtona, transmite Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT).

"Dupa doua saptamani in care reprezentantii Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism au continuat discutiile cu autoritatile in vederea transpunerii Directivei Europene 2032/2015 privind garantarea pachetelor turistice, Ministerul Turismului si ANPC au dau la avizat un proiect de ordonanta simpla, catastrofal pentru industria de turism, proiect care va duce la inchiderea multor agentii de turism, majoritatea IMM-uri, respectiv la scumpirea vacantelor", au transmis reprezentantii ANAT, intr-un comunicat.

La inceputul lunii iulie, ANAT si-a exprimat punctele de vedere si si-a aratat deschiderea pentru dialog, insa nicio recomandare a specialistilor din turism nu a fost luata in calcul de autoritati, actualul text ce urmeaza a fi transpus intr-o ordonanta nefiind modificat deloc pe segmentul de garantare. Proiectul de act normativ a fost complicat, forma actuala incalcand Directiva Europeana la capitolul privind raspunderea agentiilor de turism.

"Noul act normativ prevede si faptul ca o agentie de turism intermediara din Romania, care vinde produsele unor organizatori europeni, pe o piata libera si unica, sa fie co-raspunzatoare. In acelasi timp, daca o agentie intermediaza produsele unor organizatori romani nu va fi co-raspunzatoare. Acest lucru este discretionar si incalca Directiva Europeana. Consumatorul roman este protejat 100% in cazul unor incalcari contractuale ale organizatorilor, indiferent unde isi au acestia sediul in UE, avand posibilitatea sa-i reclame la Centrul European al Consumatorilor din Romania ori instantelor de judecata din tara, in baza unui Regulament European", a spus Nicolae Demetriade, presedinte al ANAT.

Agentiile de turism din Romania intermediaza sute de mii de oferte si hoteluri din alte tari, oferite de organizatori europeni si care, peste tot in Europa, sunt considerate raspunzatoare pentru ofertele lor, dar acest lucru nu se intampla in propunerea de act normativ a Ministerului Turismului si ANPC, apreciaza reprezentantii agentiilor de turism.

Conform acestora, Romania se dovedeste a fi singura tara europeana care apeleaza inutil la supra-reglementare, facand nesustenabila transpunerea Directivei in piata turistica fragila din Romania si periclitand activitatea antreprenorilor romani, pusi sa garanteze pentru concerne mari europene.

Citeste si: Tepe in turism: Tu cu ce agentie mergi in vacanta?

In paralel, din cauza efectelor acestui act normativ, turistilor romani le va fi foarte greu sa mai gaseasca sejururi externe cu plecare din Romania si vor fi nevoiti sa apeleze la solutii scumpe, cu zboruri combinate si escale, ceea ce va duce la o explozie a preturilor vacantelor in urmatoarea perioada.

Forma actuala a ordonantei, conform ANAT, arata ca Ministerul Turismului doreste peste noapte o garantare integrala a pachetelor turistice vandute, fara limita superioara, ceea ce este imposibil de implementat de orice mecanism de garantare serios, fie asigurare sau fond de garantare.

ANAT face apel catre decidenti sa gaseasca solutii rezonabile si previzibile si sa-si asume fata de Comisia Europeana o trecere treptata de la situatia actuala, neacoperitoare pentru turistii romani, la un nivel rezonabil de garantare si, in acelasi timp sa renunte la o supra-reglementare complet inutila cu privire la raspunderea agentiilor din Romania alaturi de organizatori din alte tari.

In caz contrar, ANAT considera ca autoritatile statului se vor face vinovate de haosul care va urma si vor trebui sa plateasca politic si financiar pentru imensele pagube pe care actul normativ, aplicat unei piete lasate de izbeliste zeci de ani de zile, le va aduce turistilor si agentiilor de turism.

Citeste si: ANAT: Nu toate vacantele vor fi asigurate in caz de insolventa. In ce conditii vor fi despagubiti integral turistii

Sursa foto: Facebook / ANAT

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri