Intre 2007 si 2017, ponderea cheltuieilor pentru hoteluri si restaurante din totalul cheltuieilor gospodariilor a crescut in majoritatea statelor Uniunii Europene, potrivit datelor furnizate de Eurostat. Nu si in Romania. Datele Eurostat sunt confirmate de INS, care arata ca mai mult de jumatate dintre turistii romani se cazeaza la parinti, bunici sau prieteni.

In 2017, gospodariile din Uniunea Europeana au cheltuit, in medie, 8,8% din totalul cheltuielilor pe restaurante si hoteluri. Mai exact, asta inseamna circa 1.400 de euro/locuitor, potrivit datelor Eurostat.

Cele mai mari ponderi ale cheltuielilor alocate de gospodarii pentru restaurante si hoteluri au fost in Malta (20,1%), Cipru (17,5%), Spania (16,8%), urmate de Grecia (15,4%) si Irlanda (14,8%).

Romanii sunt cei mai "stransi la punga" atunci cand vine vorba de cheltuielile alocate pentru restaurante si hoteluri. In statisticile realizate de Eurostat, Romania se afla pe ultimul loc, cu doar 3,1%, un procent de aproape trei ori mai mic fata de media europeana. Inaintea Romaniei se afla Polonia, cu 3,6% si Lituania, cu 3,7%. Tot la coada clasamentului se afla Germania si Danemarca.

Foto: Eurostat

Bulgarii, mai cheltuitori decat romanii

Atunci cand vine vorba despre cheltuielile pentru restaurante si hoteluri, bulgarii sunt mult mai cheltuitori decat romanii (6,9%, dublu fata de Romania). Dintre tarile din Europa de Est, Ungaria sta cel mai bine, cu un procent de 7,4%.

In 10 ani (2007-2017), Malta este tara care a inregistrat cea mai mare crestere a cheltuielilor alocate de gospodarii pentru restaurante si hoteluri, de la 15,5% in 2007, la 20,2% in 2017. Urmeaza Ungaria, cu o crestere de 2,8 puncte procentuale si Cipru, cu o crestere de 2,7 puncte procentuale.

La polul opus se afla Romania, unde cheltuielilor alocate de gospodarii pentru restaurante si hoteluri au scazut in 10 ani (de la 5% in 2007, la 3,1% in 2017). Urmeaza Slovacia, cu o scadere de 0,6 puncte procentuale si Finlanda, cu o scadere de 0,1 puncte procentuale.

Turistii romani se cazeaza la parinti, bunici sau prieteni

Atunci cand pleaca in vacante, peste jumatate dintre turistii romani (56,6%) se cazeaza la parinti, bunici, rude sau prieteni, se arata in raportul ''Cererea turistica a rezidentilor din Romania - perioada 1.01 - 30.09.2018'', publicat de Institutul National de Statistica. Doar 21% dintre turistii romani au ales, in perioada ianuarie - septembrie 2018, cazarea in hoteluri si unitati similare. Restul de 11,3% au ales cazarea in alte unitati de cazare, precum cabane turistice, pensiuni turistice, pensiuni rurale.

Europa este destinatia de vacanta preferata a romanilor. 98,3% dintre ei au calatorit in tarile europene in perioada ianuarie-septembrie 2018. Din numarul total al acestor calatorii, statele din UE au o pondere de 95,6%.

In primele noua luni din 2018, turistii romani au cheltuit aproape 11 miliarde de lei pe calatorii de vacanta si afaceri. Din totalul cheltuielilor turistice pe calatorii de vacante, 77,5% au reprezentat cheltuielile pentru calatoriile in tara, iar 22,5% pentru calatoriile in strainatate.

Numarul total de innoptari aferente calatoriilor realizate in perioada 1 ianuarie - 30 septembrie 2018 a fost de 56,786 milioane, dintre acestea 87,7% fiind innoptari pentru calatoriile de vacante. Din acest total al innoptarilor inregistrate pentru vacante, de peste 49,82 milioane, 86,3% au fost realizate in Romania, iar 13,7% in strainatate.

Citeste si: Destinatii de vacanta pentru familii: cele mai bune variante pe gustul mai multor generatii

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri