Apetitul turistilor romani pentru vacante a crescut considerabil, iar acest lucru se vede cel mai bine in felul in care s-a schimbat profilul acestora. In ultimii ani, romanii si-au crescut bugetele de vacante, nu mai asteapta un an de zile ca sa isi ia un singur concediu (de obicei, vara), au invatat sa isi faca rezervare din timp, iar curiozitatea de a descoperi alte continente si culturi i-a condus spre destinatii exotice. Despre vacantele preferate ale romanilor, dar si despre tendintele de calatorie in 2019, am vorbit cu Raluca Anghel, specialist in marketing turistic.

Modul in care turistii aleg sa calatoreasca se schimba constant. In 2019, expertii in turism prevad ca va creste numarul de city-break-uri, iar romanii vor fi din ce in ce mai interesati de circuitele turistice, dar si de calatoriile tip oras si plaja.

"2019 este un an pe care specialistii, jucatorii in turism si calatorii il asteapta cu nerabdare deoarece se preconizeaza a fi unul in care romanii vor pastra trendul din 2018 si vor calatori in numar mult mai mare. Previziunea mea in ceea ce priveste alegerile conationalilor nostri este ca acestia isi vor largi aria de interes in materie de vacante si vor incerca noi destinatii, noi tipuri de calatorie si isi vor modifica frecventa cu care vor alege sa calatoreasca. Pe langa obisnuita vacanta de vara, cred ca va creste numarul de city-break-uri, iar romanii vor incepe sa-si indrepte atentia catre destinatii exotice, catre vacante de tip circuit si, nu in ultimul rand, vor paria bugetul si timpul lor pe calatorii de tip oras si plaja. Dar, si in acest context general de diversificare a vacantelor, romanii nu vor renunta la traditionalele sejururi in Grecia si Turcia", a declarat pentru wall-street.ro, Raluca Anghel, specialist in marketing turistic.

Citeste si: National Geographic a realizat topul destinatiilor de vizitat in 2019. Este si Sibiul pe lista!

Chiar daca sunt destinatii de masa, Grecia si Turcia sunt preferatele romanilor pentru petrecerea concediului de vara. Proximitatea, serviciile all inclusive, tarifele accesibile sunt doar cateva dintre motivele pentru care zeci de mii de romani sunt inca atrasi de litoralul grecesc si turcesc.

Corfu, Grecia / FOTO: Shutterstock.com

"De ce alegem aceste doua destinatii? Proximitatea, bugetul, numarul variat de oferte si, nu in ultimul rand, obisnuinta. Luand in considerare motivele de mai sus, romanii aleg Grecia si Turcia si pentru ca oferta turistica este una pentru toate buzunarele", a mai spus Raluca Anghel.

In timp ce Grecia ii atrage pentru plajele nesfarsite si apa de cristal, pentru tavernele accesibile la pret si pentru faptul ca se simt ca acasa, in multe dintre statiuni vorbindu-se chiar limba romana, in Turcia turistii autohtoni sunt atrasi de resorturile de 4 stele la preturi accesibile, de regimul all inclusive, de relaxare si liniste, cateva componente esentiale pentru o vacanta de vis

Raluca Anghel, specialist in marketing turistic

Desigur, nu este deloc de neglijat faptul ca operatorii de servicii turistice din Romania se intrec in oferte greu de refuzat.

"Agentiile de turism pot oferi pentru aceste doua destinatii-vedeta preturi per pachet incepand de la 300 de euro per persoana, terminand cu oferte de lux. Fie ca alegi Thasos, Santorini, Mykonos sau Corfu, in Grecia ofertele sunt pentru toate buzunarele. La fel si in Turcia. Bodrum, Antalya, Kusadasi, Kemer sau Side sunt cateva din atractiile pentru care romanii scot cateva mii de euro din buzunar, vara de vara, pentru a fi siguri ca vor fi tratati regeste. Diferenta intre Grecia si Turcia este ca, vazuta in ansamblu, Grecia este mult mai aproape si mult mai accesibila la pret, dar pe de alta parte, Turcia ofera mult mai mult lux si, sa nu uitam, regimul all inclusive care nu pierde teren oricat si-ar dori unii", a mai precizat Raluca Anghel.

Kemer, Turcia / FOTO: Shutterstock.com

Chiar si pe partea de securitate, Grecia si Turcia sunt destul de asemanatoare. "In memoria colectiva a turistilor ramane permanent imprimata teama de atacuri teroriste si atentate, desi oficialitatile fac eforturi sa mentina linistea si sa ofere turistilor si localnicilor senzatia ca lucrurile sunt sub control. In Grecia, si problema numarului mare de imigranti sirieni ii determina pe unii turisti romani sa-si regandeasca alegerile avand in vedere proximtatea fata de aceste locuri. Cu toate acestea, cele doua destinatii sunt luate cu asalt la propriu in fiecare vara de catre romani", a mai spus Raluca.

Chiar daca prefera sa isi petreaca concediul de vara in destinatii pe care le cunosc bine si stiu deja la ce servicii se pot astepta, turistii romani au inceput sa exploreze destinatii mai putin populare, care le ofera o altfel de experienta.

"Interesant este faptul ca in ultimii 2 ani, turistii nostri au inceput sa schimbe locurile traditionale si incep sa viziteze si alte statiuni, mai putin cunoscute, in cautare de senzatii mai putin comerciale, acest tip de abordare a vacantei fiind mai degraba corespunzatoare tiparului occidental de a petrece vacanta", a conchis Raluca Anghel.

Citeste si: Destinatii ieftine de vacanta: Sase orase pe care sa le vizitezi in 2019

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri