Angajatii care nu folosesc voucherele de vacanta ar putea primi bani sau tichete de masa

Deputatul ALDE Stefan Baisanu propune ca angajatii care nu folosesc voucherele de vacanta sa primeasca in locul lor contravaloarea in bani sau tichete de masa. Proiectul legislativ initiat de acesta a fost depus la Senat pentru dezbatere.

"Voucherele de vacanta sunt bilete de valoare care se acorda angajatilor pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea concediului de odihna in regim de turism intern. In cazul in care voucherele de vacanta nu au fost utilizate, angajatorul se obliga sa ofere contravaloarea in bani sau in tichete de masa”, se arata in initiativa deputatului, citata de adevarul.ro.

In expunerea de motive, Stefan Baisanu citeaza un studiu GfK care arata ca tichetele valorice reprezinta un instrument de motivare cu popularitate ridicata in randul angajatilor, angajatorilor si comerciantilor parteneri care le accepta la plata, bonurile de masa fiind cele mai cunoscute si dorite de salariati.

Valoarea voucherelor de vacanta emise in 2018 a ajuns la 250 de milioane de euro, potrivit informatiilor primite de ANAT de la Ministerul Finantelor Publice, un nivel de aproape noua ori mai mare fata de 2017, dar sub cel de 400 de milioane de euro, estimarea initiala pentru 2018.

372 de milioane de euro proveneau din distribuirea voucherelor catre un numar de 1,2 milioane de angajati din sistemul public, la care se adauga suma celor primite de angajatii din sistemul privat. 30 de milioane de euro a fost valoarea celor distribuite in mediul privat in 2017. Cea mai mare valoare a voucherelor emise in 2018 a fost atinsa in luna iunie (125 de milioane de euro), reprezentand jumatate din nivelul inregistrat pana la finalul anului.

Citeste si:
Românii preferă voucherele: Trei nopți de vacanță în România la...
Românii preferă voucherele:...
Citeste si:
Tratament pentru cresterea parului
Tratament pentru cresterea...

"Ne asteptam ca voucherele de vacanta sa fie distribuite imediat dupa promulgarea Legii Bugetului. Am solicitat anul trecut sa fie repartizate inca de la inceputul anului, pentru a putea fi valorificate in conditii avantajoase pentru angajati, in perioada de Early Booking, cand exista reduceri de tarife de pana la 30%, dar si o varietate de optiuni de vacanta, care sunt limitate considerabil daca voucherele incep sa fie distribuite cu intarziere (in luna mai), cum s-a intamplat anul trecut", a declarat Nicolae Demetriade, presedinte ANAT.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri