Noua conducere a TAROM va anula mai multe curse neperformante, unde gradul de incarcare era de 25%, iar avioanele zburau cu doar zece pasageri la bord, a anuntat, sambata, ministrul Transporturilor, Razvan Cuc, intr-o conferinta de presa.

Este vorba despre curse care au fost introduse fara niciun studiu de rentabilitate, precum Sibiu-Stuttgart, Sibiu-Munchen, Timisoara-Chisinau, Timisoara-Stuttgart, Paris-Cluj sau Paris-Timisoara, a aratat ministrul, potrivit Agerpres.

"Stiti cu ce grad de incarcare zburau aceste curse? 25%. Daca luam un ATR, inseamna ca zbura cu 10 pasageri la bord. Mai mult decat atat, anunta dansul (Werner Wolff, fostul director general al TAROM - n.r.), cu surle si trambite, la acel moment, deschiderea cursei Bucuresti-Baku. Nu s-a efectuat nicio cursa, dar in schimb au fost facute cheltuieli pentru deschiderea curselor si inca se plateste pentru aceasta cursa. L-am rugat pe domnul director Susanu (Florin Susanu, noul director general - n.r.) sa sisteze de indata orice plata pe aceste curse neprofitabile", a precizat Cuc.

Potrivit acestuia, noua conducere a TAROM va trebui sa faca de urgenta un audit si sa anuleze aceste curse.

"Domnul Susanu este un pilot cu experienta, un om devotat, care iubeste Tarom, ingrijorat de ceea ce se intampla, eu sunt convins ca-si va face un audit foarte rapid si acolo unde se impune, cu siguranta, decat sa zbori cu un grad de incarcare de 25%, nu cred ca cineva vrea acest lucru, nu este eficient financiar pentru Tarom si ar trebui bineinteles, in masura in care nu sunt eficiente, ar trebui anulate", a sustinut ministrul.

El a aratat ca, la nivelul intregii companii TAROM, gradul de incarcare in 2017 era 72%, iar acum este 64%.

Cuc a reiterat faptul ca managementul defectuos a fost motivul schimbarii conducerii TAROM, aratand ca, la nivelul anului 2017, compania a avut pierderi de 172 de milioane de lei, din care 40% doar in perioada octombrie-decembrie, dupa venirea lui Wolff la conducerea companiei.

Desi acesta isi fixase ca tinta sa nu mai existe pierderi in 2018, anul trecut s-a finalizat cu un rezultat negativ de 133 de milioane de lei, iar anul acesta, in primele doua luni, s-au acumulat pierderi de 47 de milioane de lei.

"La 23 martie 2019, adica ieri, compania avea un disponibil de lichiditati, adica niste sume de bani pentru a veni si a ajuta compania daca existau probleme, de 9,273 milioane de dolari. La 1 octombrie 2017, cand Wolff a preluat conducerea companiei, in acest cont erau cu 77,468 de milioane de dolari, deci vedem o diferenta intr-un an si patru luni de 58 de milioane de dolari. La aceasta diferenta am identificat inca 20 de milioane de lei plati restante la zi pe care TAROM trebuie sa le plateasca in urmatoarea perioada. Astept raportul corpului de control sa vedem pe ce s-au cheltuit acesti bani", a adaugat Cuc.

Werner Wolf a anuntat, joi, ca si-a incheiat mandatul de director general al companiei TAROM dupa un an si patru luni, perioada in care a reusit sa inverseze trendul descendent pe care se afla operatorul aerian in 2017.

"Consider ca un gest corect fata de angajati TAROM, fata de opinia publica si fata de toti pasagerii companiei noastre este sa anunt, public, finalul mandatului meu in functia de director general al companiei nationale TAROM. La un an si patru luni de la preluarea conducerii companiei, incep prin a multumi tuturor angajatilor TAROM, care prin munca si dedicare au reusit sa inverseze trendul descendent in care ne aflam in 2017. Aceleasi multumiri le transmit reprezentantilor presei, fara de care nu am fi reusit sa comunicam transparent si clar cu romanii, de multe ori in situatii limita, in care informatia corecta conteaza enorm", a afirmat Wolf, intr-o declaratie de presa.

De asemenea, fostul sef al companiei a tinut sa precizeze ca TAROM a obtinut in 2018 cele mai mari venituri din ultimii sapte ani si a fost "gazda" a peste 2,8 milioane de pasageri.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri