Cei mai multi romani ofera bacsis atunci cand calatoresc, arata un studiu realizat de momondo.ro, dar aproape jumatate dintre respondenti au avut nedumeriri in ceea ce priveste suma potrivita. Iata o lista cu procentele obisnuite a fi lasate in plus fata de nota, pentru cele mai cautate destinatii de vacanta pentru vara 2019.

Asia si Oceania

In Japonia si China nu se lasa bacsis, iar de multe ori aceasta forma de recompensare este privita ca o insulta. In celelalte tari asiatice (in special in locurile mai turistice) obiceiurile vestice s-au instalat treptat. In multe dintre restaurante apare o taxa de serviciu de pana la 10%, dar nu intotdeauna acei bani ajung la persoana care serveste. Prin urmare este recomandata o rotunjire a notei in numerar, pentru a multumi pentru serviciile de calitate.

In Australia sau Noua Zeelanda este perfect in regula daca clientii aleg sa nu lase nimic in plus fata de nota de plata, dar orice bacsis va fi apreciat de persoana care serveste masa, curata camera, sau cara bagajele.

Cele mai vizitate locatii de catre romani si bacsisul obisnuit:

  • Thailanda: Restaurant- 20 Baht; Taxi -Rotunjirea sumei; Bar sau Club - Oricat - in recipientul comun
  • Malaezia: Restaurant - Rotunjirea sumei; Taxi - nu se obisnuieste
  • Hong Kong: Restaurant - 10-15%; Taxi, Bar - Pastrarea restului

America

In Statele Unite ale Americii si Canada bacsisul este mai mult decat uzual, fiind tratat ca parte a venitului angajatilor. Aproape mereu poate fi platit cu cardul, ceea ce usureaza procesul, dar multi turisti obisnuiesc sa aiba rezerve de bancnote de un dolar pastrate special pentru bacsis.

In America Centrala este cel putin la fel de important, intrucat cei mai multi dintre cei care lucreaza in restaurante sau hoteluri au salarii mici si se bazeaza pe aceste sume lasate in plus pentru venitul lor lunar.

In America de Sud frecventa „atentiilor” scade, dar sunt in continuare binevenite. In general nu se renunta la bacsis decat pentru motive intemeiate.

Cele mai vizitate locatii de catre romani si bacsisul obisnuit:

  • SUA: Restaurant - minim 15-20%; Bar, Hotel Staff -1 dolar/bautura, bagaj; Taxi - 1 dolar - 15-20%
  • Mexic: Restaurant - inclus in nota sau 10-20% cash; Bar, Hotel Staff, Taxi -10-20 Pesos/bautura, serviciu
  • Brazilia: Restaurant - inclus in nota sau 10%; Bar, Hotel, Taxi - Rotunjirea sumei

Europa

Tarile din Europa au viziuni diferite in ceea ce priveste suma lasata in plus, langa nota de plata, chiar daca in cele mai multe destinatii turistice se practica aceasta metoda de recompensare a serviciilor de calitate. In statele din vestul continentului pretul final include, de regula, taxa de serviciu, prin urmare plata poate fi facuta doar rotunjind suma finala, dar daca cineva merita o recompensa generoasa este de preferat ca bacsisul sa ajunga direct la persoana respectiva (in special in Germania, unde bacsisul nu se lasa pe masa), in plus fata de nota de plata. In Franta este considerat opulent ca cineva sa lase un bacsis fara un motiv bun.

In destinatiile din estul Europei nu este uzual ca nota sa fie suplimentata cu pretul serviciilor, de aceea se obisnuieste adaugarea unei sume la pretul final. Tarile nordice asigura salarii decente si pentru lucratorii in restaurante sau hoteluri, de aceea bacsisul nu este asteptat, dar nici considerat jignitor.

Cele mai vizitate locatii de catre romani si bacsisul obisnuit:

  • Italia: Restaurant - inclus in nota sau 10%; Bar, Taxi - Rotunjirea sumei; Hotel Staff - 1-3 euro
  • Spania: Restaurant - inclus in nota, plus 5-10%; Bar - 20 Cent; Taxi - Rotunjirea sumei; Hotel Staff - 1-5 euro
  • Grecia: Restaurant - inclus in nota, plus Rotunjirea sumei; Bar, Taxi, Hotel Staff - Rotunjirea sumei
  • Franta: Restaurant - inclus in nota, plus Rotunjirea sumei; Bar - nu se obisnuieste; Taxi, Hotel Staff - 2-3 euro
  • UK: Restaurant - inclus in nota sau 10-15%; Bar - nu se obisnuieste; Hotel, Taxi - 10-15%

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri