Un hotel care nu a gazduit niciodata oaspeti sau insule artificiale care reproduc harta lumii. Sunt doar doua dintre proiectele turistice in care s-au investit sume uriase de bani, dar care, in final, au fost clasificate drept "cele mai mari esecuri" din industrie.

Insulele Lumii

La doar 4 kilometri de Dubai, in Golful Persic, a fost construit un arhipelag artificial sub forma hartii lumii. Arhipelagul are 2003 insule, iar constructia lui a inceput in 2003. In 2008, in plina criza financiara, proiectul a fost oprit, scrie www.tourism-review.com. De atunci, niciun dezvoltator nu a mai investit bani in proiect. O treime din insule au ramas nevandute si doar doua din ele au fost dezvoltate. Una singura, insula Liban, este folosita in scop comercial. In concluzie, proiectul a insemnat o pierde de peste 12 miliarde de euro.

Aeroportul din Berlin

Aeroportul international Brandenburg, situat langa Schoenefeld, trebuia sa fie inaugurat in 2011, insa momentul a fost amanat din cauza unor probleme tehnice si de siguranta. De atunci, constructorii au inaintat mai multe termene de deschidere, insa de fiecare data povestea s-a repetat. Potrivit ultimelor estimari, aeroportul urmeaza sa fie deschis in 2021.

Ceea ce trebuia sa fie o investitie de 2 miliarde de euro, s-a ridicat, in final, la aproape 7 miliarde de euro, fiind una dintre cele mai mari investitii de infrastructura din Germania.

In 2018, ministrul transporturilor declara: "intreaga lume lume rade de proiectul Germaniei pentru un aeroport international la Berlin, intarziat fara speranta, si nu-mi place cand oamenii rad pe seama Germaniei".

Planurile pentru constructia aeroportului Brandenburgau au inceput in 1989. Berlin avea nevoie de un aeroport cu o capacitate mult mai mare decat celelalte aeroporturi, Tegel si Schonefeld. Dupa deschiderea aeroportului Brandenburg, autoritatile planuiau inchiderea celor doua aeroporturi.

South China Mall din Dongguan

Planul a fost sa se construiasca cel mai mare mall din lume. Si obiectivul a fost indeplinit. Situat intre Hong Kong si Guangzhou, constructia mall-ului a inceput in 2002 si a fost terminata in 2005. A primit imediat titlul de cel mai mare mall din lume, dupa suprafata inchiriabila.

Problema a aparut atunci cand investitorul si-a dat seama ca asteptarile lui au fost departe de realitate. Mall nu are niciun magazin, niciun restaurant, niciun vizitator. Pe o suprafata de 892.000 de metri patrati (echivalentul a 125 de terenuri de fotbal), exista 666.000 de metri patrati pentru centrele comerciale. 99% au ramas goale. Investitia in "mall-ul mort" s-a ridicat la peste un miliard de euro.

Stadionul National din Brazilia

Cu ocazia Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, organizat in Brazilia, autoritatile au construit un stadion modern, cu o capacitate mare, pe locul vechiului stadion Mane Garrincha. Costul total al constructiei s-a ridicat la circa jumatate de miliard de euro, ceea ce il face cel mai scump stadion din istoria fotbalului.

De aproape cinci ani, stadionul sta mai mult inchis, pentru ca in Brazilia nu exista o echipa de fotbal cu potential financiar, care sa isi permita sa plateasca costurile de mentenanta care ajung undeva la 180.000 de euro.

Hotelul Harmon din Las Vegas

Constructia hotelului de aproape 300 de milioane de dolari, din Las Vegas, a inceput in 2007. Planul constructorului a fost sa ridice un turn eliptic, cu fatade care reflecte lumina, cu o capacitate de 400 de camere si 207 condominii.

Un an mai tarziu, au iesit la suprafata o serie de defectiuni tehnice care puneau in pericol siguranta oamenilor. Complexul rezidential a fost abandonat complet pentru a reduce numarul de etaje, de la 49 la 28. In 2013, s-a luat decizia finala de a demola hotelul, dupa ce daunele totale au ajuns la 365 de milioane de euro.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri