Unul dintre primii patru touroperatori din Bulgaria, Astral Holidays, a anuntat, luni, incetarea operatiunilor si demararea procedurilor de insolventa dupa 24 de ani de activitate, ca urmare a falimentului partenerului britanic Thomas Cook.

Astral Holidays era agentul local al Thomas Cook si se ocupa de miile de turisti straini pe care grupul britanic ii aducea in Bulgaria. In 2018 compania a realizat o cifra de afaceri de 16 milioane de euro, in scadere comparativ cu 2017 si 2016.

"Efectul de domino provocat de insolvabilitatea Thomas Cook in Germania si Belgia este la originea acestei decizii", a precizat directorul general de la Astral Holidays, Hristo Galbatchev.

Touroperatorul bulgar a precizat ca niciunul dintre clientii Thomas Cook sau clientii proprii care in prezent sunt in vacanta peste hotare nu au ramas izolati, deoarece sejururile lor si biletele de intoarcere au fost deja acoperite. Doar aproximativ 200 de persoane care si-au platit deja calatoriile si urmau sa plece in scurt timp in vacanta vor fi despagubiti de compania de asigurari cu care lucreaza touroperatorul.

Falimentul tourperatorului britanic Thomas Cook da o lovitura dura sectorului turistic din Bulgaria, care este responsabil pentru aproximativ 12% din PIB-ul tarii. Potrivit cifrelor comunicate de Ministerul Turismului, Bulgaria primeste aproximativ 450.000 de turisti Thomas Cook pe an.

Citeste si:
Faliment Thomas Cook: pierderi uriase pe piata de turism mondiala
Faliment Thomas Cook:...

In perioada iunie-august 2019, 3,2 milioane de turisti straini au vizitat statiunile de pe litoralul bulgar, in scadere usoara cu 0,1% comparativ cu perioada similara a lui 2018. O scadere se inregistreaza, in special, in cazul pietelor din Germania si Rusia, cele mai importante pentru Bulgaria.

Sursa foto: Shutterstock.com

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Turism »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Retailerul german Karstadt preia 106 oficii de turism Thomas Cook