Incepand de anul viitor, Amsterdam, una dintre cele mai aglomerate destinatii de vacanta din Europa, va avea cele mai mari taxe turistice din Europa. Autoritatile spera ca aceasta masura sa aduca zeci de milioane de euro la bugetul local.

In 2018, Amsterdam a fost declarat cel mai aglomerat oras din lume, potrivit raportului "Destination 2030" privind capacitatea oraselor de a gestiona numarul mare de turisti.

Autoritatile din Olanda vor impune, din 2020, o taxa de turist de 3 euro de persoana/noapte, scrie travelandleisure.com. In prezent, taxa reprezinta 7% din tariful cazarii, un procentul si asa destul de ridicat in comparatie cu alte orase europene. Copiii cu varste pana in 16 ani vor fi scutiti de la plata taxei, iar in campinguri aceasta va fi mai mica, 1 euro pentru un adult. Masura urmeaza sa fie implementata la inceputul anului viitor.

Cu o populatie de sub un milion de locuitori, Amsterdam a fost vizitat, in 2018, de circa 18 milioane de turisti. In raportul Consiliului Mondial al Turismului si Calatoriilor, orasul se afla pe primul loc dupa concentratia de vizitatori. De aici si comparatia cu Venetia, pe care o fac locuitorii nemultumiti de aglomeratie.

Autoritatile din Amsterdam monitorizeaza de cativa ani fluxul de turisti si iau masuri pentru a mai elibera cartierele supraaglomerate. De exemplu, in anumite zone au fost interzise serviciile de inchirieri prin Airbnb si, in curand, vasele de croaziera nu vor mai avea voie sa acosteze. In plus, autoritatile locale lucreaza la noi proiecte turistice, prin care sa ii redistrectioneze pe vizitatori si spre alte orase, cum ar fi Zandvoort, situat la doar 40 de kilometri de centrul Amsterdamului.

"Nu vrem sa reducem numarul turistilor care viziteaza Amsterdam, ci vrem sa promovam mai multe tipuri de turism sustenabil, precum turismul rural si ecoturismul. De asemenea, vrem sa organizam excursii de o zi pentru turistii care vor sa vada imprejurimile orasului. Avem nevoie de straini daca vrem sa ne dezvoltam afacerile", a declarat Hanneke Vroegindeweij.

Taxa de turist este o solutie pe care multe orase din intreaga lume au gasit-o pentru a atrage cat mai multe venituri din turism. Banii se intorc tot in industie, unde sunt reinvestiti pentru a proteja patrimoniul cultural si resursele naturale. Aproape toate destinatiile supraaglomerate, care se degradeaza de la an la an din cauza fluxului mare de turisti, aplica aceasta taxa.

Venetia a inceput deja sa ia masuri pentru a tine sub control numarul turistilor. Astfel, incepand cu 2019, vizitatorii sunt obligati sa plateasca o taxa de intrare de 3 euro de persoana. Mai mult decat atat, turistii care se cazeaza in Venetia platesc, in plus, o taxa pentru fiecare noapte de sedere. Incepand cu 2020, taxa ar creste la 6 euro si ar putea ajunge la 10 euro in plin sezon turistic.

Foto: Shutterstock.com

In Paris, taxa turistica varianza intre 0,20 de euro/noapte, pentru campinguri, si 4 euro/noapte pentru hoteluri.

Citeste si: Turismul, o industrie care bate record dupa record. Cine castiga si cine pierde?

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri