Belarus isi securizeaza granita din cauza turismului la Cernobil

Republica Belarus isi securizeaza frontiera cu Ucraina langa Cernobil, unde in 1986 a avut loc un dezastru nuclear, in conditiile in care turismul spre zona contaminata inregistreaza o crestere substantiala, informeaza dpa, preluat de Agerpres.

Republica Belarus trebuie sa-si "inchida frontiera de stat de-a lungul zonei Cernobil", a declarat joi un oficial al politiei de frontiera belaruse, Anatoli Lappo, pentru agentia de presa BelTA. "Exista o foarte mare contaminare langa linia de frontiera", a avertizat el.

Epicentrul dezastrului a fost la circa 10 kilometri de frontiera cu Belarus, pe atunci una dintre republicile sovietice socialiste ale Uniunii Sovietice.

Avand mare nevoie de bani, Ucraina promoveaza turismul in zona de excluziune Cernobil pentru a alimenta fondurile de stat, reduse dramatic in ultimii ani de razboiul impotriva separatistilor prorusi din estul tarii.

Anul acesta, Ucraina a inregistrat cel mai mare numar de turisti in zona exclusiva Cernobil, langa frontiera sa cu Belarus, in nord, cu mai mult de 100.000 de oameni care au vizitat deja zona anul acesta.

Explozia reactorului nuclear de la Cernobil, la circa 100 de kilometri nord de Kiev, este considerata cel mai mare dezastru nuclear din istorie.

Ucraina a inceput sa faciliteze turismul in masa spre sit in 2011, in conditiile in care radiatia emisa in urma dezastrului a inregistrat niveluri permisibile.

In prezent, Belarus monitorizeaza zona de frontiera cu drone, a precizat oficialul belarus.

Sursa foto: Shutterstock

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri