Comportamentul turistului roman s-a schimbat in ultimii ani in privinta locurilor alese pentru petrecerea Sarbatorilor de Craciun, in conditiile in care tot mai des ies din sfera spatiului familial, preferand sejururi cu activitati dinamice si diverse, in detrimentul celor clasice cu continut exclusiv culinar.

"Se constata o schimbare in comportamentul turistului care solicita pachete de Craciun: se cauta locatii/destinatii care ofera, pe langa serviciile traditionale de masa, diverse activitati. Este o trecere de la clasicele sejururi al caror scop era exclusiv culinar spre cele cu continut dinamic. Din ce in ce mai multi clienti ies din sfera familiala de Craciun si cauta o escapada", a afirmat Cosmin Marinof, directorul general al Travel Brands, compania care detine agentiile Dertour din Romania, scrie Agerpres.

Turistii romani care vor sa petreaca Revelionul in afara tarii aleg din e in ce mai mult destinatiile calde precum Maldive, Thailanda, Zanzibar, Dubai, Republica Dominicana, Mexic sau Egipt.

Vacanta de 40.000 de euro prin agentia Dertour

Potrivit sursei citate, cea mai scumpa vacanta pentru Revelionul din acest an, vanduta intr-o agentie Dertour din Romania, a costat 40.000 de euro. "Cei trei adulti si trei copii care merg in Maldive vor petrece un sejur de opt nopti la hotelul Dusit Thani Maldive, in doua camere water pool villa (o casuta pe apa), cu zbor inclus. Resortul este localizat pe insula Mudhdhoo Island in Baa Atoll, inconjurata de o frumoasa bariera de corali. Clientii au asigurata masa in regim de demipensiune, mic dejun si cina, cu cina festiva de Revelion inclusa", spun reprezentantii agentiei.

De asemenea, cea mai scumpa vacanta de Craciun, dar care acopera si Revelionul, vanduta intr-o agentie din Romania a companiei mentionate, este in Australia, pentru o persoana, in valoare de 10.130 euro. Turistul roman va face, in perioada 24 decembrie - 10 ianuarie, un circuit pe teritoriul Australiei, in orase precum Melbourne, Sidney, Brisbane, Goold Coast, cu cazari cu mic dejun.

Pe de alta parte, cel mai scump Revelion vandut pentru o destinatie din Romania este un apartament la hotelul Alpin din Poiana Brasov inchiriat de un cuplu, care a costat in jur de 2.000 de euro pentru cinci nopti, cu mic dejun si cina, iar cel mai scump pachet de Craciun presupune patru nopti cu demipensiune la hotel Teleferic din Poiana Brasov, tot pentru un cuplu, si a costat 1.300 de euro.

Pentru Revelionul 2020, ca si pentru Craciun, principalele destinatii externe vandute in agentiile mentionate au fost Maldive, Thailanda, Zanzibar, Dubai, Republica Dominicana, Mexic, Egipt si Austria, iar cele interne sunt cele din zonele clasice Bucovina, Maramures, Baile Felix si Valea Prahovei.

Din totalul pachetelor vandute pentru sarbatorile de iarna, cele mai multe (aproximativ 60% din total) au fost pentru Revelion. Pentru destinatiile externe, pretul mediu al unui pachet a fost de circa 1.000 de euro de persoana in perioada Craciunului si 1.400 euro pentru Revelion, iar pentru cele interne - 1.500 de lei pentru sarbatorile de Craciun si 2.500 lei pentru Revelion.

"Turistii care nu s-au hotarat pana acum unde sa plece de Revelion sau de Craciun pot prinde o oferta last minute, unde tarifele sunt mai mici cu 10-25% fata de cele normale. Astfel de pachete pot fi cumparate pentru resortul Green Village din Delta Dunarii, pentru Covasna sau o serie de destinatii externe", a spus Cosmin Marinof.

Destinatii de iarna in cadrul Paralela 45

Si in cazul agentiei Paralela 45, una dintre cele mai cautate destinatii pentru Craciun a vizat un sejur cu activitati dinamice, respectiv o vizita in Laponia, "Tara lui Mos Craciun".

"Este al patrulea an consecutiv in care Paralela 45 are in oferta pachete de vacanta in Tara lui Mos Craciun, prin operarea, impreuna cu Tarom, a unui zbor charter. Turistii, in special familii cu copii, au ocazia sa ii intalnesca pe Mos Craciun si pe sotia lui, viziteaza Santa Park, pescuiesc la copca si fac safari cu husky, intr-un cadru natural unic. Un sejur de cinci zile, cu zbor operat de compania Tarom, cazare la hotel de patru stele, transferuri, taxe de aeroport, a costat de la 1.990 de euro/adult si de la 1.661 de euro/copil", a afirmat Alin Burcea, CEO al tour-operatorului.

Printre destinatiile solicitate de romani pentru Revelion se afla Iordania, Thailanda, Dubai si Antalya, ultima fiind printre cele mai cautate vacante in tot timpul anului 2019.

"Cele mai cautate destinatii pentru sarbatorile de iarna au fost Antalya, Egipt, Iordania, Dubai, Thailanda, Malta. Iordania este una dintre destinatiile cerute de Revelion. O vacanta de Revelion costa 1.299 de euro de persoana pentru opt nopti de cazare la hoteluri de patru si cinci stele. In tarif sunt incluse: biletul de avion dus-intors, transferurile, taxele de aeroport, sapte cine, cina festiva de Revelion la un hotel in Aqaba, ghid local, insotitor roman de grup, vizite si excursii la Amman, Madaba, Muntele Nebo, Marea Rosie, Betania, Marea Moarta, Petra, plimbare cu jeepul in desertul Wadi Rum. Thailanda, tara orhideelor, a templelor aurite, este o alta destinatie ceruta de Revelion, datorita temperaturilor ridicate. O vacanta de opt nopti costa 1.845 de euro/persoana. Pachetul incluse opt nopti de cazare cu mic dejun la hoteluri de cinci stele, cinci nopti in Pattaya si trei nopti in Bankok, biletele de avion, taxe de aeroport, transferuri, tur de oras cu ghid local in Bankok, insotitor roman de grup, taxa de viza si procesare acte", a mai spus Burcea.

Potrivit sursei citate, Dubai, o destinatie accesibila romanilor, este locul distractiei in parcurile tematice, pentru plaja si shopping intr-un sejur de sapte nopti care include si Revelionul. Pachetul include biletele de avion cu plecari din Bucuresti si Cluj-Napoca, transferuri, taxe de aeroport, cina de Revelion, si porneste de la 1.055 de euro/persoana. Antalya, un pachet de cinci nopti, la un hotel de cinci stele, transport cu avionul cursa charter, transferuri, taxe de aeroport, asistenta turistica in limba romana la destinatie, care porneste de la 570 de euro.

Christian Tour: crestere pentru statiunile balneare

Reprezentantii turoperatorului Christian Tour au semnalat ca romanii care aleg anul acesta sa petreaca vacanta de Craciun si Revelion in tara prefera hotelurile care ofera, pe langa cazare si masa, si alte servicii precum sesiuni de wellness in salina, bai cu aburi, saune, clase de aqua-zumba si aqua-gym sau petreceri tematice la piscina, sustin reprezentantii turoperatorului Christian Tour.

De asemenea, sunt solicitate si destinatiile "clasice" de sarbatori precum statiunile de pe Valea Prahovei, zona Rucar-Bran, Fundata, Moeciu, dar si litoralul romanesc.

Potrivit Christian Tour, solicitarile pentru statiunile balneare, in special acolo unde hotelierii au investit in centre spa si wellness, au crescut cu aproximativ 15% comparativ cu anul trecut.

In ceea ce priveste preturile, in medie, tarifele pentru pachetele de Revelion in statiunile balneare sunt mai mici decat cele in unele zone montane. De exemplu, pentru un sejur la un hotel de 4 stele in Baile Herculane un cuplu plateste, in medie, 3.300 lei/camera, in vreme ce in Sinaia tariful mediu la un hotel de 3 stele este de 4.000 lei/camera. Insa, si in statiunile balneare sunt hoteluri mai scumpe, astfel ca la un hotel de 5 stele din Baile Felix tariful mediu pentru un pachet de Revelion creste la 6.000 de lei/camera.

Pe de alta parte, romanii care au ales destinatiile externe au preferat circuitele culturale in Europa, pachete care includ transport cu autocarul, cu preturi de la 350 de euro. Un astfel de sejur solicitat de romani este: "Craciun in pasi de vals la Viena".

"In privinta destinatiilor exotice, anul acesta au fost foarte multe solicitari si, implicit, rezervari, pentru sejururi in Dubai, Thailanda, Caraibe (Republica Dominicana, Cuba si Mexic), mai ales pentru Revelion. Cei care au achizitionat din timp pachetele turistice au beneficiat si de preturi foarte bune, respectiv de la aproximativ 900 de euro/persoana pentru un sejur de 7 nopti in Dubai de Revelion", spun reprezentantii Christian Tour.

Nu in ultimul rand, destinatia Egipt a inregistrat un succes pentru turoperatorul roman, acesta operand un zbor charter pe saptamana "all year around".

"Pentru plecarea de Revelion in Hurghada, charterul avea toate locurile rezervate inca din luna octombrie, motiv pentru care am suplimentat cu inca un zbor", au precizat sursele citate.

Destinatia vedeta in 2019, Egipt

In ultimii ani, trendul a fost ca turistii sa se orienteze catre destinatii insorite. Vor plaja, relaxare, servicii superioare, asa ca pentru finalul de an si ianuarie sunt la mare cautare destinatiile exotice, Thailanda, Egipt, Dubai, afirma si directorul de marketing al Cocktail Holidays, Maria Goicea.

"Pentru noi, Cocktail Holidays, destinatia vedeta a acestui sfarsit de an a fost Egipt, deoarece foarte multi turisti au ales o vacanta de Craciun sau de Revelion in Hurghada, Sharm el Sheikh sau un circuit plus minisejur in tara faraonilor. De altfel, in ultimii ani, a devenit traditie pentru turistii nostri o vacanta in Egipt. Pentru Revelion locurile la avion pentru plecarile din Bucuresti s-au epuizat deja. Mai avem doar cateva locuri pentru plecarea din Cluj", a precizat Goicea.

Potrivit acesteia, tarifele incep de la 755 eur/pers pentru un Sejur de 7 nopti la un hotel de 4 stele cu all inclusive, cina festiva Revelion, transport cursa charter, transfer de grup aeroport/hotel/aeroport, taxe de aeroport, asistenta turistica in limba romana, asigurarea medicala si STORNO - Cocktail Travel Protection indiferent de varsta si, ca bonus, transfer intern de grup din diverse orase ale tarii catre aeroport.

Cocktail Holidays a avut si pachete pentru destinatii precum Dubai. De altfel, cel mai scump pachet vandut pentru sarbatori a fost in Dubai si a costat 8.725 de euro, pentru cazare hotel 5 stele Deluxe, cazare sapte nopti cu mic dejun, cina festiva de Revelion, zbor Fly Dubai Bucuresti - Dubai, transfer privat, asigurare medicala si storno.

Romanii aleg si destinatii pentru copii

Daniela Toncu, director de leisure la agentia Happy Tour, a declarat ca pentru Craciun, pe langa vacantele interne in Maramures, Bucovina si statiunile montane, turistii au optat si pentru destinatii pentru copii, precum Laponia sau Disneyland Paris.

"Daca vorbim despre Craciun, bineinteles, pe langa traditionalele vacante interne, in Maramures si Bucovina, sau in statiunile montane, turistii s-au orientat catre destinatii pentru copii, cum sunt Laponia si Disneyland Paris. Pentru ca exista chartere catre Tara lui Mos Craciun, parintii au ales sa dea curs solicitarilor copiilor si, chiar daca este o vacanta costisitoare, este cel mai bun moment pentru a o efectua. Am avut turisti anul acesta care au ales Laponia, pretul pentru o familie, cu 2 copii, fiind de aproximativ 7.700 de euro, cu demipensiune. Cum la Disneyland Paris, de la inceputul lui ianuarie si pana in mai este Frozen Celebration, inspirat din legenda Frozen, am avut multe solicitari inca de la inceput de decembrie pentru astfel de pachete. Avand o oferta foarte buna, cu demipensiune inclusa, de la 1.005 euro 2 adulti si un copil, 3 nopti, 4 zile de intrare in ambele parcuri (fara bilet de avion), cererea a fost mare", a explicat Toncu.

Ea a precizat ca, pentru Revelion, s-a optat pentru destinatii insorite, precum Dubai, Oman, Cancun, Republica Dominicana, pachete cautate in special de cei care lucreaza foarte mult in timpul anului, iar pentru Revelion vor doar relaxare la soare. Tarifele pornesc de la 1.500 -2.000 de euro de persoana pentru 7 nopti, in functie de destinatie.

"Sunt si turisti care vor sa fie de Revelion pe partie, asa ca am avut cerere si pentru principalele statiuni de schi din Austria, Franta si Elvetia. Avand ski pass-uri incluse, tarifele pornesc de la 1.000 de euro de persoana, cu transport cu avionul si cazare la 4 stele", a mai spus reprezentanta Happy Tour.

Sursa foto: By Antonio Guillem/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri