Proprietarul restaurantelor La Mama: Statul a decis înghețarea economiei, dar nu și înghețarea obligațiilor oamenilor

Măsurile adoptate de Guvern au atras multe comentarii în rândul angajatorilor. Modalitatea în care au fost implementate și timpii de lucru au creat panică și tensiune în rândul angajaților. Cătălin Mahu, proprietarul lanțului de restaurante La Mama, declară, în exclusivitate, pentru wall-street.ro, că statul ar fi trebuit să înghețe tot, inclusiv obligațiile oamenilor, pentru a evita falimentul afacerilor și valul mare de concedieri.

Statul a decis înghețarea economiei, dar nu și înghețarea obligațiilor oamenilor. Statul ar fi trebuit să înghețe totul. Înghețăm economia pentru o perioadă de x luni, plus încă o perioadă de y luni de revenire a economiei. Nu avem venituri, dar nu vom avem nici cheltuieli.

Proprietarul lanțului de restaurante "La Mama" insistă că aceasta ar fi fost o măsură de mare responsabilitate socială și economică din partea guvernului.

”Cred că asta ar fi fost cea mai responsabilă măsură și consider că guvernul respectiv ar fi meritat să rămână în funcție pentru măsura implementată”, a afirmat Cătălin Mahu.

În plus, acesta consideră că măsurile luate de stat au fost ”bâlbâite”.

Citeste si:
FOTO Un nou restaurant La Mama, deschis intr-o locatie atipica
Restaurant La Mama, deschis...

”Spre exemplu, nu înțeleg de ce trebuie să îmi mai iau un certificat pentru situații de urgență (o să îl iau), dacă am închis afacerea la solicitarea statului. Nu am închis pentru că am fost un prost manager, ci pentru măsurile impuse au fost de această natură”, explică proprietarul La Mama.

Personal, aș fi eliminat orice impozit, orice taxă.

De asemenea, Mahu enumeră patru aspecte asupra cărora statul ar fi trebuit să insiste în procesul decizional. Astfel, măsurile adoptate ar fi avut o coerență mai mare și nu ar fi creat rumori în rândul populației.

”Dacă eu aș fi avut putere guvernamentală, aș fi luat măsuri în ceea ce privește următoarele: impozite, utilități, chirii și salarii. Poate nu neapărat în această ordine. Personal, aș fi eliminat orice impozit, orice taxă. Este clar că mai devreme de finalul acestui an, pandemia nu se va sfârși. Cunosc cazuri, în care restaurante închise, fără activitate, au fost executate la ordin pentru neplata chiriilor și a utilităților”, a mai declarat Cătălin.

Citeste si:
ING Bank anunță scăderea profitului, dar crește pe credite și...
ING Bank anunță o scădere...

Sunt foarte multe lucruri care au rămas în aer.

Proprietarul restaurantelor La Mama consideră că sunt multe decizii care nu sunt complet lămurite, după cum urmează:

  • Oamenii sunt în șomaj tehnic, stau acasă, dar trebuie să fie plătiți. Dacă angajatorii nu vor primi banii rapid, totul se va bloca.
  • Statul colectează impozite de la restaurante care nu produc, iar, în felul acesta, blochează afacerea.
  • Plata utilităților se amână, dar după această perioadă de amânare, cum vor fi achitate?! ”Dacă vin în avalanșă, de unde vom avea bani? E mai mult decât evident că vom reîncepe activitatea undeva la 20 - 30%”, mai susține Mahu.

Continuând lista măsurilor adoptate de către guvern, Mahu relatează, pe scurt, experiența personală în ceea ce privește amânarea ratelor.

”Să vă mai dau un exemplu, de altfel, experiența mea recentă. S-a discutat despre amânarea ratelor. Existau patroni cu rate sau dobânzi scadente, și cazul meu. Până a fost publicată în Monitorul Oficial, a durat aproximativ zece zile. Băncile nu au avut o lege sau vreun act normativ la bază. Și mi-au zis: nu pot să te las să nu plătești, pentru că intri la întârziați. Nu știm cum va fi legea dată și poate nu te mai poți încadra, ulterior, pentru amânarea ratelor”, a explicat Mahu.

Citeste si:
67% dintre lucrătorii români sunt dispuși să se recalifice în...
Studiu: 67% dintre lucrătorii...

Poate că măsurile date de guvern au fost date la timp, dacă ne raportăm la nivel global. Dar percepția fiecăruia dintre noi este că lucrurile ar fi putut merge mai bine.

Industria HoReCa a intrat sub o umbrelă, a fost suspendat tot. Însă, înainte de hotărârea finală, au apărut declarații și o serie de discuții. Toate acestea au pus presiune pe oameni, pe angajați.

”Era necesară o deschidere mai mare către populație. Uite, instaurăm starea de urgență pentru trei sau șase luni. Haideți să ne pregătim. La noi, a fost dată starea de urgență pentru o lună, după care a fost prelungită. Este lipsă de comunicare, nu știm ce se va întâmpla”, a concluzionat Cătălin Mahu, proprietarul restaurantelor La Mama, pentru wall-street.ro.

Starea de Urgență, emisă de președintele Klaus Iohannis pe 16 martie, va fi prelungită cu încă 30 zile, urmând să se încheie pe data 16 mai 2020. Autoritățile au decis prelungirea Stării de Urgență în condițiile vârfului de îmbolnăviri, așteptat după sărbătorile pascale.

Sursa foto: www.lamama.ro
Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri