România riscă să piardă peste 230.000 de turiști din Israel și venituri de peste 1,2 miliarde de lei anual, dacă nu vine rapid cu măsuri pentru a ajuta turismul de incoming, avertizează reprezentanții Meshek Wings.

Anul trecut, peste 234.000 de turiști au venit din Israel în România pentru a-și petrece concediile și pentru a face cumpărături în România. Anul acesta s-ar putea să nu mai fim atât de norocoși.

„Un turist israelian cheltuiește în România, pentru pachetul turistic, în medie, 580 de euro de persoană, plus încă 100 de euro pe zi pentru mâncare, cumpărături etc. Durata medie a unui sejur în România pentru un turist israelian este de 5 nopți. În concluzie, fiecare israelian cheltuiește în total aproximativ 1.100 de euro, suma totală fiind de peste 1,2 miliarde de lei anual, turiștii din această țară fiind pe locul 1 la cheltuieli în România”, subliniază Meidan Butnaru, directorul comercial al Meshek Wings, unul dintre cei mai importanți touroperatori din Israel.

Curse aeriene anulate către România

Meshek Wings va anula, cel mai probabil, charterele turistice pentru litoralul românesc, după ce ani de zile a contribuit la creșterea acestei destinații. Încă nu este cert ce se va întâmpla cu programele de toamnă dedicate României și tocmai de aceea un astfel de acord turistic este foarte necesar.

Citeste si:
Care sunt condițiile de călătorie pentru intrarea în Israel
Care sunt noile condiții...

Doar Meshek Wings urma să mai aducă, în România, 16.000 de turiști israelieni în sezonul rămas, care ar fi asigurat încasări totale de 21 de milioane de euro.

Acord bilateral România- Israel

România poate să-și păstreze imaginea bună, de țară sigură, așa cum a avut-o și până acum, semnând un acord bilateral care presupune crearea unui culoar turistic cu Israelul.

Acum este momentul ca România să se afirme pe harta internațională a turismului.

De altfel, Israel a semnat un astfel de acord cu Grecia, Cipru, Estonia, Polonia, Austria și cu alte țări. Toate discuțiile privind crearea de parteneriate și redeschiderea turismului se referă la un interval cuprins între 1 iunie și 1 iulie, când situația pandemiei s-ar putea redresa. Chiar dacă în acest an ar veni mai puțini turiști din Israel, în urma semnării unui astfel de acord, România va avea o imagine puternică de destinație turistică.

Citeste si:
De ce vin turistii israelieni in Romania?
De ce vin turistii israelieni...

„Planurile se fac pentru viitor, dar se publică acum, pentru ca turiștii să recapete încrederea. Tot ce nu facem în acest an ne va afecta în 2021. Conform Comisiei Europene, România a fost declarată zonă verde. În cazul Israelului, acest acord ar avea beneficii de ambele părți, atât pentru incoming, cât și pentru outgoing. Pe de altă parte, anul trecut Israelul a fost vizitat de peste 120.000 de români, care vor să ajungă la Mormântul Sfânt precum și la alte obiective. România se află pe locul 5 în topul țărilor din Europa care vizitează Israelul”, declară Meidan Butnaru.

Miniștrii turismului sau ai economiei din țări precum Grecia, Cipru și Polonia au avut intervenții în presa unor țări de unde primesc turiști, inclusiv în Israel, subliniind că țările lor sunt sigure și așteaptă turiștii. Așa ar putea proceda și în cazul Israelului ministrul român al Economiei, care ar fi, cu siguranță, primit cu interes și receptivitate de către mass-media israeliană.

„Și alte țări se pregătesc să semneze acorduri bilaterale pentru coridoare turistice, precum Țările Baltice între ele sau Austria, Germania și Cehia, Croatia cu Cehia etc. De asemenea, trebuie să mai menționez că Israelul a tratat eficient situația pandemiei de coronavirus și se numără printre țările sigure, așa cum a procedat și România. Un astfel de acord ar fi o undă verde pentru turism și va conta pe termen mediu și lung”, a conchis directorul comercial al Meshek Wings.

Uniunea Europeană este foarte preocupată de turism la modul general, pentru că această industrie generează direct 10% la PIB-ul comunitar, inclusiv pentru România. Guvernele trebuie să țină cont că turiștii cheltuiesc mult și în afara serviciilor de turism, iar industria turistică asigură existența multor alte industrii și servicii, precum transporturile, parcurile de distracție, magazinele și mall-urile, taxele locale etc.

Citeste si:
Cîțu: Vaccinarea cu doza a treia va începe de pe 28 septembrie
Cîțu: Vaccinarea cu doza a...

Meidan Butnaru este directorul comercial al touroperatorului israelian Meshek Wings Tours Ltd. Acesta din urmă s-a remarcat, încă de acum 6 ani, drept unul dintre cei mai importanți lideri de incoming pentru piaţa românească pe curse charter.

După ce în 2014 a deschis cu succes curse charter către Constanţa şi Bucureşti, iar în 2016 către Oradea, oferind şi pachete turistice pentru Sibiu, omul de turism israelian, de origine română Meidan Butnaru anunţă diversificarea destinaţiilor pentru viitorul apropiat. Până în prezent, Meidan Butnaru a adus peste 200.000 de turişti israelieni în România.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri