Turismul, unul dintre cele mai afectate domenii de pandemie, are și va avea de suferit, inclusiv în România. Iar călătorii se simt pentru prima dată, fără destinație. Acesta poate fi însă un moment bun pentru a descoperi destinațiile românești.

”Astăzi, poate mai mult decât până acum, este important să rămânem acasă. Este timpul să descoperim România frumoasă, să îi aflăm toate chipurile, poveștile și realitățile pe care până acum nu le-am conștientizat. Apoi este momentul să ne reconectăm cu țara în care trăim, să învățăm poate să o apreciem mai mult, să îi vedem frumusețea, să investim în ea, după toată perioada în care am suferit împreună cu ea. Și mai ales pentru că România are din ce în ce mai multe lucruri de oferit: destinații unice, cultură, istorie, tradiție și oameni”, a declarat, pentru wall-street.ro, Alexandra Marcu, jurnalist pasionat de călătorii.

Alexandra Marcu își povestește experiențele pe site-ul de călătorii pe site-ul Romanian Romance și arată câteva motive pentru care merită și ar trebui să călătorim în România, după toată această perioadă grea.

1. Susținerea antreprenorilor români, a afacerilor locale și a turismului tradițional premium

Citeste si:
Mohammad Murad vrea să transforme Delta Dunării în Maldive de România
Un nou complex turistic va...

Printre cei mai afectați de restricțiile impuse de autorități în timpul pandemiei rămân actorii din domeniul turismului: micile afaceri locale, destinațiile tradiționale, casele de oaspeți, noile boutique hoteluri și în general, toate inițiativele personale sau colective de promovare a turismului tradițional premium. Ar fi de datoria noastră ca planurile de călătorie pe care le avem în viitor să fie îndreptate către susținerea turismului românesc, pentru a putea contribui și noi la redresarea mai rapidă a tuturor celor care și-au dedicat munca și viața promovării valorilor românești. Vedem astfel normală și umană susținerea turimului românesc prin călătorii în țară, promovarea locațiilor tradiționale premium, achiziționarea de produse și servicii locale.

2. Călătoria va fi, cel puțin în 2020, mai puțin riscantă, mai ușoară și mai lipsită de griji în România

Odată cu problema răspândirii COVID-19, în ciuda încetării restricțiilor și a recăpătării aparentei libertăți, călătoriile în afara țării, deplasările, zborurile și turismul vor sta sub semnul întrebării și bineînțeles, al riscului. Vorbim aici în continuare despre țări trecute în acest timp prin încercări uriașe, state în care călătoriile vor fi dificile, excesiv controlate și deseori nesigure.

Așadar, petrecerea zilelor libere, a vacanțelor și a verii ce urmează, în România, este cu siguranță mai sigură, la îndemână și mai viabilă. La acest lucru adăugăm pasiunea, apetitul și priceperea remarcate de noi în ultima perioadă în ceea ce numim Turismul Tradițional Premium în România.

Citeste si:
Efectele caniculei: Consum record de energie electrică în România
Efectele caniculei: Consum...

3. Avem destinații și experiențe ”ca afară”, dar și ceva al nostru: turism tradițional românesc

Trăim într-o țară extrem de frumoasă, în care am avut șansa de a descoperi tot felul de povești despre oameni, locuri și fapte, pentru care este musai să ne simțim recunoscători și pe care trebuie să le împărtășim. Promovarea României drept o viitoare Toscana, spre exemplu, nu este deloc departe de adevăr. Noul tip de turism de care se bucură România pune accentul pe: întoarcerea la sat, la viața simplă și la experiențele autentice, casele de oaspeți, mâncarea tradițională reinterpretată, implicarea în comunitate, conștientizarea, amprenta lăsată de gazde asupra locațiilor, promovarea tradițiilor, valorilor și a autenticului în călătorie, educarea publicului și a celor ce oferă experiențe.

4. România are locuri și povești frumoase care merită cunoscute și exemple bune de urmat

Tineri, cupluri, corporatiști, familii, persoane de vârsta a doua sau a treia descoperă satul sau se reîntorc aici, având sau nu rădăcini în astfel de zone. Vorbim, spre exemplu, despre casele de oaspeți din satele transilvănene precum Cincșor, Cloașterf, Biertan, Mălâncrav, Bunești, Saschiz, Apold, Meșendorf, Criț. Turiștii sunt găzduiți aici, în case tradiționale, care reconstruiesc viața din cele mai frumoase zone ale Transilvaniei, se bucură de experiențele trăite și de reîntoarcerea către ceva mai bun și autentic. În fiecare sat există întotdeauna o biserică fortificată, de cele mai multe ori înscrisă în Patrimoniul Mondial Unesco, care ne spune povestea acelei localități.

Citeste si:
Cîțu: Nu voi închide piețele și mall-urile
Cîțu: Nu voi închide piețele...

Zone precum Oltenia, Hunedoara, Covasna, Harghita, Mureș și Moldova abundă în povești frumoase despre conace care oferă călătorilor conceptul de lux accesibil, experiențe gourmet, dimineți pe cerdac și viața de altădată a boierilor readusă în prezent.

Când călătoriți, acum mai mult decât oricând, vă încurajăm să alegeți locațiile construite în și pentru comunitate, cultură, oameni. Exemple sunt multe, în special dacă ne referim la proiecte realizate de antreprenori prin accesarea de fonduri europene, prin care au schimbat de-a lungul timpului fața satelor din România, ale monumentelor, muzeelor, bisericilor și în general ale turismului tradițional: Satele Cund, în Mureș sau în Criț, Brașov.

Delta Dunării rămâne în continuare o zonă poate neexploatată suficient din punct de vedere turistic și calitativ, însă cu un potențial uriaș și de o frumusețe de neegalat. Regăsim aici de fiecare dată cu plăcere locuri dragi nouă, departe de conceptul de pensiune clasică: bun gust, detalii simple, mâncare specifică delicioasă, legătura profundă cu biodiversitatea, aventura explorării canalelor, printre cormorani, pelicani, nuferi și egrete.

Turismul viticol, cramele și istoriile din spatele lor reprezintă o altă direcție pe care o puteți lua în considerare în traseul descoperirii unei Românii noi.

Vă încurajăm să vă lăsați purtați de călătoria în România, să vă opriți din ritm în casele de oaspeți vizitate sau la vederea peisajelor ce taie de fiecare dată răsuflarea, să plănuiți aventuri viitoare în aceste tărâmuri de vis românești. Vizitați România și rămâneți aici atunci când totul va reveni la normal. Vă promitem că va merita.

Alexandra Marcu împărtășește și ale experiențe pe site-ul de călătorii pe site-ul Romanian Romance.

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri