În ultimele zile, mai mulți turiști români au fost confirmați pozitiv cu Covid-19 de către autoritățile elene, așa că grecii au început să testeze din ce în ce mai mulți turiști străini, atât pe cei care intră terestru, cât și turiștii care aleg să zboare până acolo. Este și cazul celei mai mari insule grecești, Creta, unde majoritatea turiștilor sunt testați.

De cum aterizezi pe aeroportul din Chania – al doilea oraș ca mărime al insulei – observi că vacanța nu mai este ca în ceilalți ani. Mult mai putini turiști (22 de zboruri pe săptămână), totul marcat și foarte bine delimitat. De la scara avionului ai câțiva zeci de metri până în micuțul aeroport cretan.

Acolo, controlul pașapoartelor se face extrem de repede, 5-10 minute, iar turiștii așteaptă disciplinat, păstrând distanța socială. După ce ți se examinează documentul de identitate, oficialii greci verifică dacă ai completat formularul cu datele personale cerut de statul elen şi dacă ai QR Codul cu numărul unic.

Apoi, un alt angajat al aeroportului te îndrumă fie “outside” - adică nu faci testul, fie “inside”, într-o zonă delimitată unde se desfășoară testarea. Din charterul Cocktail Holidays cu care am venit, doar câțiva turiști nu sunt selectați pentru testare. Restul, peste 100, se așează cuminți la rând pentru a fi testați.

Procedura este însă una foarte rapidă și bine pusă la punct. Trei angajați ai aeroportului notează pe etichete codul unic și numele turistului. Această etichetă este lipită apoi pe o eprubetă, înmânată fiecărui turist în parte. Apoi, fiecare turist este preluat de unul dintre cei doi medici care se ocupă de testare. În doar câteva secunde, medicul îți prelevează probele și spune într-o engleză aproximativă: “one day in hotel. We call”. În traducere, ți se recomandă ca 24 de ore să stai mai mult izolat, iar în caz că testul va ieși pozitiv, vei fi sunat. Dacă nu, poți să îți începi relaxat vacanța pe una dintre cele mai frumoase insule grecești.

În concluzie, grecii se mișcă extrem de repede și sunt foarte bine organizați. De când am coborât din avion și până am ieșit din aeroport, au trecut maximum 15-20 de minute. Iar procedura de testare, în sine, durează doar câteva secunde.

Citiți și: Liber la chartere în Grecia. Cât costă o vacanță în Santorini, Creta sau Rodos

În cazul turiștilor testați pozitiv, autoritățile din Creta au pregătit 2 hoteluri – unul în Chania și două în Heraklion, destinate exclusiv celor infectați cu COVID-19. Mai mult, Creta și-a dublat și numărul de paturi disponibile în spitale pentru a putea primi și trata turiștii infectați.

Trebuie menționat și că autoritățile din Grecia au anunțat că, în cazul în care un turist străin se îmbolnăvește de Covid-19 în timpul vacanței acolo, acesta va fi tratat pe cheltuiala statului grec.

Până în prezent, trei turiști romani au fost confirmați cu COVID-19 în Grecia, potrivit Ministerului de Externe. Începând din 9 iulie, Grecia a introdus testarea tuturor persoanelor care intră pe teritoriul său pe la punctul de trecere Kulata-Promachonas. Decizia a fost luată în urma cazurilor de COVID-19 înregistrate în rândul turiştilor de pe insula Thassos, din nordul Mării Egee.

În plus, autoritățile din Grecia au exprimat îngrijorare față de creșterea numărului cazurilor de coronavirus, în principal în rândul turiștilor, declarând că ar putea impune noi restricții.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Roxana Grosu
Roxana a absolvit Facultatea de Litere , fiind și traducător autorizat de engleză și franceză. Are o experiență de peste 15 ani în presă și comunicare, este grammar nazi și pasionată de istoria artei. Ca jurnalist, a lucrat pentru publicații precum Businessmen's, Bucharest Business Week , România Liberă - unde a fost editor coordonator - și Wall-Street.ro . De-a lungul carierei jurnalistice, Roxana a scris pe domenii precum diplomație , turism , aviație , retail ,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri