Obligatoriu de făcut înainte de a pleca în vacanță

Vacanțele sunt un restart. O pauză necesară și așteptată care ajută la încărcarea bateriilor și la o binevenită rupere de ritm, din monotonia cotidiană. O vacanță reușită trebuie însă bine planificată, astfel încât totul să decurgă perfect și să te întorci acasă fără niciun fel de experiențe neplăcute în bagajul cu amintiri. Acesta este și motivul pentru care merită să iei în calcul aceste câteva lucruri, obligatorii înainte de a pleca în vacanță, la care puțini se gândesc.

Cum stai cu imunitatea?

Până când lucrurile vor intra cu totul în normal, orice deplasare, mai ales în cazul celor care trec de granițele țării, impun reguli și condiții noi, în contextul epidemiologic actual, inclusiv teste PCR, sau certificatul de vaccinare. Oricât ar fi de neplăcut și obositor, acesta este un beneficiu important pentru siguranța personală și cea colectivă.

Pe lângă testele obligatorii, pentru liniștea ta sufletească și pentru a te simți cât mai liber, ia în calcul să-ți faci și un test pentru anticorpii dobândiți în urma vaccinării împotriva Covid-19 sau a trecerii prin boală. O astfel de analiză simplă și cu date foarte sigure îți va arăta cât de bine este pregătit sistemul tău imunitar și-ți va da sentimentul confortabil că ești protejat și în siguranță. Nivelul de anticorpi îți arată cât de bine protejat ești și cum stai cu imunitatea. Evident, asta nu înseamnă ignorarea regulilor de protecție, dar este garanția certă a faptului că te vei întoarce acasă în perfectă stare de sănătate.

Planifică-ți călătoria

Nu pleca niciodată fără o atentă planificare a călătoriei, indiferent dacă este cu mașina, avionul sau oricare alt mijloc de transport. Planificarea este cea mai bună metodă prin care vei putea anticipa toate evenimentele posibile și, implicit, le vei putea preveni sau evita pe cele neplăcute. Într-o călătorie planificată, mai ales cele în străinătate, totul va decurge firesc, fără sincope, fără stres.

Planificarea trebuie să cuprindă atât alegerea exactă a traseului, dar și alternative la acesta, precum și evaluarea corectă a locului de destinație, ca să elimini orice surprize neplăcute. Deși este bine să te lași pe mâna unei agenții de turism, pentru că asta înseamnă că altcineva va avea grijă de toate detaliile deplasării, este bine să te poți descurca, în orice moment, și pe cont propriu, mai ales dacă alegi să-ți petreci vacanța în locuri exotice, iar asta nu se poate decât cu planificare și o foarte bună organizare.

Citeste si:
O nouă aplicație de plată online a călătoriilor la STB
O nouă aplicație de plată...

Asigurările obligatorii

Ar fi util să dăm mai multă atenție asigurărilor medicale de călătorie sau măcar tot atâta atenție câtă acordăm asigurărilor pentru mașină. De regulă, nu se poate pleca în vacanță, peste graniță fără o asigurare medicală. Dar de cele mai multe ori oamenii aleg varianta cea mai simplă și cea mai ieftină a acestora, deși orice asigurare merită mai multă atenție și o analiză mai profundă a ceea ce oferă astfel de servicii.

Cu foarte puțin în plus asigurarea devine mult mai largă și-ți poate fi de folos de la o simplă insolație, până la probleme grave care pot să apară pe neanunțate. Astfel de asigurări sunt cu atât mai necesare în cazul familiilor cu copii sau a celor care au trecut de o anumită vârstă.

Lasă-ți casa în siguranță

Suntem asaltați de sfaturile de siguranță, pentru perioada vacanțelor, de la poliție, dar le ignorăm, pe principiul: „mie nu mi se întâmplă”. Cu toate acestea, oricât de fabuloasă ar fi vacanța pe care ai planificat-o, la un moment dat te vei întoarce acasă și este foarte important ca toate să fie în perfectă regulă. Asta înseamnă ceva mai mult decât să lași cheile unui prieten pentru ca acesta să-ți ude florile și să hrănească pisica.

Este recomandat să nu lași în casă bunuri de mare valoare, bani sau bijuterii. Acestea pot fi depozitate în locuri sigure, contra unor taxe aproape simbolice. Și pentru ca vacanța să fie complet fără niciun fel de griji, o asigurare bine gândită pentru casă este cel mai bun paznic.

Citeste si:
Studiu: Școala online are același efect ca vacanța de vară
Studiu: Școala online are...

Cel mai bun sfat

Vacanțele au ceva magic. Te fac să plutești și, tocmai din această cauză, revenirea acasă, la finalul vacanței, poate să fie traumatizantă mai ales dacă vei găsi o casă care păstrează exact atmosfera de dinainte de vacanță - dezordine, un frigider gol, vase în chiuvetă și alte variațiuni pe această temă.

Cel mai bun sfat pentru cele mai reușite vacanțe este să lași casa în perfectă ordine, înainte de a pleca. Dacă nu le poate pune la punct cineva, în absența ta, atunci rezervă-ți puțin timp pentru a le face pe toate și a lăsa casa în perfectă ordine. Este absolut cumplit să te întorci dintr-o vacanță și în casă să fie haos, după cum este fantastic de plăcut ca toate să fie la locul lor.

Un sfat bonus: în drum spre casă fă o comandă online pentru fructe, legume, ceva de mâncare și ce mai trebuie, ca să ai pe ce pune mâna până la prima tură de cumpărături.

Dacă vrei să ai, cu adevărat, cea mai frumoasă vacanță din lume, anticiparea, organizarea și puțină prudență sunt marile secretele. A lua în calcul toate detaliile este modalitatea prin care nu vei avea niciodată surprize neplăcute.

Citeste si:
Sfaturile Salvamont privind urșii, furtunile și pregătirea pentru...
Sfaturile Salvamont privind...

Sursa foto: unsplash.com
Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Turism »Setari Cookie-uri