16 August 2021

Constructorul plajei lărgite din Mamaia, despre proiect: Avem certitudinea că și peste 50 de ani plaja aceasta va fi tot aici



Din acest sezon estival, zona de nord a staţiunii Mamaia s-a mărit cu 53 de hectare de plajă nouă. Însă proiectul demarat cu bani europeni, care a costat 63 de milioane de euro, nu a fost pe placul tuturor, deși este una dintre cele mai importante intervenții inginerești de la malul mării din ultimii ani.

Unii se plâng că li se topeşte îngheţata până ajung la şezlong sau că se rănesc din cauza scoicilor. De cealaltă parte, autorităţile spun că proiectul de lărgire a plajelor a salvat litoralul, care ar fi rămas fără ele în cel mult zece ani, când apa ar fi ajuns la ușile hotelurilor din apropiere, scrie Digi24.

Citește și: Corina Martin: Prețurile pe litoral au crescut pentru că avem o cerere incredibil de mare pentru vacanțe

Cătălin Crețu, reprezentant al antreprenorului care a executat lucrările, a răspuns criticilor și a explicat cum au fost realizate aceste lucrări și de ce au fost necesare:

„Noi considerăm că am adus un material pe plajă, un nisip, care se potrivește pentru acest scop. Nisipul, cu cât are o granulometrie mai mare, cu atât el se potrivește mai mult scopului de a proteja și de a menține plaja pe poziție, e simplu, cred că sunt lecții pe care le învățăm la fizică în primii ani de școală, iar despre plaja aceasta avem certitudinea că și peste 50 de ani va fi tot aici. Nu în același format”, a declarat acesta.

Vezi și: Litoralul românesc, un paradis...fiscal, nu turistic

Plaja a fost gândită pentru a avea o lățime medie de 100 de metri incluzând un buffer, un tampon de eroziune, pentru următorii 50 de ani. Plaja se va eroda în continuare și se va reduce singură, prin procese naturale, la o plajă mai mică, dar existentă, potrivit informațiilor furnizate de acesta.

”Mulți au comentat despre nisipul din Maldive. Nisipul din Maldive este alb pentru că provine din corali. Scoica sau orice altă vietate care există în Marea Neagră, ulterior, datorită proceselor mecanice, se transformă în nisip. Ea se va măcina, astfel încât plaja va deveni fină. Sigur că asta este dificil pentru unii să înțeleagă, timpul în care se face, dar clientul, Apele Române, face în fiecare an lucrări de mentenanță și prin aceste lucrări, nisipul va ajunge la dorința turiștilor de a călca în nisip foarte fin”, dă asigurări Crețu.



Citeste si