Întoarcerea dintr-o țară pe lista galbenă presupune respectarea unei perioade de carantină pentru turiștii care nu sunt vaccinați anti-COVID. Iată care sunt pașii pe care trebuie să îi urmați pentru a evita carantinarea pentru 14 zile.

Bulgaria este cea mai ”scandaloasă” trecere de la verde la galben pe lista semafor, fiind una dintre cele mai căutate destinații turistice de către români. Dacă turiștii vaccinați nu întâmpină probleme, turiștii nevaccinați sunt nevoiți să respecte o serie de reguli, inclusiv o perioadă de carantină, care poate fi, totuși, evitată.

Pași pentru evitarea carantinei la întoarcerea dintr-o țară în zona galbenă

Odată ajunși în vamă (oricare ar fi aceasta), turiștii români sunt preluați de către polițiștii de frontieră. Aceștia solicită actele de identitate ale pasagerilor (buletine sau pașapoarte pentru copii), dar și certificatele digitale COVID.

Începând cu 13 august 2021, pentru trecerea frontierelor de stat, la nivelul țărilor UE, sunt recunoscute ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerii prin boală și ale rezultatului negativ al unui test RT-PCR doar certificatele digitale, documente ce conțin un cod QR și care pot fi eliberate foarte ușor de AICI.

Mai exact, trebuie să prezentați adeverința de vaccinare, testul PCR sau adeverința care atestă trecerea prin boală, însă sub forma certificatului digital.

Pasul 1: Carantinarea

Dacă nu sunteți vaccinați și nici nu ați trecut prin boală, pentru a evita carantina este necesară prezentarea unui test COVID PCR efectuat în ultimele 72 de ore. Vestea bună este că testul cu pricina poate fi făcut și în România, însă trebuie să așteptați un anumit timp.

Dacă alegeți să efectuați testul în țara gazdă, în cazul în care rezultatul va fi pozitiv, carantina se va efectua pe teritoriul țării în cauză (ceea ce ar putea fi un impediment pentru mulți dintre noi).

Revenind la România, turiștii nevaccinați sunt rugați să își parcheze mașinile astfel încât să nu încurce trecerea celorlalți și trebuie să prezinte buletinele reprezentanților DSP. Aceștia se află în vamă, la niște birouri improvizate și practic, completează cererea de carantinare.

În această situație, intră și copiii cu vârste de peste 6 ani, pentru care părinții trebuie să prezinte pașapoartele.

Sfatul nostru, înainte de toate, este să vă păstrați calmul pe cât de mult se poate. Nu se respectă ordinea și oricât ar încerca polițiștii să o mențină, turiștii români, fie sunt nemulțumiți de proceduri, fie vin cu speranța că vor scăpa de reguli prin scandal.

După ce sunt completate datele în fișa de carantinare, pentru care va trebui să semnați, veți un primi un mesaj cu decizia de carantină.

Pasul 2: Testarea COVID

După ce primiți mesajul puteți pleca din vamă către orice centru de testare din țară. Turiștii NU sunt obligați să efectueze testul PCR în vamă, chiar dacă în zonă sunt amplasate două centre ale companiei OK Medical.

În cazul în care vă grăbiți și aveți nevoie de un rezultat cât mai repede, o opțiune poate fi Centrul de testare Milena, din cadrul Aeroportului Henri Coandă, București, unde se poate testa oricine, nu numai turiștii care pleacă din țară pe cale aeriană.

Programul Centrului este non-stop, iar rezultatul unui test PCR iese în maximum 6 ore (chiar mai puțin de 6 ore, dacă testul este negativ). Atenție, însă, la costuri, care sunt mai mari decât la alte centre. Dacă vă prezentați în intervalul 08:00- 20:00, costului unui PCR este de 350 lei, dar dacă ajungeți după 20:00, prețul crește la 390 de lei.

Pasul 3: Ieșirea din carantină

Odată ce aveți rezultatul testului, mai aveți de făcut un singur lucru, de trimis un email la DSP-ului județului în care ați declarat adresa de carantinare.

Emailul trebuie să conțină următoarele:

  • rezultatul negativ al testului PCR,
  • decizia de carantinare,
  • poză de pe buletin.

În email specificați că doriți încetarea deciziei de carantinare în baza rezultatului negativ al testului PCR.

Pentru a evita așteptarea în zadar a unui răspuns de la DSP, procedați în felul următor: sunați la numărul de telefon al Direcției de Sănătate Publice a județului la care v-ați declarat carantina și verificați care este adresa de email pe care trebuie să trimiteți informațiile de mai sus. Este foarte probabil să vă redirecționeze către un număr de telefon al Inspectoratului pentru Situații de Urgență, de unde veți putea obține o adresă validă.

Mesajul vostru va fi urmat de un email de confirmare, ulterior va sosi și decizia de încetare a carantinei (maximum 24 de ore).

Atenție, însă! Dacă țara din care vă întoarceți intră sau se află deja în zona roșie și nu sunteți vaccinați, carantina nu poate fi evitată prin etapele de mai sus. În acest caz, carantina poate fi doar scurtată, în sensul în care puteți face un test PCR în a opta sau a zecea zi a perioadei de carantină.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristina Marin
Cristina Marin s-a alăturat redacției la începutul anului 2020, cu puțin timp înainte de declanșarea pandemiei. Coincidență sau nu, cei peste trei ani petrecuți în cadrul rețelelor private de sănătate din România au ajutat-o să înțeleagă mai bine relația dintre pacient și sistemul de sănătate autohton despre care scrie în prezent la publicația Wall-street.ro. Cristina se află în permanentă legătură cu medicii din spitalele românești și...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri