2024 pare să fie un an de vârf pentru vacanţele de croazieră, turişti cu toate tipurile de buget şi venituri rezervând călătorii la un nivel chiar mai ridicat decât înaintea pandemiei, conform agenţilor de turism şi operatorilor de croazieră din SUA, transmite Reuters, conform Agerpres.

Călătorii sunt interesaţi de vacanţele pe vasele de croazieră deoarece încă reprezintă alternative mai ieftine faţă de cele terestre. În condiţiile în care nivelul de ocupare este aproape de nivelul de dinaintea pandemiei, operatorii intenţionează să majoreze preţurile în următoarele luni.

"Per ansamblu, piaţa este la un nivel extrem de solid, în special pe segmentul superior, la cele mai luxoase croaziere", a apreciat Bob Levinstein, directorul general al Cruise Compete.

Chiar dacă turiştii au anulat sau amânat planificatele vacanţe în Orientul Mijlociu, rezervările pe vasele de croazieră tot vor atinge un nivel record în 2024, susţine și analistul Patrick Scholes de la Truist Securities.

Înainte de atacurile din Israel din 7 noiembrie, rezervările la nivelul industriei pentru 2024 erau cu aproximativ 25% mai ridicate decât erau în 2019 pentru rezervările din 2020. Iar rezervările din noiembrie pentru 2024 erau cu aproximativ 20% mai ridicate decât în perioada similară din 2019, explică Scholes.

"Cererea pentru 2024 continuă să accelereze, nivelul rezervărilor depăşindu-l semnificativ pe cel din 2019", afirma în octombrie Jason Liberty, directorul general al Royal Caribbean Group.

Aproximativ 35,7 milioane de persoane sunt aşteptate pe vasele de croazieră în 2024, de la 31,5 milioane în 2023 - un avans de 6% faţă de nivelul din 2019, conform Asociaţiei Comerciale a Industriei de Croazieră (CLIA).

Singurul factor care afectează rezervările? Capacitatea insuficientă pentru a face faţă cererii în ansamblu. Josh Weinstein, şeful Carnival, declara în septembrie că volumele pentru 2024 scad, deoarece compania nu are suficiente spaţii, chiar dacă a majorat cu 5% capacitatea faţă de 2023.

Şi operatorii mai mici sunt încântaţi de majorarea cererii. Compania de croaziere de lux SeaDream Yacht Club cu sediul în Oslo susţine că rezervările pentru 2024 şi 2025 sunt la un nivel atât de solid încât fac deja rezervări pentru toamna lui 2026.

Agenţia de turism Marvelous Mouse Travels susţine că în 2024 cererea depăşeşte semnificativ rezervările din 2018 şi 2019.

Royal Caribbean le-a spus investitorilor că în trimestrul trei din 2023 aproximativ două treimi din oaspeţii săi sunt fie pentru prima dată într-o croazieră, fie folosesc pentru prima dată serviciile Royal Caribbean.

Şi companiile online de turism văd un boom al vacanţelor pe vasele de croazieră. Booking.com a lansat în noiembrie o croazieră verticală, pentru a profita de cererea în creştere.

Sursa foto: Shutterstock / Mikhail Pankov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Turism »



Setari Cookie-uri