29 Mai 2014

Patru motive pentru care videoclipurile pot fi o mina de aur pentru magazinul tau online



Videoclipurile realizate pentru marketing au o influenta pozitiva asupra vanzarilor magazinelor de comert online, crescand totodata interactiunea pe platforme, la un pret relativ redus. Pentru companiile mici si mijlocii, a crea continut video poate face diferenta intre a avea succes si a fi doar un business mediocru.

Videoclipurile cu produse cresc vanzarile

Multi retaileri majori, printre care se numara Williams-Sonoma, Advanced Auto Parts, The Home Depot, Barnes & Noble sau Office Depot folosesc clipuri video pentru a ii ajuta sa vanda online. Micile business-uri, inclusiv din Romania, ar trebui sa le urmeze exemplul si sa inceapa sa realizeze miscari de marketing cu videoclipuri ca parte centrala.

1. Videoclipurile cu produse cresc vanzarile

Mai multe studii indica faptul ca ratade conversie va creste daca li se ofera posibilitatea de a vizualiza si un clip. De exemplu, un studiu recent realizat pe circa 1.000 de oameni releva faptul ca 96% dintre ei considera un videoclip util atunci cand decid daca sa cumpere, sau nu. Un studiu similar, de la compania specializata pe video Animoto, a subliniat ca 73% dintre consumatori “sunt mai inclinati sa cumpere dupa ce privesc un clip care le explica produsul sau serviciul”.

Retailerul Zappos a inregistrat in 2013, dupa integrarea videoclipurilor pentru anumite produse, o crestere a vanzarilor cu 6-30%. Mai mult, studiile au subliniat faptul ca nu va creste numai numarul de cumparatori ci si valoarea cosului.


Videoclipurile sunt usor de impartasit

Continutul video este construit inca din start cu posibilitatea de a fi impartasit – vezi statistici in clipul de mai jos, pe acest subiect. Da, este gazduit pe YouTube, dar a fost “share-uit” si pe Wall-Street.ro – exemplu clasic de clip ce se raspandeste, usor, online. La fel de usor poate fi impartasit pe retele sociale precum Facebook, Google+, Pinterest sau Twitter.

Acelasi lucru se poate intampla si cu videoclipuri de produse – ca exemplu, cel de mai jos, usor de impartasit si vizualizat pe orice site.

Clipurile cu continut de marketing, create pentru a oferi clientilor sau potentialilor clienti continut valoros, sunt la fel de usor de impartasit. In exemplul de mai jos se explica cum te poti apuca de apicultura si ce echipamente sunt necesare.


Videoclipurile atrag interes

Multe companii de eCommerce, in special cele noi, sunt interesate sa atraga noi vizitatori. Continutul video ar putea fi un instrument puternic in a atrage interes si trafic si, implicit, vanzari.

Asa cum am mentionat anterior, videoclipurile pot fi impartasite. Odata cu aceasta, vine si interactiunea. Cei care au fost atrasi de prezentarile video si intra pe site, sunt deja mai deschisi catre a achizitiona produsele.

Mai mult, site-urile atrag parte din trafic si din motoarele de cautare si videoclipurile pot fi un instrument bun de atragere. Aproape toti vedem clipuri care apar sus in cautarile pe Google.


Costurile de productie relativ reduse

Pretul pentru realizarea clipurilor este relativ redus comparat cu beneficiile pe care le pot aduce si de obice intra intr-una din aceste trei categorii.

In primul rand, comerciantii pot filma si edita clipurile ei insisi. O camera (DSLR eventual), lumini si continut de editare video, toate acestea pot fi cumparate sub 2.000 de euro. Nu vei produce pentru inceput opere de arta, dar te pot propulsa chiar si asa.

Comerciantii pot de asemenea angaja un profesionist, pretul acestora variind in functie de portofoliu si deschidere, putand ajunge la cateva sute de dolari/clip, in functie de complexitate.

Exista de asemenea servicii care ajuta comerciantii sa creeze prezentari video, folosindu-te de grafica deja existenta si de fotografii. Printre exemple se numara Treepodia si Animoto – Treepodia costa 150 $/luna.


Cum stau magazinele din Romania?

Cu mici exceptii (vezi PCGarage, care are studio propriu - n.r.), magazinele online din Romania NU au pus pana in prezent accent pe videoclipuri de prezentare ale produselor.

eMag.ro, lider de piata, a implementat recent un sistem de vizualizare 3D a produselor, un pas in fata. Magazinele de haine mizeaza in continuare pe multiple poze si posibilitatea de a da zoom si a inspecta "la cusatura" produsele, in timp ce mare parte din jucatorii din piata se multumesc sa preia clipuri oficiale de prezentare ale produselor de pe YouTube, oricum mai bine decat nimic.

Ramane de vazut daca eTailerii din .ro vor implementa formate video realizate exclusiv pe produsele lor sau se vor multumi, in continuare, cu fotografii/descrieri amanuntite.




Citeste si