Horia Grozea, Netopia: Ghiseele bancare vor fi inlocuite de online banking. Viitorul este al freelancerilor, al programatorilor si designerilor

Evolutia Internetului va conduce la o schimbare de business in domenii cheie in care nu ne-am fi imaginat vreodata ca vor urma schimbari, iar acest lucru este pus pe seama digitalizarii intregului mediu de business, care trebuie sa se adapteze noilor tendinte.

Este si cazul banking-ului, care se afla la cumpana dintre doua lumi, cea dintre traditional si modern, un moment care anunta schimbari importante la nivel de concept. In acest fel, specialistii din piata se asteapta ca in urmatorii cinci ani sa trecem printr-o serie de schimbari care vor schimba destul de mult piata, inclusiv pe cea a inchirierilor de spatii comerciale stradale.

“Vedem schimbari in aproape toate domeniile, iar Internetul devine tot mai prezent in activitatea business-urilor. Sunt schimbari in turism, acolo unde numarul agentiilor a scazut puternic, ele activand si concentrandu-si atentia in mediul virtual. Vedem aceeasi tendinta si in ceea ce priveste banca viitorului sau a viitorului in banking. Sunt foarte multe companii care ofera credite doar online, completand un simplu formular si ma astept ca in 3-5 ani bancile sa se mute si mai mult in online si sa aiba mai putine branch-uri in offline. Va exista un impact real asupra chiriilor din real-estate”, a declarat Horia Grozea (foto cover), online director in cadrul Netopia.

Managerul operatorului de plati Netopia, unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata de profil, se asteapta ca supermarket-urile si marile magazine care comercializeaza bunuri de larg consum sa isi continue expansiunea in mediul virtual si in acest fel sa asistam la o modificare a obiceiurilor de consum in cursul anilor viitori, un fenomen care a capatat un avant important pe pietele din Vestul Europei.

“Supermarket-urile si hipermarket-urile ocupa foarte mult spatiu public, insa o tendinta este clara, si anume migrarea acestora spre online. Oamenii cauta sa comande produsele direct acasa. In cel mult trei ani de zile romanii se vor obisnui sa cumpere online chiar si mancare sau produse de larg consum si sa faca shopping online inclusiv pentru aceste solutii si nu doar pentru electronice sau electrocasnice”.

Citeste si:
Biroul viitorului in revolutia digitala: un avantaj sau un pericol?
Specialistii din imobiliare,...

Directorul operatiunilor online al Netopia a mai subliniat fapul ca segmentul platilor de utilitati a cunoscut o crestere spectaculoasa in Romania, dar apreciaza si faptul ca branch-urile operatorilor telecom sau ramas si vor ramane in piata “pentru brand awarness”.

Unde vom fi in 10 ani: viitorul va fi cel al freelancerilor, al programatorilor si al designerilor

Discutiile despre viitorul industriei imobiliare in contextul digitalizarii a avut loc in cadrul unei conferinte organizate de portalul Imobiliare.ro. Intrebat despre cum vede evolutia omenirii, dar si tara noastra in urmatorii 10 ani, managerul Netopia se asteapta ca acesta sa fie dominat de freelanceri, de programatori si de catre designeri.

“Mi-e frica de viitor. Atat de repede se schimba lucrurile, incat nu pot sa imi dau seama ce se va intampla peste 3 ani, dara-mi-te in 10 ani. Cred ca viitorul este al freelancerilor, al programatorilor si designerilor. Un freelancer ar putea fi inclusiv brokerul imobiliar sau avocatul. Hub-urile care au aparut si la noi sunt un prim pas, chiar daca totul este momentan intr-un stadiu incipient. Trebuie sa apara un Silicon Valley si in Romania. Silicon Valley nu inseamna ca avem un spatiu de biouri si a il populam cu angajati. Trebuie sa fie un loc in care startup-urile se intalnesc cu corporatiile. Oricat s-ar incerca acest lucru, in final totul tine si de mentalitatea poporului. (…) Trebuie sa schimbam mentalitatea pentru a avea un hub ca in Vest. Este o diferenta mare in felul in care tehnologia va arata in 10 ani la noi si in alte parti. (…) Copiii care stau la masa pe telefon, stau pentru ca acolo este lumea lor. Cand vom intelege ca lumea lor este acolo, abia atunci vom reusi sa ne ducem liniile de business in asa fel incat sa ii avem. Acei tineri vor fi angajati sau clienti de-ai nostri. Lumea lor este Internetul si telefonul mobil”, a mai aratat Horia Grozea.

Prezenta la discutia despre viitorul birourilor a fost si Ilinca Paun (foto mai jos), managing partner in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers, care a descris asteptarile pe care le are cu privinta la viitorul activitatii din spatiile de birouri in urmatorii ani, subliniind faptul ca o tendinta exista deja in sensul activitatilor de tip freelancing.

Citeste si:
Netopia Payments aduce criptomoneda românească la îndemâna...
Netopia Payments aduce...

“Vorbim deja despre Smart Buildings, un spatiu in care birourile vor fi pline de senzori si care vor analiza modul in care se foloseste fiecare scaun, birou sau spatiu din companie. Spatiul trebuie gandit in asa fel incat sa fie eficient, in asa fel incat managerul care se ocupa de administrarea sa sa stie nivelul de productivitate. (…) Nevoia de spatiu fizic va exista, dar foarte diferit de cum arata in prezent. Vine din urma un nou model de business – cel de freelancing si antreprenoriat. In Europa de Vest, modelul corporatist este absolut. Vine din urma moda de lucru freelancing, project based. Tinerii vor sa isi faca un business propriu, aproape ca nu mai ai nevoie de un spatiu fizic. Eu cred ca in 10 ani cladirile nu vor mai fi ale unei companii. Vor fi birouri care se vor inchiria cu ora sau pe tip de activitate Va fi nevoie de flexibilitate si un nou mod de vanzare a cladirii. Vor fi cladiri in care freelancerii se vor intalni”, a spus Ilinca Paun, in cadrul conferintei “Digitalization in Real-Estate”, organizata de Imobiliare.ro.

Sursa foto: Imobiliare.ro via Mircea Dragos Photography

Citeste si:
INTERVIU | Director BRD: Noua platformă online are peste 150.000 de...
INTERVIU | Director BRD: Noua...

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea eCommerce »Setari Cookie-uri