Rata de crestere a e-commerce-ului romanesc depaseste cu mult media europeana, care se situeaza la 15%, fiind chiar piata cu cea mai mare crestere din intreaga Uniune, in 2016. Florinel Chis, director executiv ARMO si Chief Technical Advisor al EMOTA, a prezentat la ecomTEAM 2018 un studiu exclusiv in care se estimeaza continuarea acestui trend si atingerea bornei de 5 miliarde de euro in 2020.

“Ca tara, am avut o oportunitate uriasa, pentru ca eram foarte jos si este mult loc de crestere. In 2017, piata de comert electronic a ajuns la 2,8 miliarde de euro si estimam pentru 2018 o crestere de 40%. Am avut mai multi factori care au contribuit la aceasta evolutie, inclusiv cresterile salariale, scaderile de TVA si orientarea tot mai evidenta a clientilor pentru comertul online. Suntem pe un trend ascendent foarte bun, avem inca mult potential si estimam ca vom depasi 5 miliarde de euro, in 2020”, a declarat Florinel Chis.

Pana acum, aceste evolutii au fost bazate pe investitiile din mediul privat, dar ar fi extrem de utila si o crestere a digitalizarii serviciilor publice.

Sute de magazine online in fiecare luna

Conform cifrelor Asociatiei Romana a Magazinelor Online (ARMO), in 2017 s-au deschis 7.000 de magazine online in Romania, media fiind de cateva sute de magazine online.

“Pentru inceputul anului viitor, estimam peste 15.000 de magazine online, plus comerciantii care vand prin marketplace fara sa aiba propriul magazin. Sunt vesti foarte bune pentru plati, curierat si alte servicii aditionale sistemului”, a mai spus Chis.

Citeste si:
Chis, ARMO: Legislatia privind politica de pret necesita reactualizare
Chis, ARMO: Legislatia...

La capitolul plati, rambursul inca domina piata, cu aproximativ 85%, cu exceptia unor evenimente punctuale, precum Black Friday, cand platile cu cardul cresc semnificativ.

Desi se discuta des de o lipsa de incredere a romanilor in magazinele online, ca principala cauza a procentului inca mic de plati online cu cardul, aceasta problema de incredere are la baza mai multe cauze.

Conform unui studiu derulat de ARMO, 71% dintre clienti prefera sa cumpere de la magazinele cunoscute, brandul fiind un element esential. In ceea ce priveste alegerea rambursului si nu a platii cu cardul, 21% dintre respondentii studiului au declarat ca nu sunt siguri ca au bani pe card iar 21% considera ca politicile de retur ale magazinelor sunt complicate.

Citeste si:
SUA: 40% din achizitiile de Black Friday s-au facut de pe mobil
SUA: Aproape 40% din...
Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea eCommerce »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Ce trebuie sa stie jucatorii care vor in "Nirvana e-commerce-ului"