Datele oficiale transmise wall-street.ro de Institutul National de Statistica contrazic datele din piata; INS spune ca la finalul lui 2018 erau inregistrate si active doar circa 8.000 de magazine online, in timp ce jucatori din piata indica un nivel aproape dublu, pana la circa 15.000 de magazine online. Cum a evoluat, conform INS, acest segment?

Vino la ecomTEAM 2020, cel mai mare eveniment regional de eCommerce, pentru a afla mai multe despre piata de comert online din Romania si a discuta cu manageri si antreprenori din industrie.

Am luat in calcul business-urile care s-au inregistrat la Ministerul Finantelor cu codul CAEN 4791 – comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet.

Mai jos gasiti notele explicative privind clasa 4791 din CAEN rev.2

4791 Comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin Internet;

Aceasta clasa include comertul cu amanuntul prin case de comenzi sau prin Internet, de exemplu: cumparatorul alege pe baza reclamelor, cataloagelor, informatiilor furnizate pe un website, a machetelor sau a altor mijloace de publicitate si face comanda prin posta, prin telefon sau pe Internet (de obicei prin mijloace speciale furnizate de un website).

Retail jobs

Produsele achizitionate pot fi descarcate direct de pe Internet, sau in cazul bunurilor materiale livrate clientului.

Aceasta clasa include:

  • comertul cu amanuntul al oricarui tip de produs prin comanda postala
  • comertul cu amanuntul al oricarui tip de produs prin Internet, pe baza de comanda

Aceasta clasa include de asemenea:

  • vanzarea directa prin intermediul televiziunii, radio-ului sau telefonului
  • licitatii cu amanuntul pe Internet.

Aceasta clasa exclude:

  • vanzarea cu amanuntul a autovehiculelor, pieselor si accesoriilor pentru acestea, prin Internet, vezi grupele 451, 453
  • vanzarea cu amanuntul a motocicletelor, pieselor si accesoriilor pentru acestea, prin Internet, vezi grupa 454.

Dupa cum vedeti in graficul de mai jos, numarul de magazine online active a crescut relativ constant si lent, cu sub 1.000 de noi business-uri anual. In 2012, in plina cursa de recuperare a efectelor crizei economice, in Romania erau inregistrate 2.326 de magazine online; in 2015 numarul crescuse la 4.689 in timp ce la final de 2018 ne apropiem de 8.000 de magazine online active.

Citeste si:
ecomTEAM 2020: cum arată cifrele ediției din acest an
ecomTEAM 2020: cum arată...


Cresterea numarului de magazine online nu este spectaculoasa, insa valoarea achizitiilor compenseaza. Astfel, valoarea cumparaturilor online a crescut in 2018 double digit, circa 30%, pana la aproximativ 3,5 miliarde de euro – una dintre cele mai rapide cresteri din UE; baza de plecare este, insa, foarte mica, Romania fiind una dintre ultimele state din Uniune ca digitalizare. Discrepanta dintre urban si rural este foarte mare.

Evolutia pietei de comert online din tara se vede si in “sarbatoarea reducerilor”, de Black Friday. Aproape 200 de milioane de lei au fost platiti online de "Black Friday", in acest an, pe 15 noiembrie, mai mult cu 26% in comparatie cu editia din anul precedent, arata rezultatele finale ale campaniei, publicate sambata, de catre procesatorul de plati PayU Romania.

Citeste si:
Analiză Tazz: Preferințele și obiceiurile de consum ale românilor...
Analiză Tazz: Preferințele și...

Conform datelor citate, in ziua reducerilor, in intervalul orar 00:00 - 23:59, s-au cumparat produse cu plata online de 198,02 de milioane de lei, din care peste 22% dintre tranzactii au fost in rate, iar 34% cu un singur click.

Cum considerati ca va evolua piata de eCommerce si numarul jucatorilor in 2020? Ce asteptari aveti de la Guvern pentru a sprijini acest segment? Va incurajam sa comentati. Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri