Începând cu data de 1 iulie 2021, intră în vigoare noile reglementări privind TVA-ul care se aplică în cazul cumpărăturilor online din afara UE1. Aceste reglementări vor face ca achizițiile online din China să devină mai scumpe și, prin urmare, mai puțin profitabile, din cauza faptului că TVA-ul se va aplica și pentru cumpărăturile online transfrontaliere cu valoare declarată de până la 10 euro.

Scopul urmărit prin noile reglementări este modernizarea comerțului electronic destinat direct consumatorilor prin depășirea barierelor privind comerțul online transfrontalier și crearea unui mediu competitiv mai echitabil și echilibrat între companiile din blocul comunitar și cele din afara UE. În prezent, românii care care cumpără online din afara UE bunuri cu valoarea declarată de până la 10 euro nu plătesc TVA pentru achiziție. Pentru bunurile cu valoare declarată între 10 și 150 de euro, cumpărătorii nu plătesc taxe vamale, dar plătesc TVA2. Actuala reglementare a comerțului online transfrontalier ar fi condus la o pierdere semnificativă a veniturilor și un impact sever asupra bugetelor UE și ale statelor sale membre, oferind comercianților din afara UE un avantaj competitiv neloial.

Retail jobs

Românii și cumpărăturile electronice transfrontaliere

Anul trecut, România a devenit liderul UE în ceea ce privește ritmul de creștere al comerțului electronic, deși doar 45%4 dintre utilizatorii români de internet au cumpărat online. Piața comerțului electronic a atins 5,6 miliarde EUR și a marcat o creștere anuală de 30%. Cu toate acestea, deși majoritatea românilor preferă să comande de la magazinele electronice interne, mulți sunt atrași de platformele transfrontaliere, datorită prețurilor mici și a ofertelor bune.

Potrivit unui studiu realizat de iSense Solutions pentru GPeC, o treime dintre români preferă să facă cumpărături online din magazinele din China (27%), statele membre ale UE (23%) și SUA (4%)5. Mai mult, AliExpress ocupă locul al doilea în topul platformelor externe preferate de români, chiar înaintea Amazon6. Deși prețurile sunt, în prezent, de multe ori mai competitive pe astfel de platforme, noile reglementări TVA ar putea adăuga mult la costul inițial, făcând astfel cumpărăturile transfrontaliere mai puțin profitabile pentru cumpărători, dar ar aduce avantaje magazinelor online locale care ar putea completa cu succes nișa.

Citeste si:
UE ar putea interzice vizele pentru toți cetățenii ruși
UE ar putea interzice vizele...

„Taxarea achizițiilor din Orientul Îndepărtat poate fi o oportunitate excelentă pentru comercianții cu amănuntul români care încearcă să ajungă la clienți online. Deși le va fi mai ușor să concureze la preț, nu trebuie uitat că, în general, cumpărătorii țin cont și de alte elemente înainte de a face o achiziție pe internet. A apărut un nou tip de consumatori - Cuceritorii Comod (Lazy Conquerors) - pentru care cumpărăturile nu se limitează doar la apăsarea butonului „cumpără”, ci întregul proces este important, fiind analizat și luat în calcul. Pentru ei, această experiență se extinde și la alte aspecte, precum programe atractive de loialitate sau o garanție extinsă”, explică Dawid Rożek, CEO al ZEN.com, o companie europeană de fintech care oferă un gateway de plată, precum și un card Mastercard și o aplicație destinate atât utilizatorilor persoane fizice, cât și întreprinderilor.

Citeste si:
Fluviile și râurile Europei se evaporă, și odată cu ele și economia
Fluviile și râurile Europei...

Clienții au așteptări mai mari

Așteptările clienților au crescut odată cu piața comerțului electronic. De exemplu, majoritatea consumatorilor europeni consideră că timpul maxim de livrare ar trebui să fie de aproximativ trei zile, atunci când cumpără un produs online. Pe de altă parte, popularitatea piețelor din Asia de Est, deși au termene de livrare lungi, arată că românii sunt capabili să își reducă unele cerințe dacă primesc în schimb ceva „suplimentar” - indiferent dacă va fi un preț scăzut sau posibilitatea de a recupera o parte din suma plătită sub formă de cashback.

Prin urmare, vânzătorii online români pot concura nu numai prin prețul sau timpul de livrare incomparabil mai rapid decât al omologilor lor asiatici, ci și prin o ofertă interesantă legată de achizițiile din magazinul lor. Acestea ar putea fi calea către a prelua clienții de la giganții din Orientul Îndepărtat.

Citeste si:
România introduce facturarea electronică între firme. De când va fi...
România introduce facturarea...

„Consumatorul electronic de astăzi este o persoană conștientă, inteligentă, care știe să compare prețurile și avantajele de care s-ar bucura, fără a se opri doar la cea mai rentabilă ofertă. Un client care comanda până acum din China, într-un magazin electronic românesc nu va avea nevoie doar de o ofertă la fel de atractivă, ci și de un serviciu eficient. Comerțul electronic românesc poate deveni la fel de atractiv ca cel asiatic. În mare măsură, acest lucru poate depinde și de deschiderea față de noi soluții de plată”, a adăugat Dawid Rożek.

Cumpărături mai ieftine, dar mai bune - nișa poate fi acoperită

„Creșterea atractivității ofertei unui magazin electronic, într-un moment în care alte afaceri electronice românești vor lupta pentru a ocupa o nișă acoperită acum de piețele din Orientul Îndepărtat, este o investiție care merită atenție. După perioada de aur a cumpărăturilor ieftine din China, atragerea atenției clientului va consta în a-i arăta nivelul general de profitabilitate al achiziției într-un anumit magazin electronic comparativ cu alte oferte. În condițiile concurenței - în primul rând în ceea ce privește prețurile - va fi crucial pentru mulți să maximizeze sau cel puțin să mențină experiența consumatorului la un nivel bun”, prezice Dawid Rożek.

Citeste si:
Avantajele oferite de plecarea în concediu la bordul unui autovehicul
Avantajele oferite de...

Un abonament lunar la un preț scăzut sau retrageri imediate în contul bancar al vânzătorului sunt doar câteva dintre modalitățile de a menține echilibrul dintre atractivitatea pentru client și profiturile pentru magazinul electronic.

ZEN.com este un fintech european, licențiat sub supravegherea Băncii Centrale a Lituaniei și autorizat de Autoritatea Bancară Europeană în 31 de țări din Spațiul Economic European. Misiunea companiei este aceea de a le oferi consumatorilor și antreprenorilor confort și siguranță atunci când își gestionează banii și efectuează tranzacții. În acest sens, compania oferă o suită cuprinzătoare de produse și servicii digitale, cum ar fi un card de cumpărături, un cont în multiple monede, o platformă de plăți online, alături de beneficii unice și protecție sporită pentru utilizatori. Compania a fost fondată de autorul platformei de succes internațional G2A.com și se dezvoltă printr-un parteneriat strategic cu Mastercard.

Citeste si:
Atenționare DRDP Brașov: se circulă fără semafoare pe Valea Oltului
Atenționare DRDP Brașov: se...

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri