24 Septembrie 2009

Un an de criza: Prin ce au trecut brokerii de pe piata de capital

Ultimele 12 luni au reprezentat pentru intermediarii de pe piata de capital cea mai grea perioada, timp in care s-au confruntat cu reducerea semnificativa a rulajelor, plecarea clientilor, intrarea pe pierderi si cu o restrangere vizibila a activitatii.

Sapte intermediari au parasit ringul bursier

In ultimul an sapte case de brokeraj au iesit din piata de capital autohtona, fie din cauza retragerii autorizatiei de activitate de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), fie din proprie initiativa.

Cea mai recenta iesire de pe piata de capital a fost cea a societatii de brokeraj NHL Securities, dupa ce CNVM i-a retras autorizatia de functionare, iar anterior activitatea companiei a fost restrictionata si suspendata aproape continuu de la inceputul anului 2009.

La inceputul anului, arbitrul pietei de capial a retras autorizatia de functionare a Orizont Vest, din cauza unor nereguli descoperite in urma unui control de fond realizat in 2008.

De asemenea, si Central European Investments si Mobinvest Oradea au parasit ringul bursier in urma unei decizii asemanatoare.

Brokerii care au fost fortati sa-si inchida portile au fost BRD Securities, ca urmare a incorporarii activitatii de catre banca BRD-Groupe Societe Generale, Grupul de Intermediere Financiara (GIF), dupa inactivitatea din octombrie 2008, ca urmare a achizitiei de catre Romcapital, si Global Valori Mobiliare, urmand ca firma sa-si schimbe domeniul de activitate sau sa fie lichiditata.

Criza a scos la iveala probleme grave

In perioada octombrie 2008-ianuarie 2009, Broker Cluj (BRK) a fost pusa pe lista de monitorizare de catre Consiliul Bursei din cauza ca nu a respectat in totalitate reglementarile CNVM privind raportarea activului net.

Acesta a fost doar inceputul unui lung sir de nereguli cu urmari grave descoperite la aceasta casa de brokeraj.

Astfel, dupa o serie de investigatii la sucursalele Broker Cluj, CNVM a interzis lui Petru Prunea sa activeze pe piata de capital in urmatorii 5 ani, a dat amenzi de 50.000 lei conducerii societatii si a retras sau suspendat autorizatia de functionare a mai multor sucursale si agentii locale.

In august, arbitrul pietei de capital a amendat conducerea si reprezentantii controlului intern ai Actinvest Brasov cu 2.500 lei, pentru mai multe nereguli descoperite in urma unui control de fond.

De asemenea, activitatea mai multor societati, printre care Valahia Capital, EFG Eurobank Securities, a fost restrictionata, chiar si temporar, ca urmare a scaderii fondurilor proprii sub limita admisa.

Pentru a supravietui, brokerii au renuntat la angajati si sedii

Restrangerea rulajelor si a investitiilor clientilor a determinat foarte multe case de brokeraj sa-si regandeasca strategia de business.

De exemplu, Broker Cluj si-a restructurat din temelii structura teritoriala, renuntand la opt sedii din sase judete. Noul director general al societatii, Grigore Chis, a afirmat ca pana la finalul anului zece sucursale se vor transforma in agentii, cu un singur angajat.

Totodata, Estinvest Focsani si-a inchis 14 sedii secundare din Slobozia, Adjud, Giurgiu, Pascani, Sfantu Gheorghe, Buzau, Cluj Napoca, Sighetul Marmatiei si Bacau.

Tot la inceputul acestui an, Confident Invest si-a inchis agentia din Buzau, iar Interfinbrok Corporation a desfiintat o agentie, aflata in Medias.

Carpatica Invest a renuntat la noua sedii secundare amplasate in Targu Mures, Satu Marea, Focsani, Piatra Neamt, Alba Iulia, Suceava, Buzias si Faget.

De asemenea, Interdealer Capital Invest a solicitat CNVM sa retraga autorizatia de functionare pentru opt sedii secunde – trei din Cluj-Napoca, Arad, Oradea, Medias, Alba-Iulia si Odorheiu Secuiesc.

Brokerii incearca sa faca rost de cash prin vanzarea de actiuni BVB

Pentru a obtine lichiditati, casele de brokeraj autohtone, dar si brokerii straini, au inceput in urma cu un an sa isi vanda din actiunile Bursei de Valori Bucuresti.

Cele mai rasunatoare nume au fost cele ale Morgan Stanley si KBC Securities, care au scos la vanzare in noiembrie 2008 actiunile pe care le detineau in cadrul BVB.

De asemenea, BCR Securities si-a vandut participatia pe care o detinea in capitalul social al BVB pentru 3 milioane lei.

Printre casele de brokeraj care au facut miscari asemanatoare se mai afla si Trend Bacau si WBS Romania.

Rebranding si promovare pe timp de criza

In aceasta perioada, unii brokeri au considerat ca o schimbare sau o intrare pe piata romaneasca reprezinta o oportunitate.

Astfel, Vanguard a trecut printr-un facelift de brand prin schimbarea denumirii in Tradeville, iar Mihaela Biciu, CEO-ul companiei, isi propune extinderea regionala si lansare unei noi platforme de promovare.

Casa de brokeraj poloneza X-Trade Brokers s-a lansat de la inceputul anului pe piata autohtona si a investit 250.000 euro in campanii de promovare.



Citeste si