In ultima perioada, doi dintre cei mai importanti actionari ai Bursei de Valori Bucuresti si-au anuntat exitul. Morgan Stanley si casa de brokeraj KBC Securities au scos la vanzare actiunile detinute, desi pretul unui titlu a scazut cu mai mult de 50 de procente fata de valoarea de achizitie. Specialistii consultati de Wall-Street sustin ca aceste exituri vor afecta institutia la nivel de imagine, fiind un semn al neincrederii actionarilor.
La inceputul acestei saptamani, banca americana de investitii Morgan Stanley a decis sa scoata la vanzare actiunile pe care de detine la Bursa din Bucuresti, la un pret de 40 de lei pe titlu, cerand 8,2 milioane de lei pe aproximativ 2,7% din capitalul Bursei, conform informatiilor afisate pe pagina de internet a institutiei.

Specialistii sustin ca erau de asteptat si asemenea exituri, mai ales ca, in general, orice investitie trebuie sa genereze profit.

„Analizand veniturile bursei in urmatoarea perioada cu siguranta nu sunt la acelasi nivel cu cele de anul trecut, in acest sens multi investitori au luat decizia de a vinde si probail isi vor reorienta investitile in alte domenii considerate mai profitabile sau doresc ca in aceasta perioada sa ramana pe lichiditati. Personal consider ca aceste exituri au la baza o decizie pur economica, in aceste momente multi investitori isi restructureaza portofoliile, iar nevoia de lichiditati este unul dintre factorii care au determinat aceste exituri”, a declarat, pentru Wall-Street, Rares Sofariu, director de cercetare si dezvoltare al companiei de brokeraj KD Capital Management.

Aceste exituri dau in primul rand un semnal cu privire la actionarii care vand. Astfel, Cristian Negoita, broker la Confident Invest, sustine ca aceasta miscare este legata de nevoia de cash a vanzatorului.

„In primul rand cred ca este vorba de un exit generat de nevoia de lichiditati, daca ne uitam Morgan Stanley nu are o situatie prea roz. Pretul cerut mi se pare normal sa fie mai mic, tinand cont ca anul acesta veniturile bursei au scazut foarte mult si perspectivele pentru anul viitor nu sunt foarte bune”, a explicat Negoita.

"In aceste perioade de instabilitate economica cand investitorii devin mult mai pesimisti majoritatea activelor incep sa piarda din valoare. Cea mai mare scadere o au activele care sunt foarte vizibile si la care au acces toti investitorii si anume activele apartinand companiilor listate la bursa. Totusi si alte active de genul actiunilor necotate se depreciaza intr-un context nefavorabil. Astfel decizia celor doi investitori importanti ai BVB vine in contextul unor retrageri destul de consistente ale investitorilor straini din tarile emergente", ne-a explicat Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest.

Alin Brendea, director operatiuni la Prime Transaction, nu crede ca exit-urile au de a face cu evolutia particulara a BVB ci sunt urmarea evolutiilor economice generale din anul 2008. "Practic asistam in aceasta perioada la generalizarea unui trend de reasezare a fiecarei companii, de restructurare a costurilor, de regandire a strategiei de business. In acest sens exista multe nume importante care au decis sa iasa sau sa isi limiteze prezenta pe piata romaneasca", a declarat acesta, pentru Wall-Street.

Imgainea si incerderea in Bursa vor fi afectate usor


Exitul Morgan Stanley nu este singurul din aceasta perioada. Pe 13 noiembrie, casa de brokeraj KBC Securities a anuntat scoaterea la vanzare a aproximativ jumatate din pachetul de actiuni detinut la institutia pietei de capital romanesti.

„Institutia bursei resimte efectele crizei, dar cat de serios va fi afectata este prematur sa ne pronuntam. Masurile de sustinere a pietei, precum reducerile de comisioane, dar si prin scaderea semnificativa a lichiditatii comparativ cu anul precedent, BVB isi asuma o scadere semnificativa a veniturilor in scopul sustinerii pietei”, a mai explicat Rares Sofariu.

Aceste miscari vor afecta imaginea bursei, in special la capitolul incredere, sustin brokerii.

„Bursa este deja serios afectata de scaderea lichiditatii, care a dus si la scaderea veniturilor, de imaginea negativa creata ca urmare a scaderilor mari din acest an. Pot spune ca ea a fost prima institutie de la noi afectata de efectele crizei”, crede Negoita.

Brokerul de la Confident Invest a mai spus ca din exiturile anuntate, institutia va fi afectata la nivel de imagine, tinand cont de numele actionarilor care vor sa iasa, si de momentul ales (in aceasta perioada se discuta de listarea actiunilor bursei).

In plus, criza financiara internationala a dus la deprecieri foarte insemnate ale indicilor autohtoni in ultima perioada. Astfel capitalizarea BVB a scazut foarte mult in ultimul an iar volumul tranzactiilor zilnice realizate prin sistemul BVB s-au diminuat o data cu acutizarea crizei economice. "Aceste aspecte pot duce in viitor la o evolutie mai putin pozitiva a rezultatelor financiare ale BVB ale carei performante econoimice sunt in stransa legatura cu volumul tranzactiilor si cel al capitalizarii", a mai explicat Grigoras.

Alin Brendea ne-a explicat ca BVB a reusit o capitalizare solida in anii de crestere a pietei romanesti, in acest moment avand o situatie mai mult decat solida. "Sigur ca si BVB, la fel ca alte piete bursiere, este si va fi afectata, prin scaderea valorilor de tranzactionare si a atractivitatii pentru noi listari, de criza financiara insa nu cred ca putem vorbi de o influenta covarsitoare. Scaderea colosala a tilurilor romanesti prezinta si avantajul ca Bursa <<detine>> din nou certe oportunitati, ceea ce in timp va atrage, in mod inevitabil, atentia asupra sa", a continuat acesta.

Vanzarile au fost anuntate de doi actionari importanti

Morgan Stanley a intrat in actionariatul BVB, anul trecut, dupa ce a cumparat de la HTI Valori Mobiliare un pachet de 200 de actiuni fara drept de vot. In prezent, Morgan Stanley detine 2,7% din capital, fiind al treilea actionar important de pe BVB, dupa SSIF Broker Cluj si HTI Valori Mobiliare.

Saptamana trecuta, KBC Securities a scos la vanzare circa 0,83% din actiuni, reprezentand jumatate din pachetul pe care-l detine, la un pret de 60 de lei/actiune.

In general, se observa o diminuare a investitiilor straine in pietele emergente, daca este sa facem o analiza la nivel macroeconomic, fapt perfect normal avand in vedere starea de confuzie, neincredere etc., explica Rares Sofariu.

„In plus, ratingurile date de diferite agentii, desi nu sunt verosibile tot timpul, contribuie la decizia de a investi sau a te retrage din diferite zone economice. Dat fiind ca acest actionar nu este unul istoric, investitia acestuia fiind relativ recenta cred ca semnalul de neincredere in BVB nu este puternic, oricum, BVB a mai trecut prin momente delicate care au fost bine gestionate si consider ca si in viitor institutia bursei va gasi resursele necesare pentru a atenua efectele crizei si pentru a aduce increderea in randul actionarilor si nu in ultimul rand in randul investitorilor din piata de capital”, a conchis reprezentantul KD Capital Management.

"Scaderea ratingului de tara al Romaniei dar si previziunile destul de sumbre legate de evolutia macroeconomica a tarii noastre pentru perioada imediat urmatoare pot fi factori foarte importanti pentru unii investitori straini de a realiza exituri din piata locala. Astfel decizia societatii de brokeraj de a vinde actiuni BVB trebuie privita in contextul actual cand foarte multi investitori sunt tentati sa paraseasca activele cu un grad de risc mai ridicat", a mai spus brokerul Intercapital Invest.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri