6 / 11

Brooke 25/30 HP Swan Car - 1910

Cumva, nu este surprinzător că acest automobil cu adevărat șocant a ajuns să-și trăiască zilele într-un muzeu din Olanda. Mașina este rodul imaginației înstăritului Robert Nicholl ‘Scotty’ Matthewson, un scoțian care stătea în Calcuta. Acest oraș era, pe vremea Regelui Edward al VII-lea, capitala Indiilor Britanice, iar Matthewson a dorit să-și surprindă prietenii bogați cu un vehicul atipic.


Baza este un vehicul Brooke 25/30 HP, acest constructor britanic fiind mai cunoscut pentru navele produse ulterior. Caroseria imită o lebădă care înoată pe apă, lateralele fiind decorate cu pene reliefate, dar și cu flori de lotus aurii. Există becuri în locul ochiilor lebedei care tronează pe botul mașinii, iar acestea se pot aprinde. În plus, ciocul lebedei se deschide pentru a elibera nori de abur, fiind conectat la sistemul de răcire.


Toate aceste soluții menite să atragă atenția au produs efectul scontat, trecătorii din Calcuta fiind cu adevărat șocați de mașina lu Matthewson la prima sa ieșire în public. Atât de mare a fost forfota încât poliția a trebuit să intervină, iar excentricul scoțian s-a văzut nevoit să vândă automobilul. Acesta a ajuns în posesia lui Hira Singh, conducătorul statului Nabha. Acesta a murit în 1911, dar familia sa a păstrat mașina timp de mai bine de 70 de ani.


Ulterior, la începutul aniilor '90, Brooke-ul a fost descoperit într-o stare precară și a intrat în propietatea Louwman Museum. Artizanii muzeului au efectuat o restaurare complexă pentru a putea expune „mașina-lebădă” în muzeu, acolo unde poate fi văzută și astăzi.


Sursă foto: Louwman Motor Museum

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri