3 / 5

Performanta la job

Stabilirea performantei angajatului ca masura de evaluare din partea angajatorului este modificarea ca o “mutatie” propusa in urma cu o saptamana de premier.

In opinia lui Emil Boc, criteriul de evaluare a angajatilor in functie de performanta personala inseamna ca se stabileste de la inceput o metoda de cuantificarea a unor obiective.

“De ce este important acest lucru? Este important ca in cazul in care ar aparea problema concedierilor colective, pentru diverse motive prevazute de Codul Muncii, la concedierea colectiva criteriile sociale se aplica dupa criteriile de performanta. Cu alte cuvinte, cand imi selectez personalul, in primul rand am grija de performanta, iar mesajul cel mai important pe care il transmitem tuturor romanilor este urmatorul, poate nu este foarte popular si stiu asta, dar este foarte sanatos pentru economie si pentru ce inseamna progresul acestei tari: daca iti faci treaba si esti performant, legea te apara”, spunea prim-ministrul.

Mihaela Scarlatescu, partener in cadrul casei de avocatura Scarlatescu Law Office, este de parere ca desi proiectul de modificare a Codului Muncii dorea sa inlature subiectivismul legat de interpretarea textelor de lege, mai ales pe criterii de reorganizare sau necorespundere profesionala, situatia a fost superaglomerata, fara sa se dea o orientare sau, cel putin, o perioada de implementare.

Este obligatoriu ca inca dinaintea semnarii contractului, angajatul sa fie informat si in legatura cu fisa postului, ce va face parte integranta din contractul de munca. Mai mult decat atat, angajatul va trebui informat si cu privire la criteriile de evaluare a activitatii profesionale la nivelul angajatorului”, spune Scarlatescu.

Ea semnaleaza ca noutate legislativa faptul ca evaluarea performantelor individuale ale salariatului poate fi folosita si in cazul concedierilor colective si nu doar a remuneratiei.

“Toate aceste dispozitii sunt binevenite, insa aplicarea lor ar fi trebuit facuta treptat si intr-o anumita perioada de timp intrucat, din momentul intrarii in vigoare a Codului, cu siguranta ca vor exista dificultati uriase ale angajatorilor in a-si identifica in mod corect si complet toate atributiile si criteriile de evaluare. O astfel de constiinta a angajatorului nu poate fi implementata decat in timp”, mai spune Scarlatescu.

Premierul atragea atentia ca oricine isi va face bine treaba va fi aparat si in cazul contractului individual de munca, precum si in fata instantei, in cazul in care angajatorul ar face abuzuri si ar concedia salariatul care isi vede de treaba.

“Daca te ocupi de altceva si nu de performanta, evident ca atunci acest lucru nu vine in favoarea ta, dar pentru cei care vor fi buni si isi vor face treaba, sa stie ca ii apara legea peste tot si intotdeauna. Este un mesaj extrem de important pe care il transmitem acelora care lucreaza in campul muncii”, sublinia Emil Boc.



Inapoi la articol

Setari Cookie-uri