4 / 5

Cresc sporurile si pedepsele

Ultimele anunturi facute de Emil Boc in urma cu o saptamana au vizat cresterea sporului pentru munca, precum si a sanctiunilor pentru angajatorii care practica si incurajeaza munca la negru.

In ceea ce priveste majorarea sporului pentru munca de noaptea, premierul a explicat ca, prin modificarea propusa, sporul va creste de la 15 la 15% din salariul de baza, in cazul muncii prestate noapte, daca timpul astfel lucrat reprezinta cel putin trei ore de noapte din timpul normal de lucru. Atlfel spus, cei care lucreaza in conditii mai grele, de noapte, pot castiga mai bine.

Cresterea sporului pentru munca de noapte de la 15% la 25% din salariul de baza sau scurtarea programului de munca cu o ora pentru pentru zilele in care efectueaza cel putin trei ore de munca de noapte nu poate decat sa reprezinte o imbunatatire a regimului muncii de noapte perfect aplicabila in favoarea salariatului. Desigur ca angajatorii nu vor fi foarte bucurosi ca le vor creste costurile in cazul muncii de noapte”, afirma Beatrice Onica-Jarka, partener la Cunescu, Balaciu si Asociatii.

Referitor la munca prestata la negru, Emil Boc preciza ca a insistat pentru aplicarea unor sanctiuni mult mai dure, pentru ca legislatia sa devina mai flexibiliza, in sensul ca oamenii sa-si gaseasca mai usor un job si sa se reduca birocratia.

Astfel, Guvernul decidea la sfarsitul lui februarie ca angajatorii care folosesc mai mult de cinci persoane fara contract de munca sa fie pedepsiti cu 1-2 ani inchisoare sau amenda penala, sistarea ajutoarelor si fondurilor UE si interzicerea participarii la achizitii publice.

Amenda pentru angajatorii care primesc primesc la munca pana la cinci persoane fara incheierea unui contract individual de munca a fost stabilita la 10.000 - 20.000 de lei pentru fiecare persoana identificata.

Sanctiunea este mai mica decat cea prevazuta in forma initiala a proiectului, in care amenda era de 30.000 - 40.000 de lei pentru fiecare persoana identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 100.000 de lei pentru angajatorii care primeau la munca fara contract pana la trei persoane.

“In ceea ce priveste inasprirea sanctiunilor pentru munca la negru, acestea sunt binevenite in cazul in care se conduita devine infractiune. In acest fel se trece mai departe criminalizarea conduitei de a angaja munca la negru, la masuri capabile sa conduca la consecinte foarte grave asupra angajatorilor implicati in acest tip de activitati”, mai spune Onica-Jarka.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri