3 / 4

Unde si cand se vor face angajari

“E greu de anticipat ceea ce se va intampla cu somajul, respectiv cu numarul de angajari in perioada urmatoare. Daca economiile principale din Uniunea Europeane, cu care Romania are relatii traditionale de comert, vor continua perioada de crestere, atunci sunt premise ca si Romania sa avanseze. Astfel, sunt sanse ca sa se creeze noi locuri de munca”, afirma Petru Dandea, vicepresedinte al confederatiei sindicale "Cartel Alfa"

Somajul a continuat sa scada si in 2011, conform ANOFM, in vreme ce tot mai multi angajati au iesit de pe piata fortei de munca.

Romanii care au avut de lucru pentru strainatate se vad si in evolutia exportorului, care s-a ridicat la 11 miliarde de euro in perioada ianuarie - martie, cu aproape 40% peste nivelul din acelasi interval al anului trecut, potrivit INS, in vreme ce importurile au crescut cu 24,8%, la 12,4 miliarde de euro.

Totusi, piata fortei de munca a parut sa dea semne de dezmortire la inceput de an. In perioada martie-aprilie, pe parcursul a doua saptamani, companiile au pus la bataie peste 3.500 de locuri de munca, in cadrul a trei targuri de joburi.

Angajatori de Top, cel mai mare targ de joburi din tara, tinut in fiecare an la Bucuresti, a reunit peste 90 de companii, care au prezentat circa 2.250 de locuri de munca. Organizatorii evenimentului s-au declarat surprinsi de numarul ridicat de angajatori prezenti la targ.

La inceputul lui aprilie, companiile au parut ca anticipeaza redresarea din criza a economiei si au postat circa 18.500 de anunturi de angajare, un record pentru primele patru luni ale anului, arata indicele lunar realizat de balaur.ro, care se bazeaza pe analiza anunturilor joburi provenind de pe principalele 27 de site-uri web romanesti cu oferte de locuri de munca.

“Cu siguranta ca in industrie si in sectorul serviciilor va exista o crestere a numarului de angajari si in perioada urmatoare.
Nu putem spune insa ce se va intampla in sectorul constructiilor, de exemplu, pentru ca dezvoltarea sa tine, in special, de reluarea investitiilor si a creditelor bancare”, mentioneaza Dandea.

El arata ca situatia pietei fortei de munca s-ar putea schimba radical in conditiile in care economiile din strainate ar avea de suferit.

“Cei care s-au aflat in situatia de a-si pierde locul de munca au plecat in strainatate. Daca maine un milion de romani care lucreaza in strainatate ar ramane fara un loc de munca si s-ar intoarce in strainatate, atunci somajul ar exploda”, mentioneaza Dandea.

Un alt aspect care ar putea duce in perioada urmatoarea la cresterea numarului de salariati din economie ar putea fi reprezentat de efectele pe care le va produce noul Cod al Muncii, intrat in vigoare la inceputul lunii.

“Angajatorii o sa fie foarte optimisti dupa anuntul privind evolutia economiei, mai ales in cazul in care majoritatea contractelor se refac, ca urmare a modificarilor din Codul Muncii, si se refac la valori mai mici decat in prezent”, spune, cu ironie, Mariana Campeanu.







Inapoi la articol

Setari Cookie-uri