2 / 4

Factori de luat in calcul

Si Pascal Prigent, care a preluat la inceputul anului conducerea operatiunilor locale ale producatorului britanic de medicamente GlaxoSmithKline, a aplicat la un MBA pentru ca a vrut sa-si schimbe domeniul de activitate si a facut trecerea de industria chimica la cea farmaceutica, dar si pentru ca a cautat sa “obtina prestigiul de a fi absolvent al Insead”.

Institutia este una dintre cele mai bune scoli de business din lume si ocupa anual primele pozitii in clasamentele programelor de MBA/EMBA intocmite de publicatii prestigioase, cum ar fi Financial Times sau The Economist.

“De obicei, cei ce vor sa urmeze un MBA lucreaza pentru o anumita perioada intr-o companie inainte de a se inscrie la aceste cursuri, pentru a dobandi maturitatea necesara unui astfel de program. Insa, este la fel de important sa nu capeti prea multa experienta, pentru ca ceea ce urmeaza sa inveti in cadrul MBA sa fie cu adevarat valoros si util la locul de munca. Dupa parerea mea, bazata pe propria experienta, in jur de cinci ani petrecuti intr-o multinationala constituie cea mai buna experienta pe care un tanar trebuie sa o dobandeasca inainte de a se inscrie la un MBA”, afirma Prigent (foto).

El considera ca sunt mai multe elemente pe care o persoana trebuie sa le ia in calcul cand doreste sa aplice la un MBA,

“Cat priveste discutia despre <<ceea ce inveti la MBA>> versus <<experienta in companie>>, cred ca sunt trei elemente care trebuie luate in considerare inainte de a aplica la un MBA: continutul academic (ceea ce inveti), prestigiul pe care il dobandesti si interactiunile cu oamenii pe care ii cunosti acolo. Asa cum vad eu lucrurile, continutul nu este cel mai important criteriu care trebuie luat in considerare, pentru ca sunt probabil si alte cai de a dobandi aceste cunostinte specifice - la locul de munca sau prin traininguri. Interactiunile cu oamenii pe care ii cunosti la MBA, atat participanti cat si profesori, sunt cele mai valoaroase, iar aceste relatii pot dura o viata”, mentioneaza Prigent.

Executivul a absolvit programul in 1995, dupa care a inceput sa lucreze in cadrul companiei Eli Lilly and Company, pe diverse pozitii, in diferite tari din intreaga lume.

Prigent s-a inscris la MBA la sase ani distanta de la absolvirea Scolii Superioare de Comert din Paris.

Mihai Mihailescu, directorul programului de MBA oferit de Tiffin University in colaborare cu Universitatea Bucuresti, este de parere ca un tanar care isi doreste sa urmeze la un moment dat un program de tipul MBA/EMBA, ar trebui sa acumuleze o experienta de lucru si de management, indiferent daca se angajeaza intr-un ONG, o firma de mici dimensiuni sau o multinationala.

"Din punct de vedere al dimensiunilor companiilor de provenienta a absolventilor o prejudecata des intalnita este aceea ca intr-un program de EMBA se studiaza doar aspecte legate de companii mari. Nimic mai fals! Intr-un program de EMBA se studiaza aspecte practice din viata tuturor formelor de afaceri, de la afaceri de familie pana la companii multinationale. De asemenea din punct de vedere al scopului si organizarii juridice aspectele studiate sunt in egala masura utile organizatiilor pentru profit si organizatiilor non-profit, mediul de afaceri si dezvoltare fiind comun”, mentioneaza Mihailescu.

In functie de specificul jobului de provenienta al candidatilor, ei pot avea asteptari variate de la cursuri, precum si abordari diferite ale unor probleme generala.

“Candidatii interesati de program aplica la noi pentru ca vor calitate, vor un program demanding (solicitant -n.red.), unde trebuie sa dedici mult timp studiului, unde nu poti absolvi daca nu te implici total si nu iti pregatesti lucrarile in fiecare luna timp de doi ani de zile. Toti vin pentru dezvoltarea personala, nu este genul de program la care se vine doar pentru a primi o diploma si a-ti face contacte”, spune Alina Vasile, country manager al programului de MBA oferit pe piata locala de City College, International Faculty of the University of Sheffield.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri