2 / 6

Angajatii trebuie in primul rand sa se dovedeasca eficienti

Iuliana Badea, director executiv Lugera & Makler, considera ca primul lucru pe care ar trebui sa il faca angajatii este sa distinga intre sefi si tipul de management pe care acestia il aplica.

De aici, ei pot gasi solutii pentru ce ar putea face ca sa intre in gratiile sefului.

“Daca managerul tau este un democrat si aplica un tip de management participativ, performanta dovedita va fi cea care te va aduce mai aproape de titlul de angajat al lunii. Ce poti sa faci este: sa te implici, sa vii cu solutii, sa ai cat mai multe rezultate, sa colaborezi eficient cu colegii tai, iar la sfarsitul lunii proiectele rezolvate vor vorbi de la sine”, a declarat Iuliana Badea.

Pe de alta parte, daca managerul este insa mai degraba un autocrat, pentru a intra in gratiile sefului angajatul va trebui sa faca un efort suplimentar, care il va ajuta sa ii castige increderea.

“Cele doua stiluri sunt insa rareori identificate in varianta pura, astfel ca de cele mai multe ori te vei intalni cu manageri de tip participativ-autoritar care prezinta caracteristici mixte. Ceea ce inseamna ca va trebui sa fii atat eficient in gestionarea sarcinilor, cat si persuasiv si creativ in consolidarea relatiei cu superiorul pentru a te face remarcat”, a spus Badea.

Concret, pentru a fi printre preferatii sefului angajatii ar trebui in primul rand sa se dovedeasca eficienti in realizarea sarcinilor de serviciu. Astfel, ei trebuie sa isi respecte termenele limita, sa gestioneze eficient resursele pe care le au, sa colaboreze cu colegii de proiect pentru realizarea eficienta a acestuia, sa isi inteleaga rolul si sa actioneze in directia indeplinirii acestuia, sa valideze rezultatele cu ceilalti membri ai organizatiei, sa inteleaga si sa actioneze in directia imprimata de organizatie.

De asemenea, cei care vor sa ajunga cei mai buni din echipa trebuie sa fie buni colegi si sa ajute, sa colaboreze, sa ofere feedback, dar si sa stie cand sa refuze.

Foarte important este sa vina cu solutii.

In acelasi timp, sa nu cauzeze probleme si sa nu genereze conflicte (mai multe probleme si mai multe situatii de rezolvat de catre sef, inseamna mai putine sanse pentru angajat sa devina premiatul lunii).

Ce trebuie sa evite

“Sa ratezi proiectele in care esti implicat, sa eviti raspunsurile, sa spui nu obsesiv, sa ai de fiecare data obiectii si sa generezi in permanenta conflicte. Daca seful va depune mai mult efort ca sa te convinga sa iti faci treaba sau sa medieze conflictele pe care le generezi, cu siguranta ca nu vei reusi sa fii printre cei premiati", a afirmat Badea.

Recompensele pentru angajatii cei mai eficienti pot merge de la simpla recunoastere a meritelor, pana la compensatii banesti si promovari in functie.

Citeste in slide-ul urmator despre upward management (managementul de jos in sus).

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri