1 / 8

Andrei Gosu: Nu mai exista angajator care sa poata oferi locuri de munca sigure

"Ca sa folosim un joc de cuvinte, cu siguranta, siguranta nu este un termen care poate fi folosit atunci cand incercam sa descriem mediul economic din ultimii 3 ani, iar viitorul este la fel de nesigur. Este o stare cu care ar fi bine sa ne obisnuim. Nu mai exista angajator care sa poata oferi locuri de munca sigure. Nici macar statul", a declarat Andrei Gosu, directorul general Ascendis, companie de training si consultanta in domeniul dezvoltarii si formarii profesionale.

Legat de companiile multinationale, Gosu sustine ca aceastea ar putea avea unele avantaje, de la know-how la salariu mai mare.

"Companiile multinationale sunt organisme vii, care desi au elemente comune pot fi, si sunt, total diferite intre ele. Asa ca nu putem generaliza. Posibilele avantaje sunt accesul la know-how si resurse, plan de dezvoltare si cariera (eventual internationala), rol clar in organizatie, apartenenta la un grup puternic, salariu mai mare", spune Gosu.

Posibile dezavantaje, in opinia acestuia, pot fi rigiditate si birocratie corporatista, senzatia de “mic si fara putere”, ingradirea initiativei.

In acelasi timp, avantaje ale unei companii dezvoltate de antreprenor pot fi lucrul intr-o organizatie supla si flexibila, putere mare de decizie, acumularea de competente in domenii diferite, satisfactia rezultatelor generate de initiative personale, asociere la profit.

"Posibile dezavantaje ale acestora: limitari generate de lipsa de resurse si know-how, ponderea ridicata a personalitatii proprietarului in climatul de lucru, vulnerabilitatea financiara", spune Gosu.

Gosu precizeaza ca in perioada de criza romanii au migrat de la antreprenori la multinationale, dar si invers.

"Cunosc oameni care au trecut de la multinationale la companii locale. Au fost atrasi de un mediu in care ideile noi pot fi puse in practica rapid. Un mediu in care <<pot respira>>, ca sa-l citez pe unul dintre ei. De asemenea, cunosc si oameni care au trecut cu bucurie de la un antreprenor local la o multinationala. Simteau ca asa se pot realiza profesional mult mai bine. In concluzie, nu putem da un verdict. Nu exista loc de munca perfect. Toate au si dezavantaje. Dar nici nu merita sa te duci la serviciu, zilnic, cu o senzatie de sila. Viata e prea scurta!", a incheiat Gosu.

1. Unde credeti ca e mai bine sa lucrezi?






Inapoi la articol

Setari Cookie-uri