3 / 8

Marius Decuseara Brandenburg: Job-ul intr-o multinationala este mai sigur

"In companiile multinationale schimbarile se intampla mai greu. Dar atunci cand se intampla, ele vin in val, te gasesc si in cel mai <<ascuns>> loc. Perceptia multora este ca in actualul context economic, job-ul intr-o multinationala este mai sigur", spune Marius Decuseara Brandenburg, Country Manager Trend Consult Romania, companie cu activitate de training pe piata locala.

In cazul companiilor dezvoltate de antreprenori, situatia este diferita, sustine reprezentantul companiei, iar neperformanta este mult mai repede observata aici decat intr-o multinationala.

"In acest gen de organizatie munca pe care o faci este vizibila. Daca iti faci treaba si obtii rezultate, ai sansa sa ramai in acea companie. Business-ul nu este influentat de decizii care vin <<de sus>>, ci de conditiile de piata. Riscul sa iti pierzi job-ul are legatura cu tine, daca activitatea pe care o faci este neproductiva", potrivit lui Marius Decuseara.

Potrivit acestuia, companiile multinationale au avantajele ca ofera un mediu stabil care are niste standarde de care angajatii trebuie sa tina cont, personalul face parte dintr-o cultura organziationala, iar compania are in spate un sistem de proceduri si norme interne care fac lucrurile mult mai clare si notorietate.

"Multinationalele au, de foarte multe ori, planuri de cariera pentru angajatii performanti. Sunt mai multi pasi de parcurs, dar exista sansa sa te dezvolti. Multinationalele investesc mai mult in oameni", considera Decuseara.

Pe de alta parte, in cadrul multinationalelor, angajatii se pot face mai greu remarcati si "este greu sa iti promovezi initiativele intr-un sistem greoi".

"Trebuie sa intelegi ca in organizatiile multinationale exista o politica interna cu care trebuie sa te obisnuiesti si de care trebuie sa tii cont. Ca sa reusesti, e important sa iti promovezi proiectele mai intai intern. Performanta poate fi mai greu observata. Poti sa fii performant la nivel local, dar la nivel global sa nu fi vizibil", spune reprezentantul Trend Consult Romania.

Companiile antreprenoriale pot oferi angajatilor posibilitatea de a fi creativi, spune acesta.

"Daca vorbim de un antreprenor obsedat de control, posibilitatea de a lua decizii si de a avea initiativa este foarte redusa. Uneori, in companiile antreprenoriale exista mai putine reguli si proceduri, lucru care iti da posibilitatea sa faci lucrurile mai creativ, asa cum iti doresti tu sa le faci. In organizatiile de acest gen, ai acces rapid la resurse, esti mai flexibil si poti lua decizii mult mai repede", a spus Decuseara.

Pe de alta parte, in organizatiile antreprenoriale pachetele de beneficii pentru angajati nu sunt foarte bine definite, considera acesta.

"In functie de performanta si de rezultate, iti castigi si iti ceri beneficiile in timp. Atunci cand faci parte dintr-o companie antreprenoriala simti mult mai dureros efectele crizei, efectele lipsei de cash flow", crede Marius Decuseara.

"In actualul context economic, multi se reintorc in multinationale pentru ca acolo lucrurile par mai stabile. In ultimii ani au fost mult mai putini care au plecat din multinationale pentru a deveni antreprenori", a afirmat acesta.

1. Unde credeti ca e mai bine sa lucrezi?









Inapoi la articol

Setari Cookie-uri